Photo by Stuart Franklin/Getty Images

(FOTO) POGLEDAJTE OVE MLADIĆE! Hrvatska je na U-21 Euru zadnji puta bila prije 15 godina, evo tko ju je predvodio

Autor: HINA

Nakon dugih 15 godina hrvatska nogometna U-21 reprezentacija će nastupiti na europskom prvenstvu koje će se od 16. do 30. lipnja održati u Italiji i San Marinu.

Posljednji put mlada hrvatska vrsta je nastupila na europskom prvenstvu 2004. u Njemačkoj kada ekipa koju su predvodili Darijo Srna, Niko Kranjčar i Eduardo da Silva nije prošla skupinu. Na europskom smotri Hrvatska je nastupila i 2000. u Slovačkoj, ali niti tada nije prošla skupinu. Momčad koju su predvodili Stipe Pletikosa, Igor Tudor, Jurica Vranješ… je bila četvrta u skupini.

U dosadašnja dva nastupa na europskom smotrama ‘mladi vatreni’ nemaju niti jednu pobjedu, dvije utakmice su odigrali neodlučeno, a četiri puta su poraženi uz negativnu razliku pogodaka 7-11.

Ovoga puta hrvatska vrsta odlazi na EP s velikim ambicijama. Glavi cilj naše mlade vrste je plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, što nije uspjelo niti jednoj nogometnoj generaciji. Vizu za Japan automatski donosi polufinale.

“Uspjeh je i sam plasman na Europsko prvenstvo, ali naravno da nećemo ostati zadovoljni time, motivirani smo napraviti nešto više. Talenta imamo, kao i odgovornosti, kompaktnosti, homogenosti i discipline za dobar rezultat. Ova generacija zajedno diše, a vodilja nam je nastup seniora u Rusiji prošlog ljeta,” kazao je hrvatski izbornik Nenad Gračan.

“Razgovaralo se i o mogućem plasmanu na Olimpijske igre, svima bi nam to bilo na veliko zadovoljstvo, a posebno meni da tamo odem i kao trener. Treba se nadati, možda se i ostvari. To je sport,” poručio je hrvatski strateg.

Na EP-u će nastupiti 12 reprezentacija podijeljenih u tri skupine po četiri ekipe. Hrvatska je u skupini C zajedno s Francuskom, Engleskom i Rumunjskom. U skupini A su Italija, Španjolska, Poljska i Belgija, a u skupini B Njemačka, Danska, Srbija i Austrija.




Plasman u polufinale izborit će tri pobjednika skupina, te najbolja drugoplasirana reprezentacija. U slučaju da Engleska izbori polufinale ona neće putovati na OI jer nema pravo samostalnog nastupa. Tada bi se za posljednju kartu za Tokijo borile druga i treća najuspješnija drugoplasirana ekipa iz tri skupine.

Hrvatska će sve tri utakmice iz skupine igrati u San Marinu, a turnir otvara 18. lipnja protiv Rumunjske. Tri dana kasnije je dvoboj protiv Francuske, a u zadnjem kolu 24. lipnja slijedi ogled protiv Engleske.

“Često se nekoga podcijeni, ali Rumunjska je izbacila Portugal i dolazi s petoricom A-reprezentativaca. Neće biti jednostavno, ali pokušat ćemo pobijediti. Siguran sam da ni naši suparnici nisu pretjerano sretni susretom s nama. Turnir je zahtjevan, igra se svaki treći dan i neće biti prilike za mnogo odmora,” dodao je Gračan.




Naslov europskog prvaka brane Nijemci koji su 2017. u finalu porazili Španjolsku sa 1-0. Rekorderi su Talijani s pet naslova prvaka, dok su Španjolci četiri puta bili najbolji.

Autor:HINA
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.