fbpx

FIFA: BLAZER špijunirao i ‘CINKAO’ svoje kolege za FBI!

Autor: Hina

"Način na koji je Blazer surađivao, barem kad je u pitanju dogovor o suradnji, mora biti maknut iz sjene", napisao je sudac u obrazloženju odluke da se dogovor tužiteljstva i 70-godišnjeg Blazera mora učiniti dostupnim javnosti.

Američko tužiteljstvo objavilo je u ponedjeljak pokajnički dogovor Chucka Blazera, bivšeg člana Izvršnog odbora FIFA-e, iz kojeg je vidljivo da je gotovo dvije godine pribavljao povjerljive informacije istražiteljima FBI-a, prije nego što je sam priznao krivnju za nečasne radnje.

Iako su se američki tužitelji protivili javnom objavljivanju ovog dokumenta, navodeći kao razlog prejudiciranje rezultata istrage i bojazan za Blazerovu sigurnost, okružni sudac Raymond Dearie još je u četvrtak odbio taj njihov zahtjev da dokument ostane tajnim.

“Način na koji je Blazer surađivao, barem kad je u pitanju dogovor o suradnji, mora biti maknut iz sjene”, napisao je sudac u obrazloženju odluke da se dogovor tužiteljstva i 70-godišnjeg Blazera mora učiniti dostupnim javnosti.


I bez odluke suda mnogi su detalji Blazerovih svjedočanstava našli put do medija. Iz ovih je dokumenata jasno uočljivo da je Blazer priznao uzimanje mita u procesu izbora domaćina SP-a 1998. i 2010. godine te za pet izdanja Gold Cupa, najznačajnijeg natjecanja reprezentacija s područja Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba. Blazer je također priznao da je izbjegavao plaćanje poreza, a u suradnji s još nekolicinom pomoćnika sudjelovao je u prebacivianju novčanih sredstava s jednog na drugi bankovni račun kako bi se zameo trag.

Blazer je od prosinca 2011. godine bio i doušnik istražitelja FBI-a za koje je skupljao informacije i dokumente vezane za istragu, sudjelovao u tajnim operacijama i pristao biti svjedokom na suđenju, kad do njega dođe. On je jedan od četvorice pojedinaca koji su u tajnosti priznali krivicu prije nego što će cijeli slučaj eskalirati uhićenjima u Zuerichu 27. svibnja.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.