Foto: GNK Dinamo

NOVI UDARAC MOGAO BI POKRENUTI IZGRADNJU STADIONA? Sprdaju se na račun ‘svetinje’, a oni žele samo jedno…

Autor: I.K.

Dinamo će u još jednu polusezonu krenuti s pričom o raspadajućem Maksimiru, čekaju rješenje problema koji već dugo opterećuje klub. O tome se kroz godine puno govori i raspravlja, stižu ideje i prijedlozi, no sve još uvijek stoji iako je stadion već gotovo pune dvije godine dodatno oštećen nakon zagrebačkog potresa, a s takvim stanjem, stižu dojmovi kakve nije ugodno slušati.

Dok se stvar ne pokrene s mrtve točke, Dinamo i dalje sluša loše dojmove europskih protivnika koji dolaze na Maksimir, što bi se u veljači moglo dogoditi i dok u Zagrebu u eliminacijskoj fazi Europske lige bude gostovala Sevilla. Tu je i bolna priča o reprezentaciji koja je na maksimirskom travnjaku posljednji put zaigrala preklani, a dok je stadion u sadašnjem raspadajućem stanju, neće se vraćati.

Kako izgleda današnji Maksimir? To je, između ostalog, približila i priča da je stadion na kojem igra Dinamo proglašen drugim najružnijim u Europi, što još jednom postavlja pitanje kada će se konkretno krenuti u rješavanje problema.

Pregovori obećavaju

Rano u 2022., gradska vlast predvođena zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem otvorila je vrata da se ova priča ipak pomakne u pozitivnom smjeru. To je stiglo s najavom da je Grad Zagreb voljan prepustiti Dinamu zemljište na Maksimiru uz dodjelu koncesije na 99 godina, a to zemljište bilo bi iskorišteno za novi Maksimir, nakon što se sadašnji stadion, kako se predviđa, sruši i time ode u povijest.

GNK Dinamo/Maksimir

Ostatak posla bio bi na Dinamu. Klub bi financirao građenje, što bi, po planovima za koje se doznalo lani, iznosilo oko 60 milijuna eura za stadion za 34.000 gledatelja, s potpuno natkrivenim sjedećim mjestima. U međuvremenu, dok gradnja traje, Dinamo bi se smjestio drugdje u Zagrebu ili u okolici, a posao na izgradnji novog stadiona mogao bi potrajati dvije godine.

Dinamo zagovara rješenje

S najavom da bi Grad Zagreb mogao prepustiti klubu zemljište za građenje, otvorilo bi se rješenje kakvom se Dinamo nada i kakvo zagovara. Sadašnji stadion ostaje opterećenje, a kako se na njemu ne radi i nikakvi zahvati ne bi donijeli značajno poboljšanje nakon dodatnih oštećenja u potresu, čini se da je kretanje od nule, sa sasvim novim stadionom, varijanta koja dobiva prednost pred ostalima, ranije aktualnima u javnosti.

Svojedobno se, tako, spominjalo da će se rušiti samo istočna tribina, koja je nakon zagrebačkog potresa neupotrebljiva i zatvorena, no sada je plan drugačiji, a na Dinamu će ostati da se pozabavi financiranjem gradnje. To bi se dijelom dogodilo klupskim sredstvima, a dijelom i uz pronalazak partnera koji bi po izgradnji stadiona dobio pravo na sponzorsko ime. U Europi i drugdje u svijetu, takva suradnja s partnerom koji bi dobio pravo na sponzorsko ime stadiona ili dvorane već je uobičajena stvar, a možda je dočekamo i u priči o novom Maksimiru.




Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Sadašnji stadion kao rupa bez dna

U sadašnjoj situaciji, Maksimir je svejedno već dugo skup iako dojmovi mnogih koji su bili ondje govore jako puno. U stadion se unatrag 20-ak godina uložilo puno, između ostalog, bila je izgrađena i sjeverna tribina koja u punoj mjeri nije bila iskorištena kako se planiralo, bez poslovnih prostora koji su ondje trebali biti, ali svi troškovi nisu promijenili propadanje. Potres je sve dodatno uzdrmao – i sada više nema natrag.

Dinamo je sa svojim sredstvima i partnerima spreman graditi, Grad Zagreb pokazao je volju da se zemljište za gradnju prepusti, a još se čeka da se sve stavi na papir i konačno krene na pravi posao. Kako bi to moglo izgledati i ići, pokazuju brojni primjeri u kojima se gradi ili je posao na novim stadionima već dovršen, a ne nedostaje ih ni geografski blizu priči iz Zagreba, čije se pokretanje čeka.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Gradi se u Osijeku, rade i susjedi

Jedna priča koja će unaprijediti hrvatski klub, a otvorit će nova vrata i za utakmice reprezentacije, dolazi iz Osijeka, gdje se gradi stadion na Pampasu na koji će Osječani po završetku izgradnje preseliti iz Gradskog vrta. Sličnih priča ima i u hrvatskom susjedstvu, gdje se, primjerice, gradi u Srbiji, a nedavno smo približili kako to izgleda u Mađarskoj, s još jednim pozitivnim primjerom kako se to može izvesti.




Ništa pompozno, ništa pretjerano, ali s dovoljno sjedećih mjesta i dovoljno dobrim uvjetima da stadion ne bude za crvenjenje od srama, kao što sada jest – to je put koji bi uskoro mogli slijediti i u Dinamu.

Autor:I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.