‘Dinamo dobiva sve, a ostali siću, kako će onda ostali klubovi parirati Zagrepčanima?’

Autor: D.V.

Nismo li dosad mijenjali imena klubova da se izbjegnu dugovi igračima i državi? Nekakvog iskustva po tom pitanju imamo. Šta fali sada promijeniti strukturu poslovanja iz takozvanog profesionalnog u takozvani amaterski naravno ako bude para?! Samo vi osigurajte lovu, a već će se naći nekakav način da se ona izmuze.

Mario Stanić se u svojoj novoj kolumni koju redovito piše za portal igralište.hr osvrnuo na alarmantno stanje u hrvatskom nogometu, te nova pravila koja dolaze ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

– Jedan od podnaslova naših dnevnih novina kaže ovako: 'ulaskom u Europsku Uniju od 1. srpnja javnim se novcem više neće smjeti financirati profesionalni sport, a Ministarstvo prosvjete mora donijeti izmjene Zakona o sportu kojim se mora precizno urediti financiranje kompletnog sporta i uskladiti ga sa pravnom stečevinom Europske Unije, naložila je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.'
Prevedeno na ulični žargon to bi otprilike značilo da je presušila pipa. Odzvonilo je talovima i raznoraznom pogodovanju…. Gotovo. Nema više. 1. srpnja nas očekuje velika transformacija profesionalnih klubova u amaterske klubove.

Kako piše Stanić, samo će amaterski klubovi biti sponzorirani javnim novcem. Dodaje kako je to velika promjena na koju vjerojatno nitko nije spreman.

Što će biti sa svim tim ljudima koji će sve do prvog srpnja neumorno raditi za dobrobit profesionalizma u sportu, pita se Stanić.

Nema veze što se velika većina njih (takozvanih funkcionera )nije nikad bavila sportom (čast izuzecima). Neki od njih su političkom voljom, podilaženjem i licemjerjem došli do svojih pozicija, a svi znamo kako je to težak i trnovit put. Neki od njih su dovoljno bahati, bučni i uz to članovi određenih interesnih skupina koji samo vide svoj osobni interes…. Neki od njih su samo šutjeli, klimali glavom i živjeli kao bubreg u loju sve ove godine.

Kaže kako dolaze nova vremena za hrvatski spot…

– Sada se odjednom treba prilagođavati amaterizmu. Ne sumnjam ja da su već u pripremi i razrade, planovi , strategije i taktike kako zajebat Europsku Uniju i njihove zakone. Snalažljiv smo mi narod.
Nismo li dosad mijenjali imena klubova da se izbjegnu dugovi igračima i državi? Nekakvog iskustva po tom pitanju imamo. Šta fali sada promijeniti strukturu poslovanja iz takozvanog profesionalnog u takozvani amaterski naravno ako bude para?! Samo vi osigurajte lovu, a već će se naći nekakav način da se ona izmuze.

Mora postojati nekakva rupa i u tom novom zakonu. Imamo mi dobre odvjetnike koji znaju svoj posao. Prije se govorilo da dobar majstor nije nikad skup, a ja kažem da dobar odvjetnik nikad nije preskup. Ovo je njihovo vrijeme i oni su majstori da pronađu pravne rupe u Zakonu o sportu. Samo im treba dati slobodu i dovoljno vremena da detaljno prouče sve te silne zakone, izmjene i dopune.
Preoblikovanje iz profesionalnog u amaterski klub je izgleda naša budućnost i, kako to obično biva, najebat će najviše oni koji su najmanje krivi. Igrači će preko noći postajati amateri i opet neće naplatiti svoja potraživanja . Kako uopće tražiti nešto svoje kad znaš da je klub pogodila amaterska sudbina?

Pročitao sam u dnevnim novinama da je Dinamo, naš najuspješniji klub u zadnjih šest godina dobio iz proračuna preko 200 milijuna kuna. Ostali klubovi a i sportovi u odnosu na Dinamo su dobili ili dobivaju pravu siću. Što to znači? Samo jedno, a to je da su skoro svi ostali klubovi već odavno ušli u svijet amaterizma. Ako gledamo omjer raspodjele novca, onda je to jasno k'o dan. Dinamo je favoriziran i startna pozicija mu je uvjerljivo ispred svih ostalih. Više je nego očito da način raspodjele nije niti pošten niti sportski.
Kako će neki manji klub biti konkurentan i kako će si dozvoliti taj luksuz da kupi nekog igrača ispred Dinama? Nemaju apsolutno nikakve šanse. Kako amater može parirati profesionalcu na duge staze? Nikako!

Autor:D.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.