Foto: Tom Dubravec/CROPIX

HRVATSKA IZBACILA BRAZIL I IDE U POLUFINALE! Kakva drama nad dramama, ali Livaković je čuda radio!

Autor: Dnevno.hr/P.V./I.K.

HRVATSKA JE U POLUFINALU SVJETSKOG PRVENSTVA U KATRU!

Nakon izvođenja udaraca s 11 metara, Vatreni su izbacili Brazilce i napravili su novi veliki korak na novom velikom natjecanju – BRAVO, HRVATSKA! Bila je to fantastična predstava i novi senzacionalni uspjeh momčadi koju vodi Zlatko Dalić, s puno junaka koji su vodili do velikog slavlja!

U završnici utakmice, prije raspucavanja koje je donijelo odluku, Vatrene je oduševio gol Brune Petkovića za 1:1, kojim se Hrvatska vratila nakon što je Neymar na kraju prvog dijela produžetaka doveo Brazil u vodstvo.

U raspucavanju, Hrvatskoj je prednost donio Dominik Livaković koji je u prvoj seriji obranio Rodrygu, a potom, nakon što su Vatreni bili precizni sa svojim udarcima, veliko slavlje stiglo je nakon što je Marquinhos pogodio stativu u posljednjem udarcu u ovom raspucavanju.

Hrvatska je odigrala pravu, moćnu utakmicu, a sve je počelo u odličnom prvom poluvremenu. U prvih 45 minuta Hrvatska je bila baš prava, s više opasnih akcija i većom kontrolom nad igrom nego su imali Brazilci. Najviše će se ipak pamtiti jedna situacija u kojoj je na svojoj desnoj strani u naletu bio Josip Juranović, a zaustavljen je grubo, startom Danila koji je išao prema glavi Vatrenog, u nasrtaju u kojem je moglo biti i crvenog kartona za brazilskog igrača.

Trenutak koji je izazvao reakciju na hrvatskoj klupi dogodio se u 25. minuti, a engleski sudac Michael Oliver odlučio je da je to bilo samo za žuti karton za Danila, bez teže kazne koja bi donijela Brazilu dodatne probleme. Nije bilo intervencije iz VAR prostorije, igralo se dalje, a ostala je sporna situacija s nezadovoljstvom među Vatrenima.

Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Hrvatska je svoju najbolju priliku u prvom poluvremenu imala u 13. minuti. Ivan Perišić bio je na udarcu nakon što je loptu prema njemu poslao Mario Pašalić, no Perišićev udarac iz povoljne pozicije u kaznenom prostoru nije bio pravi. Otišlo je pokraj gola u situaciji u kojoj se Alisson mogao naći na ozbiljnom iskušenju na brazilskim vratima.




Na brazilskoj strani, najviše je prijetio Vinicius na svojoj lijevoj strani, a nakon jednog pokušaja koji je završio u hrvatskom bloku u 20. minuti, pamti se i Neymarov udarac koji je završio u rukama Dominika Livakovića. Hrvatski golman bio je na iskušenju u odmjeravanju s Neymarom i u 42. minuti, kada je pokupio loptu nakon što se Brazilčev pokušaj iz slobodnog udarca odbio od hrvatskog živog zida.

Brazil je započeo drugo poluvrijeme s dvije opasne prijetnje, oba puta s Livakovićevim dobrim reakcijama. U drugoj situaciji, nakon što je bilo dosuđeno brazilsko zaleđe, hrvatski protivnici tražili su penal zbog igranja rukom Josipa Juranovića u 16-ercu. Nakon što je trajala provjera u VAR prostoriji, sudac Oliver na koncu je pokazao da će se igrati dalje, bez kaznenog udarca koji su zaziv ali Brazilci.

U nastavku igre, Hrvatska je zaprijetila Perišićevim ubacivanjem koje je bilo previsoko za Pašalića u naletu, a Brazil je svoju novu šansu stvorio u 55. minuti. Livaković je sjajno obranio Neymaru koji je pokušao poslati loptu u mrežu udarcem u bliži kut, ali nije uspio iznenaditi hrvatskog golmana.




