Gudelj: Moji Splićani protiv Dinama moraju krenuti na sve ili ništa

Autor: Ante Junaković

Narod, publiku ne možete prevariti, čim stadion za vrijeme derbija nije pun, znate da nešto ne valja. Opet, očekujem da na svakom derbiju iskrsne netko od mladih igrača. Bilo bi bolje da je Hajduk nešto jači i da je konkurentan Dinamu, kaže legenda splitskog nogometa.

Ivan Gudelj, bivši nogometaš Hajduka koji je karijeru naprasno prekinuo u 26. godini, zbog teškog oblika hepatitisa, odigrao je za svoje kratke ali sjajne karijere velik broj derbi utakmica. Prije nekoliko dana promovirao je u Zagrebu svoju knjigu „Hajdučka priča“ u kojoj je često spominjao i sve osjećaje koji je imao uz derbi dvoboje protiv Dinama.

‘Bile su to uvijek izvanredne utakmice pred prepunim tribinama. Znate li da je i dvoboj Hajduka i Dinama 28. veljače 1982. godine u Splitu bio i rekordan na poljudskom stadionu, na tribinama je bilo više od 55 tisuća gledatelja. To je utakmica u kojoj je Dinamo praktički dobio prvenstvo, pobijedio nas je s 2-1, a ja sam promašio jedanaesterac za Hajduk.’

I kako ste se osjećali tada?

‘Kako? Nikako. Bili smo svi utučeni, imao je Hajduk sjajnu momčad s Vujovićima, Sliškovićem, no ako ćemo pravo, dobro sam se osjećao nakon prvenstva koje smo izgubili. Meni je bilo osobito drago što je Dinamo prvak, što je prekinuo taj post u jugoslavenskom prvenstvu. Mi smo inače, igrači iz Hajduka, bili veliki prijatelji s igračima Dinama. Baš pravi prijatelji. Naravno, za vrijeme utakmice smo se udarali, borili jedan protiv drugoga, ali u tome je i poanta sporta. Pogledajte, kad sam se teško razbolio preko svojih veza u bolnici u Zagrebu, zaraznoj na Mihaljevcu, sobu mi je našao suparnik s terena, Marko Mlinarić. Koji mi je i danas veliki prijatelj, baš veliki. Druga su to vremena, no ako su bila dobra, zašto ne nastaviti takva vremena. Danas ne mogu shvatiti preveliki animozitet između igrača dva kluba, da ne govorim između navijača. Dinamo i Hajduk dva su najbolja hrvatska kluba i njihovi igrači se i moraju tako ponašati’.

Kako gledate na današnje derbi utakmice?

‘Narod, publiku ne možete prevariti, čim stadion za vrijeme derbija nije pun, znate da nešto ne valja. Opet, ja očekujem da na svakom derbiju iskrsne netko od mladih igrača. Bilo bi bolje da je Hajduk nešto jači i da je konkurentan Dinamu. Možda ćemo ipak gledati zanimljivu utakmicu, Hajduk mora igrati na sve ili ništa kako bi zakuhao, eventualnom pobjedom, prvenstvo’.




Autor:Ante Junaković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.