Screenshot/YouTube

Evo tko je oficir kojem se skandiralo u Beogradu, a borio se protiv Srba

Autor: Dnevno GIŠ

Svaka nacija ima svoje povijesne ličnosti koje su se uvukle u kolektivnu svijest društva, a naročito se kod malih naroda pamte osobe koje su svojim djelovanjem pomogle očuvanju nacionalne svijesti i tijekom okupacija.

Jednom od takvih su tijekom susreta na Marakani pjevali navijači Crne Gore, ‘Popoviću, komandante, Crna Gora pozdravlja te’, što je navelo naše istočne susjede da objasne Crnogorcima tko je bio Krsto Zrnov Popović, kojeg su pozdravljali s tribina.


Srbija je pobijedila Crnu Goru 3:1 i tako se približila Euru, a na tribinama kroničari iz Srbije primijetili su i hrvatsku šahovnicu, koja ih je odmah šokirala, dok je bilo i nešto nereda zbog krađe crnogorske zastave s tribina.

Samostalnost Crne Gore

Vratimo se mi na Krstu Popovića, koji se u Crnoj Gori smatra jednim od nositelja samostalnosti od Srbije, protiv koje je podigao i Božićni ustanak, gdje su se sukobili pro crnogorski ‘zelenaši’ i pro srpski ‘bjelaši’ potpomognuti srpskom vojskom, a rezultiralo je bijegom Popovića u Italiju gdje je nastavio borbu protiv ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom.

U Srbiji se smatra kako Popović nije bio toliko protiv ujedinjenja sa Srbijom već je njegova borba bila protiv Karađorđevića, koji su preuzeli srpsku krunu od Petrovića, kojima je po nekima naklon bio Popović, mada njegovo pisanje u emigraciji za Glas Crnogoraca daje naslutiti drugačije, ‘Oporuka crnogorskih ustaša na poruku srbijanskih siledžija u Crnoj Gori’, jedan je od njegovih članaka.

Popović je pokušao organizirati ustanak protiv SHS-a 2019. godine, ali je i to pošlo krivo te je tadašnja vojska izvršila odmazdu nad ‘zelenašima’, a Popović je završio na kraju u Argentini pa Belgiji, gdje se nastavio baviti idejom Crnogorske samostalnosti, no ipak je na kraju tražio i dobio aboliciju Karađorđevića.

Popović je poznat i po tome kako je bio zadnji zapovjednik Stožera Crnogorske vojske, a po povratku u Crnu Goru ideja o njenoj samostalnosti nije ga napustila.
Atentat OZNA-e

Tijekom drugog svjetskog rata Popović je surađivao s Talijanima, ustrojio je i Crnogorsku narodnu vojsku, koji su bili poznati pod ‘krilaši’, a kao neprijatelje doživljavao je kako četnike, tako i partizane.

Nakon ulaska partizana u Crnu Goru Popović se skriva po planinama s ostatkom ‘krilaša’ i pokušava dogovoriti amnestiju, a iako su mu oba sina bila u partizanima, Krstu Popovića u atentatu ubila je OZNA u ožujku 1947. godine.

Navijačica usred Beograda istaknula šahovnicu, Srbi u nevjerici: ‘Imala je simbole Oluje’
 

Autor:Dnevno GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.