Livaković je ponovno bio sjajan u 66. minuti. Nakon što se Lucas Paqueta izborio za udarac iz blizine, golman Vatrenih ušao je u taj šut brazilskog igrača i spriječio je slavlje protivničke momčadi. Nova Livakovićevo spašavanje dogodilo se 10-ak minuta kasnije. Nakon brze brazilske akcije, pucao je Neymar koji je kroz noge htio svladati hrvatskog golmana, ali to nije prošlo, stigla je još jedna obrana.

Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Novo iskušenje za Livakovića dogodilo se u 80. minuti. Brazilci su razvukli hrvatsku obranu prebacivanjem lopte s desne na lijevu stranu, slijedila je povratna lopta za Paquetu, a njegov udarac je završio u rukama dobro postavljenog čuvara mreže Vatrenih. U posljednjih 10 minuta, prije ulaska u produžetke, Paqueta je dva puta pokušavao iz sredine 16-erca, oba puta u hrvatski blok, a Vatreni su probali ubacivanjima Perišića i Sose prema kaznenom prostoru u 89. minuti. Oba puta je sve stalo na brazilskoj obrani.

Prvi dio produžetaka donio je brazilsko veselje. Neymar je u sudačkoj nadoknadi, nakon što je istekla 105. minuta, zaključio lijepu akciju Brazilaca, s ulaskom ispred Borne Sose i mirnom realizacijom nakon što je uspio proći Livakovića. Hrvatska je, tako, pretrpjela udarac koju minutu nakon što je mogla do vodstva. Bruno Petković je na lijevoj strani odličnom varkom izbacio dvojicu Brazilaca, a potom je pronašao Brozovića na čistom udarcu, no taj šut ‘Broza’ nije bio precizan. Otišao je iznad gola.

U drugom dijelu produžetaka stiglo je i veliko hrvatsko slavlje. Bruno Petković je u 117. minuti odličnim udarcem poslao loptu u Alissonovu mrežu, na kraju akcije koja je šokirala Brazilce, a Vatrenima je donijela izjednačenje i kako se pokazalo, odluku u raspucavanju s 11 metara – koje je donijelo novo veliko hrvatsko slavlje!

HRVATSKA – BRAZIL 1:1 (4:2 – 11 m)

Oršić je bio strijelac za Vatrene, a Marquinhos pogađa stativu – HRVATSKA JE U POLUFINALU!!!

Modrić je precizan za Hrvatsku, a Pedro je strijelac za Brazil.

Majer je zabio za Vatrene, a Casemiro za Brazil nakon što je Livaković pogodio stranu.

Vlašić je zabio u prvoj seriji, a Livaković brani Rodrygu!

120’+2 – Kraj igre, odlučivat će penali!

120’+2 – Dominik Livaković!!! Sjajni hrvatski golman ‘skinuo’ je Casemirov udarac, ponovno je bio na pravom mjestu i ostavio je Brazilce bez novog slavlja!

120′ – Kakva je to bila akcija i sjajan Petkovićev udarac lijevom nogom, Alisson je ostao bez šansi na brazilskom golu!

117′ – Fantastična akcija Vatrenih, sjajna realizacija Brune Petkovića nakon što ga je asistencijom pronašao Mislav Oršić – bravo, Hrvatska!!!

117′ – GOOOOOOOLLLL!!! HRVATSKA JE IZJEDNAČILA, zabio je Bruno Petković!

115′ – Dalić je osvježio momčad s nekoliko izmjena, ojačao je i napad uvođenjem Ante Budimira umjesto Sose, ali Brazilci su u posljednju minutu-dvije uzeli loptu i time zadržali stvari pod svojom kontrolom.

109′ – Hrvatska se nadala svojoj prilici u pritisku i ubacivanju u kazneni prostor. Brazilska obrana bila je čvrsta i raščistila je opasnost prije nego je došlo do udarca koji bi stavio Alissona na veliko iskušenje.

106′ – Ušli smo u drugih 15 minuta produžetaka.

105’+3 – Završen je prvi dio produžetaka, Brazilci su u nadoknadi došli do vodstva.

