Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Dalić već jako žali za otpisanim Vatrenim, bez njega će Hrvatska jako patiti

Autor: Andrija Kačić Karlin

Koliko puta smo zaključili i ponovili, a sve prije nastupajućeg nogometnog Eura u Njemačkoj. “Samo da nas zaobiđu ozljede”! Sve to dobro zna i naš izbornik Zlatko Dalić. Njemu ne preostaje biti tek promatrač zadnjeg dijela klupske sezone s molbama da se netko ne ozlijedi. Samo, ne ide sve po planu.

Uvjereni smo da ga je ozljeda Nikole Vlašića iz Torina, potom i spoznaja da se neće oporaviti do europskog prvenstva, poprilično naljutila, zacijelo i ražalostila. Iako u našoj nogometnoj javnosti otpis Vlašića ne smatraju nekim većim problemom, a takvo uvjerenje se širi i zbog nepotrebnih klupskih animoziteta jer se isuviše gleda tko je iz Dinama ili Hajduka, činjenica jest da je Dalić gubitkom ovoga igrača izgubio dosta na širini.

Da se razumijemo, Nikola Vlašić prolazio je kroz uspone i padove u svojoj formi, no Zlatko Dalić mu je uistinu uvijek vjerovao. Štoviše, znao bi ga pogurnuti i dignuti kroz reprezentaciju, a stasiti Splićanin bi mu uvijek to na terenu vratio. Riječ je ipak o polivalentnom igraču koji služi najmanje kao alternativa svakoj poziciji prema naprijed.

Foto: Damir Krajac/CROPIX

Odličan za penale

Uporan i borben do iznemoglosti daje reprezentaciji onaj „druk„ koji je potreban kada se stiže rezultat. Pritom, sjetimo se, jer toliko utakmica završvamo na jedanaesterce, Nikola Vlašić tu ne griješi.

U situacijama kada nam treba čovjek napadački orijentiran, bilo kao starter ili pričuva, Nikola Vlašić je uvijek bio svojevrstan Dalićev adut. Možda je Vlašićev doprinos nekad nevidljiv, no ono što Dalić želi od njega to najčešće i dobije. Vlašić je postao omiljen i kod suigrača i njegov izostanak neminovno će se osjetiti.

Njemu je sigurno najteže. U Torinu kojeg vodi naš trener Ivan Jurić konačno je stekao natjecateljsku formi, nestrpljivo iščekujući reprezentativno okupljanje i nastup na Euru. Saznavši da je za saniranje njegove ozljede potrebno najmanje dva mjeseca sigurno ga je deprimiralo. Još više mora biti zabrinut i Dalić.

Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Nema previše takvih

Igrača tipa Nikole Vlašića na širem popis baš i nema. Bez obzira što mnogi omalovažavaju doprinos ovoga igrača u reprezentaciji, činjenica jest da je na turnirskom natjecanju, igrajući utakmice svaka četiri dana, svakom treneru potreban uvijek posvećen i izdržljiv igrač kao što je nesretan Nikola.
Njemu se dogodilo najgore što se nekom nogometaši može dogoditi. Ozlijedio se neposredno prije nastupa na velikoj priredi, nastupa kojeg je sanjao. Zato nam iznova u ušima odzvanja želja da ostali Dalićevi reprezentativci do okupljanja ostanu zdravi.

Strah nas je i pomisliti da hrvatske igrače zadesi još koja ozljeda. Mi ipak kao reprezentacija nemamo širinu poput Francuske ili neke druge reprezentacije da bezbolno nadomjestimo izostanak pojedinog igrača. Možda, možda, Vlašić nije od napih kapitalnih igrača, ali nije ni daleko u Dalićevim razmišljanjima. Naš izbornik zaista simpatizira Nikolu i zna ga koristiti.

Tuđman ga je gurnuo da obavi težak posao za Hrvate u Beogradu: Jovo je prvi skočio sa stolice
Baš šteta

Zlatko Dalić nije čovjek koji zapomaže, on se ne žali, niti će izostanak biko kojeg igrača koristiti kao alibi. Barem ne u javnosti. Ipak, uvjereni smo da ga je izostanak Nikola Vlašića baš pogodio.

Samo jedan detalj. Rijetko tko ga je isticao. Sjećate se već antologijskog pogotka Petkovića za 1-1 protiv Brazila. Asisitrao mu je odbjegli Mislav Oršić. No, cijelu akciju začeo je Nikola Vlašić. Koji je oteo liptu Brazilcima i savršeno u prosor pogurao Oršića. Sve ostalo su najljepša sjećanja. Sada nemamo ni Vlašića ni Oršića. Šteta.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.