Foto:youtubescreenshot

DINAMO GA JE ŽELJNO ČEKAO, A ONDA TRAGEDIJA: Tada se navijalo, ‘Mance je na zapadu’, ali nikad nije došao

Autor: Dnevno GIŠ

Teško je za povjerovati kako bi na današnji dan 60-ti rođendan slavio jedan od najvećih talenata 80-tih bivše Jugoslavije Dragan Mance, koji je rođen na današnji dan u Zemunu.

Nogometom se počeo baviti u tadašnjem zemunskom drugoligašu Galenici, u čiji je prvi sastav ušao s nepunih 17 godina, a 1980. godine prelazi u klub u kojem je vječna legenda.

Mance je potpisao za Partizan i za koji je odigrao 279 utakmica u kojima je zabio 174 gola, a do tragične smrti s nepunih 23 godine, igrao je četiri puta za A reprezentaciju bivše države, sedam puta za mladu i dva puta za Olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije.

Dragan Mance osvojio je naslov prvaka s Partizanom u sezoni 1982/83, a navijači Partizana imaju pjesmu poginulom heroju, “Otišo si Dragane ostala je tuga…” i k tome uspostavljen je i “Trofej Dragan Mance”, koji navijači dodjeljuju najuspješnijem igraču sportskog društva.

Mance je na zapadu

Dragan Mance bio je jedan od onih igrača koji je plijenio udarcem, brzinom, driblingom i proslavom golova zbog kojih je dobivao kartone, a još se pamti njegov gol protiv Queens Park Rangersa volejem s 30 metara, a zbog tog gola bilo je govora kako će Mance u Englesku.

No u kuloarima na Maksimirskom stadionu kuhali su prelazak Mancea u Dinam, iako ih je došao prvenstva 1983. godine, a kako se tada pričalo to je već bila gotova stvar.




Na stadionu u Maksimiru kada je gostovao Partizan, a i na drugim utakmicama navijači su pjevali: “Mance je na zapadu”, aludirajući skori prelazak u Dinamo, no na žalost Dragan nije prešao niti u jedan klub.

Poginuo u 22 godini




U utorak, 3. rujna 1985. godine, Dragan Mance je, žureći na trening Partizana, poginuo u saobraćajnoj nesreći na auto-putu Beograd – Novi Sad. Kako ne bi pregazio dječaka koji je pretrčavao auto-put, Dragan je pri velikoj brzini naglo skrenuo, izgubio kontrolu nad vozilom, udario u ivičnjak a zatim u betonske konstrukcije i na kraju u banderu. Njegov novi Peugeot 205 bio je potpuno uništen.

Vijest je brzo došla do igrača Partizana, a tadašnji trener Bjeković je samo rekao:

“Momci, maločas je poginuo naš Dragan. Trening je završen”, a poslije je o nesreći izjavio; “Bilo mi je čudno što se nije pojavio među prvima na treningu, jer nikada nije kasnio. Ovo mu je vjerojatno i prvo kašnjenje, ali kobno”.

Autor:Dnevno GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.