FOTO: Sinovčić: Markoviću, ovo nije demokracija, ovo je silovanje!

Autor: Ante Junaković

Na danas održanoj sjednici HNS-a, nakon burnih rasprava, odlučeno je da će za dvije godine Prva hrvatska nogometna liga brojati deset klubova, što je u odnosu na postojeći format smanjenje od šest ekipa.

Za dvije sezone, od 2012/2013 godine u Hrvatskoj će Prva nogometna liga brojati 10 klubova koji će igrati četverokružnim sustavom! Epilog je to zasjedanja Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) na kojoj se glasovanjem odlučilo o prijedlogu Izvršnog odbora Saveza o promjeni sustava natjecanja. Naime, po tom prijedlogu ova sezona 2010/11 igrat će se sa 16 klubova, sezona iza 2011/12 Prva liga brojat će 12 klubova, a u sezoni 2012/2013 zaživjet će Prva liga s 10 klubova koji će se do naslova boriti u četverokružnom sustavu.

No, otpor tom prijedlogu bio je znatan, pa su tako neki skupštinari, zainteresirani za Ligu 16, tražili tajno glasovanje. O tajnom glasovanju moralo se glasati – javno. Na kraju je, većim brojem glasova, odlučeno da će se o prijedlogu Lige 10 glasovati javno.

Dakle, javnom glasovanju se pristupilo i Liga 10 je prošla! Od 50 zastupnika u javnom glasovanju za prijedlog Izvršnog odbora o promjeni sustavu natjecanja glasovalo je 30 zastupnika. Time je legaliziran nov način natjecanja u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi koji će za dvije sezone donijeti, ponavljamo, Ligu od 10 klubova u četverokružnom sustavu.

Međutim, niti nakon sjednice Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza, gdje je izglasana Liga od 10 klubova od sezne 2012/2013., strasti se nisu stišale. Najglasniji u pružanju otpora bio je Reno Sinovčić iz Zadra koji se nakon glasovanja nije libio prići glavnom tajniku Saveza, Zorislavu Srebriću i reći mu:

‘Ajde, recite mi koliko ste novaca potrošili na telefonske račune kako bi uputili skupštinare kako da glasuju’?

‘Sve je bilo demokratski’, otpovrnuo je Srebrić…




‘Ma nemojte pričati, kako vam svima skupa nije neugodno, gledate me u oči i ne govorite istinu’, nastavio je dalje ljutiti Sinovčić.

Srebrić je i dalje ustrajao…

‘Glasovalo se može li se glasovati tajno…




A Sinovčić nije posustajao:

‘Ma, što pričate o demokraciji, ovo je najobičnije silovanje. Pa u Statutu Saveza piše da samo Udruga prvoligaša ima ovlast promjene sustava natjecanja. Zašto ste smjenjivali članove županijskih saveza noć prije Skupštine, tako ste smijenili Ivicu Perkovića iz Zagrebačke županije. Neka se provjeri od mjerodavnih tijela tko je sve noćas koga zvao na telefon. Zašto niste pustili da se glasuje tajno, to je demokratski, a ne ovo. Može vas sve skupa biti sramota’, završio je Sinovčić.

Autor:Ante Junaković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.