Foto: Sportske novosti/Ilustracija

(FOTO) OVO JE NAŠ NACIONALNI STADION! Pogledajte kako će izgledati ‘hrvatski Wembley’ u predgrađu Zagreba

Autor: Patrik Mršnik

Današnje tiskano izdanje našeg jedinog sportskog dnevnika, Sportskih novosti, donosi ekskluzivne fotografije ilustracije novog nacionalnog stadiona koji će Kinezi graditi u Velikoj Gorici.

Kinezi su osnovali tvrtku Eurogate Sport Industries d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu, a direktorom su imenovali Ivana Heraka. Prije toga grad Velika Gorica oformio je radnu skupinu od deset ljudi na čijem je čelu gradonačelnik Dražen Barišić, a voditelj Nenad Črnko, predsjednik NS-a Zagrebačke županije i član IO HNS-a.

“Sporazum predstavlja inicijalni dokument kojim su potpisnici definirali okvir i modalitete suradnje na području namjeravanih ulaganja Z-Runa u nogometni stadion, kamp, Akademiju, ali i ostale poslovne sadržaje poput hotela, trgovačkog centra i još ponečega. Sve to na lokalitetu neposredno uz postojeći stadion NK Gorice, ukupne površine 374 518 metara kvadratnih, s potencijalom širenja na oko 600 tisuća kvadrata”, rekao je Ivan Herak, kojeg najčešće predstavljamo kao negdašnjeg ministra turizma u doba Franje Tuđmana, a ne tako davno radio je u HNS-u.

Kineze je u Hrvatsku dovela CSEB-a, kineska asocijacija za jugoistočnu Europu, a posebne su zasluge njezina predsjednika Predsjedništva Marija Rendulića. Napravljen je i hodogram zbivanja iz kojeg vidimo da je plan da se prva utakmica na tom stadionu odigra 15. listopada 2023. godine. Dali su si 50 mjeseci vremena…

“To je realno, ne želimo zavaravati ljude nekim neobjektivnim datumima”, prokomentirao je Herak.

SN ekskluzivno donose fotografije i nacrte nove nacionalne arene. Djelo je to arhitekta Mirsada Mustedanagića iz Karlovca, on ga je ponudio i prezentirao 3D vizualizaciju i Z-Runu i u Velikoj Gorici, no to nije konačno rješenje jer provest će se javni natječaj. Radi se o renomiranom arhitektu koji je projektirao zgrade World Bank Group, Libertas osiguranja, Raiffeisen Bank, Autohrvatske, Zepter Internationala… Najjeftinija izvedba, što ovisi o vrsti materijala koji se koriste i graditeljima, bila bi 52,5 milijuna eura, a najskuplja 105 milijuna eura. U ruinu od Maksimira već je ulupano vjerojatno više od toga.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.