Foto: Damir Krajac/CROPIX

DOSTA IH ŽELI TALIJANE, ALI TO JE MINA: Evo tko je možda i najbolji protivnik Vatrenih u polufinalu!

Autor: Dnevno.hr/ I.L

Govorio je Zlatko Dalić kako Liga nacija  nije bitna te da ju ne treba ozbiljno shvaćati, ali čini se da je to bila pila naopako. Kada smo napakon srušili Francuze pojavila se ideja da bi mogli u Final four. To se i dogodilo te je ovo natjecanje odjednom postalo bitno.

Sada kada je bitno, bitno je i s kim igramo. Čeka nas jedan od tri nogometna velikana: Španjolska, Italija i Nizozemska. Sve tri ekipe Vatreni su uspješno pobjeđivali, ali i neke su nam nanijele teške poraze.

Španjolci su ekipa od koje imamo i traume, ali i lijepa sjećanja. Izbacili su nas s Eura 2012. kada je Jesus Navas zabio pod sumnjivim okolnostima. Furija je otišla do kraja, a tko zna kakva bi nogometna povijest bila da je na Ćorluki sviran kazneni udarac. Težak poraz nanijeli su nam u prvoj utakmici Lige nacija. 6:0 u Elcheu najgori je poraz u našoj povijesti. Pamtimo i svi poraz od prošle godine na Euru u utakmici kojoj su se događale čudne stvari (Rebić kopačke, autogol Španjolske, Gvardiol voda, Kramarićev promašaj).

Od Talijana nikad poraženi, Nizozemci željni uspjeha

Imamo i lijepih uspomena na njih, Pod vodstvom izbornika Čačića pobijedili smo ih na prvenstvu u Francusko 2016. Izveo je tada Čačić rezervne trupe, a slavili smo s 2:1. Slavili smo i dvije godine kasnije u Ligi nacija na Maksimiru kada je Jedvaj zabio 2 gola, a završilo je 3:2. Protiv Španjolaca znamo igrati. Izuzev tog poraza  Elcheu, uvijek smo bili egal s njima. Ovo je neka nova Španjolska koja je još mlada, ali baš bi im osvajanje Lige nacija moglo biti iskorak i na taj način dokazati se naciji. Kada bi morao birati izabrao bi Španjolsku. Naše iskustvo moglo bi imati ključnu ulogu.

Aktualni prvaci Europe, Talijani, drugo SP zaredom neće sudjelovati. Veliki je ovo šok za veliku nogometnu naciju, a baš zato na završnicu dolaze posebno motivirani. Imati će najviše vremena za razmišljanje o taktici, a osvajanje Lige nacija bar bi malo ispralo taj gorak okus od ne odlaska na Mundijal. Ekipa je praktički ista kao i prošle godine s tim da izbornik Mancini dosta rotira i ima želju probati što veći broj novih igrača.

Foto: Giuseppe Celeste

Od Italije nismo nikad izgubili, ali nismo ih ni dobili već 16 godina ili ti 20 godina u službenim utakmicama. Zadnja pobjeda upisana je u Livornu 2006. u prijateljskoj utakmici s 2:0. Zadnja službena utakmica koju smo dobili bila je 2002. na prvenstvu u Koreji s 2:1., ali tada su nas suci uvelike pogurali. Talijani su baš zbog svog posebnog motiva (iskupljena) možda i najgori protivnik. Leži nam uvijek njihov stil, ali sada dolaze opasniji nego ikad.

S Nizozemcima nemamo preveliku povijest. Dvije utakmice jedna pobjeda jedan poraz. Pobjedu koju pamtimo je utakmica za broncu iz 1998., a poraz je iz 2008.  Prijateljski ogled na Poljudu završio je 3:0 pobjedom Oranja. Ekipa je to koja se vraća na veliku scenu nakon punih 8 godina. Nizozemska nije bila na Euru 2016. kao ni u Rusiji 2018. vratili su se prošle godine te prikazali solidnu igru. Ova nova generacija je u sličnoj poziciji kao i Španjolska. Željni su dokazivanja. Predvodnici su Depay (uskoro najbolji strijelac u povijesti Oranja) te Van Dijk. Ekipa koja je građena po onoj slavnoj Ajaxovoj 2019. generaciji malo je stagnirala baš iz razloga jer je ta Ajax generacija malo zapela u svojim karijerama. Nizozemci bi igrali doma pa nebi bilo loše izbjeći ih u polufinalu.




Sve četiri ekipe imaju poseban motiv te je jasno da su svi vrhunski timovi koji u svojim redovima imaju igrače koji spadaju u sam svjetski vrh. Španjolska i Nizozemska su mlade ekipe, željna dokazivanja, a možda se baš dokažu u Kataru pa im se motiv smanji. Italija želi još jedan trofej da ispere ovu mrlju ne igranja na prvenstvu već drugi put zaredom. Mi smo pak željni osvojiti prvi trofej u povijesti, ali opet tko zna možda ga u Kataru podignemo.

Na kraju čeka nas sigurno zanimljiv nogometni vikend u lipnju. Pravi spektakl s četiri jake ekipe, ali nadajmo se da će Hrvatska izaći kao pobjednik i da će Dalićeva generacija ispasti novu stranu naše povijesti, ali prije toga Katar.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX




Autor:Dnevno.hr/ I.L
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.