Cvrtila o Mamiću: ‘Ovo je bio pokušaj zastrašivanja, postoje organizatori’

Autor: Bruno Herljević

Cvrtila misli da je motiv ranjavajna vezan za poslovne odnose, premda se nagađalo kako bi moglo biti vezano s Mamićevim poslovima transfera igrača ili da je posrijedi obračun navijača

Kriminalist Željko Cvrtila komentirao je za HRT pokušaj ubojstva Zdravka Mamića. Upitan je misli li da se radi o opomeni i zastrašivanju ili je pak u pitanju atentat i promašaj amatera. Cvrtila je kazao kako za sada nema dovoljno pokazatelja.

“Nemamo još posve dovoljnih pokazatelja koji bi mogli dati jasan zaključak, ali dao bih prednost mišljenju da se radi o pokušaju zastrašivanja. Ako su bila dva počinitelja, ako je on već bio izdvojen od grupe ljudi s kojima je došao na to mjesto… Ako se u takvim povoljnim okolnostima za napadače, koji su napravili klasičnu sačekušu i vjerojatno to planirali više dana, nije dogodilo ono najgore odnosno Mamić nije smrtno stradao, to znači da bi riječ mogla biti samo o zastrašivanju”, ističe Cvrtila.

Cvrtila misli da je motiv ranjavajna vezan za poslovne odnose, premda se nagađalo kako bi moglo biti vezano s Mamićevim poslovima transfera igrača ili da je posrijedi obračun navijača.

“Teško je reći da bi netko zato što nije pobornik Mamića kao čelnika Dinama zbog toga išao na ovakvu planiranu akciju i jednu sačekušu te upotrijebio vatreno oružje. Znale su raditi šake i imali smo takav napad na njega nedavno, ali da bi se baš išlo s vatrenim oružjem, sumnjam. Mislim da su ovdje motivi puno dublji i često se vežu uz poslovne odnose”, izjavio je Cvrtila.

Usporedio je Mamićev atentat s prijašnjim sličnim slučajevima.

“To je netko tko je očito jako dobro znao kuda se on kreće i kada će tamo doći. Da je to njegova ruta koja je jednom godišnje takva, taj podatak je netko ili iz Mamićeve blizine ili tko se dobro informirao dao ljudima koji su izvršili ovo kazneno djelo. Sve slične situacije smo imali i ranije, pa i kod Vinka Žuljevića Klice, napalo ga se nakon mise kad se točno znalo gdje i u koje vrijeme će biti. Osobe su bile dobro informirane, moguće je da iznad izvršitelja postoje i organizatori, i sam naručitelj koji istražnim tijelima često ostaje nevidljiv”, rekao je Cvrtila.

Na koncu je kritizirao učinkovitost institiucija.




“Moramo se složiti s time da dosad nismo vidjeli neku učinkovitost institucija, ali ovdje učinkovitost pada na teret druge države, jer se tamo događaj dogodio. Ipak, motivi se trebaju tražiti oko Mamića i u Zagrebu”, zaključio je Cvrtila.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.