Photo: Igor Kralj/PIXSELL

‘CRNA LEGIJA, CRNOKOŠULJAŠI, USTAŠE’: Ima li kraja napadima na Vatrene? Evo zašto su sada na udaru!

Autor: Andrija Kačić Karlin

Svjedočimo jednoj pojavi tijekom ove svjetske smotre koja je ne samo glupa i prozirna, već je i bezobrazna i sramotna. Bolesna. Riječ je o opisivanju hrvatskog pričuvnog dresa, napose onih koi ne mogu smisliti ni prvu varijantu hrvatskog dresa s crveno-bijelim poljima, kamoli ovaj tamni sa stiliziranim poljama u tamnim nijansama.

Tako neki ovaj dres nazivaju ‘crnim’, ‘crnolegionarskim’, ‘ustaškim’, što nema veze sa zdravim razumom. Neki idu toliko daleko da po društvenim mrežama tvrde da ne mogu navijati za ljude u crnom’.

Takva bezobrazluk i namjera da se pošto-poto diskreditira sve hrvatsko ide još dalje, pa se spominje i nekakva vojska iz Drugog svjetskog rata, zločini i što sve ne. Uistinu nevjerojatno.
Ponajprije, pričuvni hrvatski dresovi nisu crni nego tamno plavi, s fino nijansiranim hrvatskim poljima. Drugo, onaj koji se primi te problematike morao bi barem znati pravila Fife. Pričuvna, gostujuća garnitura dresova mora biti 100 posto različita od prve garniture, domaće.

Kako je hrvatski domaći dres s bijelo-crvenim poljima na majici, bijelim gaćicama i svijetlo plavim čarapama tako pričuvni, gostujući dres mora biti posve drugačiji. Ne smije se upotrebiti niti jedna boja iz prvog dresa, dakle crvena, bijela i svijetlo plava. Po pravilima Fife suparnici moraju imati različite boje i kod majica, gaćica i čarapa.

Prema tome, kadgod Hrvatska igra protiv nekoga tko u svojoj garnituri ima crvenu, bijelu ili svijetlo plavu boju mora odjenuti pričuvni dres. Zato je ova tamna kombinacija tako poželjna po pravilima Fife.

Inače, kod tog našeg hrvatskog dresa nikad mira. Još kad je reprezentcija odigrala prvu utakmicu u listopadu 1990. godine protiv Sjedinjenih Američkih Država dušebrižnici su bili zgroženi majicama s crveno-bijelim kvadratićima, poljima, neki pogrešno nazivaju i kockicama. Opet su ustaše marširale po Zagrebu i sličnih stvari smo se naslušali.

Sad kad je taj naš dres zaživio problem predstavlja i rezervna garnitura. Fakat se ne zna tko je u toj priči gluplji. Ovi sad koje tamno-plavi dres podsjeća na crnu uniformu ili oni koji u u hrvatskom plavom pričuvnom dresu očitavali Jugoslaviju ili Dinamo. Riječ je o istoj bolesti. Nažalost neizliječivoj.




Politikantstvo, i to najniže vrste.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.