Photo: Igor Kralj/PIXSELL

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO ŠOKANTNU POZADINSKU IGRU! Dalića od sigurnog otkaza spasio Bilić!

Autor: Andrija Kačić Karlin

Da se izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić nije nakon trijumfa na svjetskoj smotri oštro obratio i javnosti i jednom dijelu nogometnog Saveza nikad ne bismo bili svjesni koliko je malo nedostajalo da bude smijenjen odmah nakon kvalifikacija ili neposredno uoči Svjetskog prvenstva.

Iako se, nakon svega i prekrasnih ruskih dana, tako nešto čini nemoguće iz dana u dan cure nove informacije koje pokazuju kako je Zlatko Dalić uistinu mjesecima hodao po žici. I da je možda pukom slučajnošću, ili bolje rečeno kolegijalnošću jednog bivšeg izbornika, ostao u sedlu. Srećom, a na sramotu onih koji su ga smjenjivali.

Daliću je bila spremljena puška nakon uzvratne dokvalifikacijske utakmice protiv Grčke, Hrvatska je tada u jednoj zatvorenoj formacijii obranila zagrebačku prednost, možda ta partija Dalićevih izabranika nije bila naročita, ali je bila učinkovita.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

No, za one koji su imali cilj odstraniti Dalića, a sad vidimo da je to bio lijepi broj članova Izvršnog odbora Saveza, to nije bilo dovoljno. Kao i onome koji o svemu odlučuje i tvrdi – “zar mislite da bi Dalić bio izbornik da ja to nisam htio” – činjenice govore da nije bio na njegovoj strani.

Kad se samo prisjetimo reakcija članova IO HNS-a nakon poraza protiv Perua na sjevernoameričkoj turneji zapravo je začuđujuće što je Dalić uopće opstao kao izbornik. Naime, po nalogu sive eminencije, Zdravka Mamića već je uspostavljen kontakt s jednim bivšim izbornikom hrvatske reprezentacije, konkretno riječ je o Slavenu Biliću koji u tom trenutku nije imao angažman, a nema ga ni sada. Njemu je bila ponuđena hrvatska reprezentacija, bilo je pitanje samo kako formulirati odlazak Dalića…

Mnogi treneri takvu ponudu bi primili objeručke, s oduševljenjem, preuzeti momčad prepunu vrhunskih igrača i biti na svjetskoj smotri izazov je samo takav, a da ne govorimo što to znači u smislu podizanja cijene trenera koji će je voditi.

Međutim, Slaven Bilić nije dugo razmišljao, zapravo nije razmišljao ni trenutka. Ponudu je odmah odbio, a svojim prijateljima se povjerio da ne želi učiniti nešto tako amoralno. Zapravo, Bilić nije htio učiniti ono što ne bi želio da se učini njemu.




Dalić je tako ostao izbornikom, a sve ostalo je povijest. No, kad su do Dalića stigle ove informacije razumljivo je da se osjetio i povređenim i izdanim. Satisfakciju je našao u radu, u sjajnim odnosima s igračima i naposljetku u uspjehu. Ipak, ogorčenje je teško sakriti, kada se euforija malo smirila i on je rekao svoje. Samo je potvrdio da zna što su mu namjeravali učiniti.

Sada kada razmišlja o svojoj sudbini, ostati za hrvatskim kormilom ili ne, zacijelo se bori s osjećajima koji su nikli nakon takve izdaje. Valja ga razumjeti kakvu god odluku donio. I zahvaljivati mu uvijek za trenutke sreće i ponosa koje nam je podario. A, koliko vidimo, malo je nedostajalo da cijelu svjetsku smotru odgleda usamljen u svom domu ispred televizora.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.