Eduardo za Independent: Hrvatska na Euru može do polufinala

Autor: Totalsport

Nastojat ćemo dobiti prve dvije utakmice i tako izboriti prolaz. Ako uspijemo, sve je moguće, ne bih se iznenadio niti da dođemo do polufinala, kaže Eduardo o Hrvatskom nastupu na Euru.

Šahtarov napadač Eduardo da Silva biranim je riječima u intervjuu za Independent govorio o svom bivšem treneru u Arsenalu, francuskom stručnjaku Arseneu Wengeru…

Posljednji trofej pod Wengerovim vodstvom Arsenal je osvojio 2005. godine u FA Cupu, dvije godine prije Eduardovog dolaska u londonski klub iz zagrebačkog Dinama. Iako navijači ‘topnika’ već dugo čekaju na novu ‘kantu’ i pomalo gube strpljenje s Wengerom, jer Arsenalu niti ove sezone ne ide najbolje, hrvatski reprezentativni napadač je s puno respekta govorio o 62-godišnjem francuskom treneru, koji je na klupi Arsenala od 1996. godine.

– Ljudi ponekad nemaju dovoljno strpljenja i misle da bi njihov klub stalno morao osvajati trofeje. Ne možete 10 godina stalno biti prvi ili drugi u prvenstvu. Nije ni peto mjesto tako loše za Arsenal.

Iako dugo nije osvojio neki trofej, Wenger je najbolji menadžer za Arsenal, uvjeren je Dudu, koji je u subotu proslavio 28. rođendan.

– Arsene Wenger je stvorio Arsenal i Arsenal je stvorio njega. Ukoliko on ode, sumnjam da bi itko drugi mogao održati tu momčad na istoj razini.

– Od Wengera sam puno naučio, ne samo o nogometu, već i o životu. Kako biti profesionalac, nositi se s pritiskom i adaptirati se na život u Engleskoj. Sve to me je on naučio. U zagrebačkom Dinamu je sve bilo mirno, a kada sam stigao u Arsenal, odjednom vas fotoreporteri slikaju na svakom koraku, čak i kada samo idete na trening.

Dakako, neizbježno je bilo i pitanje o stravičnom lomu noge dok je igrao u Arsenalu, u veljači 2008. godine.




– Trebalo mi je 10 mjeseci za oporavak. Onda je prošla još godina dana u kojoj sam imao probleme s mišićima svaka dva ili tri mjeseca. U Šahtaru nisam imao nikakvih problema s ozljedama.

U ljeto 2010. godine, Eduardo je Arsenalov dres zamijenio Šahtarovim. No, vrlo brzo se vratio na Emirates, kada je njegov klub gostovao kod Arsenala u skupini Lige prvaka. Arsenal je pobijedio s 5-1, a Dudu je ušao u igru kod vodstva ‘topnika’ 3-0 i zaradio ovacije cijelog stadiona. Kada je zabio počasni gol za Šahtar, Arsenalovi navijači su ga proslavili gotovo kao da je njihova momčad dala gol, i tako još jednom odali priznanje hrvatskom reprezentativcu.

– Bio sam tako emotivan kada sam zabio taj gol. Arsenalovi navijači sjajno su me prihvatili. To je uspomena o kojoj ću pričati djeci – veli Eduardo, koji je i dalje u kontaktu s mnogim bivšim suigračima.




Nakon toga je na red došla i tema Europskog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj.

– Svaka momčad koja je na prvenstvu ima svoje šanse. Najvažnije je proći skupinu, nakon toga je sve lutrija. Hrvatska će se boriti za drugo mjesto u skupini. Imamo dobar raspored, prvo Irska, pa Italija i tek na kraju Španjolska. Nastojat ćemo dobiti prve dvije utakmice i tako izboriti prolaz. Ako uspijemo, sve je moguće, ne bih se iznenadio niti da dođemo do polufinala – zaključio je Eduardo.

Autor:Totalsport
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.