Photo: Twitter

EKSKLUZIVNI INTERVJU ZA DNEVNO! Štimac otkrio zašto je otišao na drugi kraj svijeta: ‘To je moja najveća bol! ‘

Autor:

Uspostavili smo liniju s Indijom, s Igorom Štimcem, odnedavno izbornikom Indije koji je zasukao rukave, primio se posla na pripremama za Kraljevski kup u Tajlandu. S “novom” Indijom pokušat će pokrenuti mišljenje da to nije nogometni analfabet i antitalent, već, naprotiv, zemlja s golemom perspektivom. Napose u nogometu.

Danas postoje mnoge platforme komuniciranja koje ne “krče”, nije samo telefon u funkciji, te se Štimac sjajno čuje:

“Indija je sjajna zemlja u svim aspektima, zašto ne bi bila i u nogometu. To je moja egida u novom poslu”, kaže nam u uvodu Igor Štimac.

Naravno, zanimalo nas je kako je on uopće došao do Indije. Priča je zanimljiva:

“Neću se skrivati, prilično sam povezan s Hrvatskim nogometnim savezom. Ja sam predsjedniku Davoru Šukeru rekao da bi moglo biti zanimljivo prijaviti se za izbornika indijske reprezentacije, kada smo vidjeli natječaj. Znam da su se kandidirali i neki mnogo poznatiji treneri, poput Svena Gorana Ericssona. No ja ni časa nisam oklijevao, otputovao sam u Indiju, došao do Saveza. Nemalo sam se iznenadio kad sam shvatio da sam jedini došao na razgovor, svi su se drugi obraćali čelništvu tog saveza preko Skypea. To nije moj način komuniciranja, neću reći da je to prevagnulo, ali ljudima se svidjelo. Naravno, došao sam i pripremljen.”

Zanima nas što ste im rekli.

Počeo sam s Hrvatskom, mi ni sami ne shvaćamo da smo čudo. Sa samo 4,3 milijuna stanovnika Hrvatska je najmanja zemlja koja je od Urugvaja stigla do finala svjetskog prvenstva. Indija, nasuprot tome, ima 1,3 milijarde ljudi. Kako postići ravnotežu? Teško je pronaći sličnosti. Postoje različite kulture, geni, vremenske i druge okolnosti. Svaka je zemlja različita, i to je ono što nas dijeli. Ali ono što nas zbližava naša je ljubav prema nogometu. S punim poštovanjem, kriket je divan sport, ali to je igra koja se igra u samo nekoliko zemalja. Kriket ne može pomaknuti svijet, nogomet može. Moramo pronaći način da se natječemo na Svjetskom prvenstvu. Ali, najprije moramo stabilizirati naše snage u Aziji, tu se pokazati kao autoritet i danas-sutra krenuti u juriš na svjetsku smotru.

Dolaze informacije da ste odmah krenuli oštro i da se to svidjelo čelnicima indijskog saveza?

I kod njih je došlo do sjećaja da je puno zaslužnih igrača ondje zbog zasluga, a ne zbog forme i sadašnjeg učinka. Svaki trener ima svoju filozofiju. Mislim da većina nogometnih navijača u Indiji nije bila zadovoljna igrom reprezentacije. To sam rekao ovima u Savezu i složili su se. Kada radite s određenim igračima, dulje se privikavate na njih. Neću imati vremena za to. Naši igrači moraju znati. Neću imati vremena ni za koga, kredita nema. Neću čekati da netko dođe u formu pa onda zaigra u mojoj vrsti. Nogomet je vrlo jednostavna igra. Ima svoja jednostavna pravila. Može biti komplicirano samo ako želimo. Mi smo jedini koji sve mogu zakomplicirati. Ne želim to raditi ovdje.

Kako igrači reagiraju na vaš novi tretman?

Na njihovim licima vidim da dobivaju informacije na dobar način. To je velika razlika s igračima ovdje u usporedbi s onima u Iranu ili Kataru. Slušaju dobro, dobro primaju informacije i brzo uče. Vrlo pozitivno. To mi pokazuje da možemo ubrzati napredak u učenju i napredovanju naše igre. U ovoj poziciji želim da moji igrači ne strahuju od grešaka. Zašto strah? Moramo ponavljati vježbe toliko puta da činimo minimum grešaka. Moram ih osloboditi pritiska, osobito mlade igrače. Učim ih, a dosta i znaju. Nogomet je igra pokreta. Koliko god se pomaknuli, rješenja će vam se ukazati. Morate učiti igrače da tako razmišljaju.”

Jeste li imali kakve dvojbe, nastaviti niz svog prethodnika Constatinea ili sve izokrenuti?

“Jesam, dugo sam razmišljao. Najprije sam htio vidjeti najbolje igrače i onda sam odlučio sa svime krenuti ispočetka – maksimalno pomladiti momčad, napraviti bazu od 30 igrača i tesati ih. Uostalom, tako su uspjele i stotinu puta manje zemlje od Indije, poput Walesa, Sjeverne Irske, Irske, Islanda, pa i nas. S tom praksom počela je Danska osamdesetih godina, kada je razorila Europu, imala je samo 20 igrača i svi su igrali u inozemnim ligama. Danas svaka zemlja može izvući 20 relativno dobrih igrača, onda je na dobrom treneru da to posloži, i u jednom vas trenutku ni Španjolska ne može pobijediti. Naravno, prvi je preduvjet fizička sprema, ja ovdje imam neke igrače koji nisu u stanju odigrati 90 minuta, s njima ne mislim počinjati utakmice. Da zaključim, izvukao sam 35 igrača, od toga 25 mladih i radimo.

Koju ćete formaciju preferirati?

Definitivno ću inzistirati na tome da na terenu bude više tehnički ostvarenih igrača. Ako vam kažem, 4-4-1-1, to neće biti velika promjena. Ako kažem 4-1-4-1, to je veća promjena jer je osnova na krilima. Imamo vremena, teško je to sad reći. Samo je jedno sigurno, da nitko nije siguran. Evo, sad imamo pripreme u New Delhiju u kampu. Obavijestio sam i uistinu najboljeg igrača i strijelca Sunila Chhetrija da nije siguran u postavi. Malo me gledao, ali shvatio je. Svi počinjemo od nule. Nogomet je takav. Ne dobivate ništa za prošlost. Plaćate za današnji posao. Koliko ste uspješni danas, sutra ćete ponovno dobiti priliku. Ma, razgovaram sa svim igračima, svako malo, to je moj pristup. Moram to učiniti. Moram od njih dobiti informacije.

Vaše impresije o Indiji?

Ovdje sam samo tjedan dana, ali osjećam se kao da sam pet godina. Toliko sam čitao o indijskoj kulturi, indijskom nogometu i ligama i činjenici da znam sve igrače po imenu. Radim u zanosu. Preplavljen sam osjećajem da sam dobio šansu od Indijskog saveza. Indiju vidim kao uspavanog diva u nogometu i vidim mnogo prilika za mlade koji dolaze u moje redove.

Pratite li nogometnu situaciju u Hrvatskoj?

U vrijeme interneta sve je dostupno i pratim, naravno, premda mi se čini da se opterećujem hrpom informacija. Hajduk je moja bol, to što se događa čini me nesretnim, ne u smislu da sam zainteresiran za neke dužnosti u klubu, nego jednostavno zato što već dugo nema dobre rezultate. I nitko da preispita model. Ali, o tome stalno govorim, sad sam okrenuo ploču, novi posao je najbolja stvar za otklanjanje boli!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.