105’+1 – Brazilci su lijepom akcijom uspjeli izbaciti hrvatsku obranu iz ravnoteže. Neymar je energično uletio ispred Sose koji valjda nije išao žešće da ne skrivi penal, a nakon toga, glavna brazilska zvijezda je varkom izbacila Livakovića i nakon toga stigla je laka realizacija.

105’+1 – GOL! Brazil vodi, zabio je Neymar!

103′ – Sjajan potez Petkovića, varkom je izbacio dvojicu Brazilaca i pronašao je Brozovića na udarcu s oko 17 metara, ali nije bilo pravog šuta ‘Broza’ koji je poslao loptu iznad gola. Kakva šansa se tu otvarala, velika šteta za Hrvatsku!

102′ – Kovačić je povukao po lijevoj strani, ali naišao je na dobru reakciju brazilske obrane, šteta za Vatrene!

101′ – Pedro je pokušao izvesti ‘škarice’, ali nije dobro zahvatio loptu. Prošlo je bez prijetnje za Livakovića.

99′ – Rodrygo je poslao opasnu loptu s lijeve strane, bila je prebrza za dobro pokrivenog Paquetu u kaznenom prostoru.

96′ – Brazilci su u pritisku došli do lopte nakon što su okružili Petkovića, a srećom za Vatrene, ono što je slijedilo nije donijelo veću prijetnju u akciji malo izvan hrvatskog kaznenog prostora.

95′ – Danilo je u pokušaju centaršuta s lijeve strane poslao loptu u gol-aut.

91′ – Počelo je dodatnih 30 minuta u četvrtfinalu SP-a!

90’+4 – Sudac Oliver je nakon četiri minute nadoknade označio kraj prvih 90 minuta, ulazimo u produžetke!

90’+4 – Antony je pucao izvan 16-erca, bio je to lak posao za Livakovića.

89′ – Hrvatska je pritisnula, brazilska obrana zaustavila je pokušaje Perišića i Sose koji su s lijeve strane ubacivali loptu u kazneni prostor.

86′ – Militao je dva puta pucao na kraju brazilske akcije nakon što su Kovačiću oduzeli loptu. Sve je zaustavio hrvatski blok, a slijedio je korner iz kojeg se nije dogodilo ništa opasno za Vatrene.

80′ – Pucao je Paqueta, Livaković je na mjestu! Bila je to nova opasna brazilska akcija, s desne na lijevu stranu, pa s povratnom loptom za Paquetu koji je poslao udarac u dobro postavljenog golmana Vatrenih!

76′ – Još jedna sjajna Livakovićeva obrana! Nakon odlične brazilske akcije, hrvatski golman skratio je kut Neymaru i zaustavio je pokušaj brazilske zvijezde da mu kroz noge pošalje loptu u mrežu.

75′ – Ponovno se s tribina čulo – ‘U boj, u boj za narod svoj’, ovog puta uz odgovor brazilskih navijača zvižducima na hrvatsko skandiranje.

74′ – Neymar je probao ubaciti s lijeve strane, lopta je završila u Livakovićevim rukama.

72′ – Evo prvih hrvatskih izmjena – iz igre su izašli Kramarić i Pašalić, ušli su Petković i Vlašić.

66′ – Nova sjajna Livakovićeva obrana! Paqueta se izborio za udarac iz blizine, nije uspio svladati golmana Vatrenih!

63′ – Perišić je udarcem s lijeve strane pokušao iznenaditi Alissona, brazilski golman je bez problema pokupio loptu.

61′ – Hrvatska je ponovno preuzela kontrolu, u posljednjih nekoliko minuta pokušava otvoriti Brazilce na njihovoj polovici.

55′ – Livaković sjajno brani Neymaru koji ga je pokušao iznenaditi udarcem u bliži kut, bila je to nova šansa za Brazil u drugom poluvremenu!

Foto: Tom Dubravec/CROPIX

54′ – Perišić je ubacivanjem u kazneni prostor tražio Pašalića, ali lopta je bila previsoka, šteta za Vatrene!

50′ – Kramarić je na lijevoj strani 16-erca pucao u blok, ali da je i bio gol, ne bi bio priznat zbog dosuđenog zaleđa.

