Photo by Joosep Martinson/Getty Images

FENOMEN MARKA ROGA: Postaje jedan od najskupljih Hrvata, a u tri godine nije odigrao niti 20 utakmica

Autor: Bruno Herljević

Svojevremeno je bio hit-igrač sada već posrnulog RNK Splita, a Dinamo ga je 2015. godine doveo za rekordnu svotu Prve HNL, od čak pet milijuna eura. Marko Rog brzo se afirmirao u prvoj momčadi modrih, a nedugo nakon toga uguran je i u reprezentaciju. Sve je išlo prema planu i kako to obično biva u Dinamu, već su ga sljedeće sezone prodan, to jest posuđen, za 15 milijuna eura, odnosno 1.5 milijun odmah i 13.5 milijuna sljedećeg ljeta.

Rog je fino stasao i rastao, proglašavan je ‘wonderkidom’, ali sve se promijenilo dolaskom u Napulj. Tadašjni trener Maurizio Sarri ga nije volio, a nije niti Carlo Ancelotti kasnije pa je Varaždinac protratio dvije i pol, vrlo važne, godine grijući klupu i pola godine na posudbi u Sevilli gdje se također nije afirmirao.

Mladi veznjak izgubio je status ‘wonderkida’, a pojavio se veliki upitnik na kraju podosta cinične rečenice – ‘kako je na ovog mladića do sada potrošeno 20 milijuna eura’?

Rog je u posljednje tri sezone upisao svega 16 nastupa kao prvotimac! Takva minutaža može biti devastirajuća za nogometaša u najboljim, štoviše razvojnim, godinama. Na koncu, Rogu se sprema ispisnica iz Napolija, a po njega je došao Cagliari. Mladom, 24-godišnjem Hrvatu, sada nema smisla napuštati Italiju kada je već upoznao tamošnji nogomet, jezik, kulturi i sistem, a Cagliari se čini kao sasvim dobra opcija za oporavak karijere.

Međutim, ono što frapira jest činjenica da Cagliari neće izdvojiti malu cifru za otpisanog Roga. Napoli je prihvatio ponudu od dva milijuna eura za posubu uz obavezu otkupa ugovora sljedećeg ljeta za dodatnih 13 milijuna eura. Napoli će, prema napisima talijanskih medija, dobiti još dodatnih prihoda kroz razne bonuse, a dogovorili su i postotak od sljedeće prodaje.

Napoliju će se, ironično, isplatiti i još će na kraju i zaraditi na igraču kojeg su šikanirali tri godine i od kojeg, realno, nisu imali baš nikakve koristi. Kada se sve to pobroji Napoli bi na Rogu mogao zaraditi minimalno 15, a uz sve te bonuse i klauzule više od 20 milijuna eura. Pravi fenomen, moramo naglasiti jer svojevremeno je Barcelona toliko dala za Rakitića, kao i Tottenham za Modrića…




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.