Foto: Nikola Vilic/CROPIX

‘HAJDUK JE IZGUBIO PRVENSTVO ZBOG JEDNOG KRIVOG IZBORA’ ‘Taj lik nikako se nije snašao i zbog toga su izgubili šansu’

Autor: Andrija Kačić Karlin

Profesor. Da, tako ga zovu. Sad je izbornik Omana. Branko Ivanković, naš proslavljeni i uspješan trener koji je u karijeri trenirao Varteks, Segestu, Rijeku, Hannover, Iran, Dinamo, Shandong Luneng, Dinamo, Al-Ahly i Persopolis, a bio je i Ćirin pomoćnik u pohodu na hrvatsku brončanu medalju u Francuskoj, rado se odazvao našem mediju kako bi prokomentirao hrvatsko nogometno prvenstvo.

Priznaje nam, zaslugom suvremene tehnologije, pratio je naše prvenstvo, pa smo imali sugovornika koji nas je iznenadio upućenošću…

„Ja uvijek velim, naše, domaće prvenstvo je svetinja. Od tuda sve počinje. Tu se stvaraju igrači, treneri, tu se stvara nogometna atmosfera. I zato sam sretan što je ovo prvenstvo koje je sad završeno bilo dramatično i neizvjesno. To je velika stvar, vjerujte mi. I vi novinari možete pridonijeti dobrom ugođaju oko našeg nogometa. Svima onda može biti bolje„.

Dojam izvrstan za profesora

Onda je uslijedio cjelokupan dojam…

„Meni je izvrstan. Bilo je sjajnih utakmica, neugodnih iznenađenja, preokreta, drama je vrištala na sve strane. Naposljetku, ne može se reći da Dinamo nije zasluženo do naslova. Imao je najveću širinu, ali su i njegovi rezultati bili i nekako najšokantniji. Jer, nismo navikli na toliko učestale Dinamove posrtaje. No, posrtali su i drugi. Jer, osim što se na vrhu izdvojila ta naša takozvana velika četvorka ni ostali nisu bili loši. Evo, Lokomotiva je s mladim momcima igrala sjajan nogomet i mnoge šokirala. Evo, ni Istru više ne možeš lako dobiti, sve je to koštalo pratnju Dinama nenadanih rezultata. Oni su olakšali Dinamu prema naslovu. A, priznajte, bilo je dobrih utakmica. Imamo u prvenstvu i dobih igrača, pa nekoliko igrača iz HNL-a je u A reprezentaciji. Prije nije bilo tako„.

Uslijedilo je i podrobno objašnjenje našeg domaćeg natjecanja:

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

„Osijek i Hajduk su puno uložili, nije to loše. Bez ulaganja zaista ne možete postati konkurentni. Ali, teško je isprve s novim igračima složiti momčad da igra dobro u kontinuitetu. Evo vam primjera, Caktaš i Lovrić! Obojica su odlični, iznadprosječni igrači. I nisu se snašli u nastavku prvenstva. Kako, zašto? Odgovor je jednostavan. Svaki igrač ima svoje vrijeme prilgodbe. Sjećam se kad je Arsene Wenger govorio da je primjetio da igračima treba najmanje pola godine da se adaptiraju na novu sredinu. Ne smijete očekivati od nove sjajne pridošlice da vam u prvoj utakmici zabije četiri gola. Momčadi se slađu godinama„…




Došao je red i na Hajduk?

„Vidim da se priča kako je Hajduk ovisan samo o jednom igraču, Marku Livaji. Jest, istina je to. Makar, ima Hajduk još dobrih igrača. Mislim da je Hajduk platio danak u prvome dijelu prvenstva kada se Šveđanin Gustafsson nije snašao. Tu se prosulo puno bodova, u jednom trenutku Hajduk se nije ni uzimao kao ozbiljan kandidat za naslov. No, i Dinamo je padao, Osijek je lutao a lepršav Rijeke je oscilirala od sjajnog do bijednog. I došlo se blizu, ali falilo je. Falilo je objektivno dosta. Kad je bilo najpotrebnije Dinamo nije zakazao, a Hajduk jest. Samo bod protiv Slaven Belupa bio je težak kiks, a ni tada nije igrao Livaja. Ali, to je najmanje bitno, Hajduk je to morao dobiti. Pogledajmo Dinamo, tu ima više igrača odluke, u Hajduku nema. Slično kao i kod Osijeka kad smo pričali o Caktašu i Lovriću, tako je i Kalinić, iako rođeni Splićanin, kasnije proigrao. Nogomet se planira na duže staze. možete vi kupiti svu silu dobrih igrača, ali ne možete kupiti momčad„, veli nam Ivanković.

Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

I za kraj, ostalo nam je finale Kupa…




„Bio je to spektakl, pun stadion. Volim kada ima navijača, pa evo godinama nije bilo toliko Dinamovih navijača na gostovanju kao sad u Šibeniku. To je onaj iskonski, nepatvoreni nogomet, simbioze momčadi i klubova sa svojom publikom. Zato je naše finale Kupa zbog ambijenta bilo ravno svakom europskom finalu kupa u bilo kojoj zemlji. To je ono što mene veseli.”

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.