48′ – Nova prijetnja Brazilaca! Sve je zaustavio Livaković, ali provjeravala se situacija zbog mogućeg namjernog igranja rukom Josipa Juranovića u kaznenom prostoru. Na koncu, ostala je odluka da je to bilo brazilsko zaleđe koje je bilo prvotno dosuđeno.

47′ – Kakva šansa za Brazil! Ubacili su prema hrvatskom golu, Gvardiol je odbio loptu, Livaković to brani!

46′ – Počelo je drugo poluvrijeme – idemo, Vatreni!

45’+1 – Završeno je prvo poluvrijeme u kojem je Hrvatska igrala dobro. Nije bilo golova.

45′ – Gvardiol je poslao loptu prema Kramariću koji je bio u naletu, Thiago Silva izbio je loptu, ali od akcije ionako ne bi bilo ništa jer je dosuđeno da je Kramarić bio u zaleđu.

42′ – Livaković je obranio Neymarov pokušaj iz slobodnog udarca nakon što se lopta odbila od hrvatskog živog zida.

41′ – Hrvatska je nespretno reagirala na desnoj strani obrane, Vinicius je došao do lopte pokraj Pašalića i nakon toga izborio prekršaj.

36′ – S tribina se čulo skandiranje ‘Hrvatska, Hrvatska…’ i ‘U boj, u boj za narod svoj’, Vatreni su svojom dosadašnjom igrom primirili Brazilce na tribinama i doveli od toga da se čuje hrvatski glas.

33′ – Alisson je u dalekom izlasku sa svojeg gola izbio loptu na lijevoj strani hrvatskog napada, Vatreni i dalje igraju dobro.

31′ – Brozović je dobio žuti karton nakon što je povukao Neymara i zaustavio je njegov nalet na protivničkoj polovici.

30′ – Perišić je nakon primanja lopte na lijevoj strani povukao prema kaznenom prostoru, probao je iznenaditi Alissona na golu, ali udarac nije bio precizan. Šteta, ponovno je bilo dosta prostora za Vatrene…

25′ – Bila je to situacija o kojoj će se pričati, definitivno vrijedna dodatne analize, ali nema pomoći. Igra je nastavljena, Danilo je sretno prošao bez teže kazne u situaciji u kojoj je opasnim startom zaustavio Juranovića koji je jurio desnom stranom.

25′ – Danilo je napravio vrlo opasni prekršaj nad Juranovićem koji je bio u naletu, dobio je žuti karton. S klupe Vatrenih tražila se i teža kazna, prošlo je bez reakcije engleskog suca Michaela Olivera, a nije se javila niti VAR prostorija.

Foto: Tom Dubravec/CROPIX

23′ – Brazil je ponovno zaprijetio. Casemiro je pucao s ruba 16-erca, lopta je od bloka završila u korneru, a iz njega se nije dogodilo ništa posebno opasno za Vatrene.

20′ – Evo i prve opasna šanse Brazilaca – Vinicius je pucao na ulasku u kazneni prostor, završilo je u bloku nakon što je Gvardiol bio na pravom mjestu. Poslije toga probao je i Neymar, s Livakovićevom obranom tog udarca.

19′ – Kramarić je pucao s ruba 16-erca, Paqueta je blokirao udarac napadača Vatrenih.

15′ – Modrić je nakon osvojene lopte ubacio prema lijevoj strani kaznenog prostora. Brazilska obrana je to zaustavila, ali bila je to nova lijepa situacija za Vatrene koji za sada igraju dobro.

13′ – Prva šansa za Hrvatsku! Pašalić je s desne strane tražio Perišića u 16-ercu, ali Perišić nije dobro zahvatio loptu i otišlo je pokraj gola – šteta za Vatrene!

10′ – Vinicius je imao dosta prostora malo izvan 16-erca, ali nije odlučio pucati, a dodavanje je zaustavila hrvatska obrana.

7′ – Juranović je s desnog boka pokušao pronaći Perišića na suprotnoj strani, no Perišić nije uspio dobiti dvoboj s Militaom nad kojim je napravio prekršaj u skoku.

5′ – Vinicius je probao sa svoje lijeve strane, lopta je završila u Livakovićevim rukama. Jaki adut Brazilaca na lijevom krilu je u dvije uzastopne akcije imao dosta prostora, u prvoj situaciji nakon što je lopta prešla preko Juranovićeve glave i stigla do Viniciusa.

3′ – Hrvatska je krenula dobro, s puno pritiska na Brazilce na njihovoj polovici, a nakon jedne oduzete lopte, Mateo Kovačić izborio je slobodni udarac nakon kojeg je protivnička obrana zaustavila ubacivanje u 16-erac.

1′ – Počela je utakmica na stadionu Education City u Al Rayyanu – idemo, Hrvatska!

Intonirane su himne, a za vrijeme Lijepe naše, čuli su se hrvatski navijači čije smo zagrijavanje danas pratili – ovdje.

HRVATSKA: Livaković – Juranović. Lovren, Gvardiol, Sosa – Modrić, Brozović, Kovačić – Pašalić, Kramarić, Perišić

BRAZIL: Alisson – Militao, Marquinos, T. Silva, Danilo – Casemiro – Raphinha, Paqueta, Neymar, Vinicius – Richarlison

*14:40 – Stigao nam je sastav! Evo kako će Dalić na Brazilce! Pašalić je iznenađenje ovoga puta!

Brazilski sastav prošao je bez iznenađenja. Izbornik Tite je odabrao svoje glavne adute, uključujući Neymara u sredini terena, Raphinhu i Viniciusa na krilima te Richarlisona u vrhu napada.

Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Slijedi nam taj dvoboj, najveći izazov za ovu generaciju Vatrenih. Jedini svjetski prvak (ako ne računamo Urugvaj) protiv kojeg još nismo igrali…

Dakle, Hrvatska je do sada igrala sa sedam svjetskih prvaka, jedino nikada nije igrala protiv Urugvaja. S Brazilom jest, no nikad ga nije pobijedila. Ukupno je Hrvatska protiv Brazila, Njemačke, Italije, Argentine, Španjolske, Francuske i Engleske odigrala 52 utakmice, ostvarivši 14 pobjeda, 14 remija i 24 poraza. Najgori omjer ima protiv Brazila, današnjeg suparnika u četvrtfinalu katarskog Svjetskog prvenstva.

S Brazilom je Hrvatska dosad igrala četiri puta. Upisala je tri poraza i jedan remi. Prvi dvoboj odigran je 2005. u Splitu. Brazil je na Poljud stigao kao aktualni svjetski prvak, a prijateljski susret je završio 1:1. Hrvatsku je u vodstvo doveo Niko Kranjčar u 32. minuti, a na konačnih 1:1 poravnao je Ricardinho 10 minuta kasnije.

Najteže s Brazilom

Niti godinu dana kasnije Hrvatska i Brazil su se ponovno susreli, ali ovoga puta u službenom susretu u skupini na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. U dvoboju 1. kola u skupini F na Olimpijskom stadionu u Berlinu 13. lipnja Brazil je bio uspješniji s 1:0, a strijelac jedinog gola bio je Kaka u 44. minuti. Bio je to susret u kojem je Hrvatska odigrala odlično posve ukočivši Ronalda, Adriana i Ronaldinha. Ipak, jedna neopreznost u obrani i majstorija Kake stajala je Hrvatsku osvajanja jednog boda.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Treći put Hrvatska i Brazil igrali su međusobno na otvaranju Svjetskog prvenstva 2014. u Sao Paolu, a slavio je domaćin 3:1. U utakmicu koju je gledalo više od dvije milijarde ljudi Hrvatska je povela u 11. minuti autogolom Marcela, a u 29. minuti je izjednačio Neymar. U nastavku susreta ukazao se sudac Nishimura koji je u 70. minuti poklonio kazneni udarac domaćinu. Neymar je bio precizan. Sve dvojbe oko pitanja pobjednika razriješio je Oscar u sudačkoj nadoknadi.

Posljednji međusobni susret Brazil i Hrvatska su odigrali u lipnju 2018. u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Dvoboj je igran na Anfieldu, a Brazil je slavio s 2:0 golovima Neymara u 69. minuti te Roberta Firmina u trećoj minuti nadoknade.

Guliver image

Autor:Dnevno.hr/P.V./I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.