Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

ČAČIĆ PRVI PUT JAVNO NAKON OTKAZA! Bivši izbornik progovorio o bojkotu unutar reprezentacije

Autor: Bruno Herljević

Čačić je objasnio zašto nije uspio dovršiti posao u kvalifikacijama i plasirati se na Svjetsko

U ponedjeljak, dakle dan nakon plasmana hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, svoj prvi javni nastup nakon otkaza imao je bivši izbornik Ante Čačić. Gostovao je u emisiji Otvoreno, na HRT-u u kojoj je glavna tema bio osvrt na kvalifikacije, smjena izbornika i odnosi u HNS-u.

Čačić je objasnio zašto nije uspio dovršiti posao u kvalifikacijama i plasirati se na Svjetsko. “Moram spomenuti da nismo igrali u slaboj skupini, krenuli smo u kvalifikacije kao gubitnici, što su učinili mediji. Ispali smo od aktualnog prvaka Europe, oko nas je emitirana silna negativna energija, u to se uključio i naš najstariji izbornik. Do Islanda smo imali komfornu situaciju, u devetom mjesecu smo ostali bez kapetana. U Turskoj smo odigrali najbolju utakmicu na gostovanju, ali smo izgubili, imali smo dvije čiste situacije i nedosuđeni penal. Dogodila nam se i Finska. Ono što su Turci imali na svojem stadionu, mi nismo imali u Rijeci, taj naboj. Sretan sam i ponosan što sam u nogometu, što će generacija biti na SP-u”, raspričao se Čačić.

Stjepan Balog, novinar HRT-a iznio je razloge Čačićeve smjene i naglasio problem koji se pojavio unazad nekoliko utakmica Čačićeva mandata.

“Dalić je pokazao da zna sastaviti momčad, kada se treba napadati i braniti, ali Čačiću isto pripadaju zasluge za plasman na SP. Trenera i uspjeh određuje samo rezultat, a koji gospodin Čačić nije imao, nema tu međunarodnih zavjera. Dalić je posložio momčad, igrači su uhvatili njegove ideje, 30.000 ljudi je bilo na Maksimiru, što je pokazalo da se može i dokazalo da se može ozdraviti hrvatski put. Dalićev put je pozitivan. Dosad niti jedan izbornik nije završio svoj ciklus, u mandatu Davora Šukera tri izbornika su zamijenjena prije kraja ciklusa. To nije dobro i stručno”, konstatirao je novinar.

Bivši hrvatski reprezentativac, a danas trener Lecha iz Poznanja, Nenad Bjelica, izjavio je kako atmosfera oko reprezentacije nije bila dobra. “Reprezentacija je izgledala drugačije protiv Ukrajine i Grčke, kompletna atmosfera ranije nije bila dobra te je reprezentacija igrala u momentima ispod nivoa, a igrači su se previše mučili s Kosovom i Finskom. Novi izbornik je najviše psihološki podigao momčad. S našim igračima moramo očekivati više, a Dalić zaslužuje slobodne ruke”, poručio je Bjelica.

U Otvorenom je gostovao i Damir Vrbanović, izvrnši direktor HNS-a, koji je kazao kako će Dalić dobiti ugovor u roku od 24 sata i demantirao je navode o nerazumnom trošenju sredstava rekavši kako savez financira brojna putovanja i kampove za više od 200 hrvatskih nacionalnih selekcije i da bi to Jeličić, koji ih je prozvao zbog tih činjenica, morao znati.

“HNS se prije par godina zbog tadašnje klime i potrebe, opredijelio za izgradnju nogometnog centra. Prihvatili smo koncepciju, prikupili papirologiju, nažalost došlo je apsurdne situacije da nam je partner zbog svojih političkih razloga onemogućio reviziju ugovora. Sredstva koja su nam ostala na kontu smo prenamijenili i šest terena će biti napravljeno na svim prvoligaškim stadionima, na kojima je to potrebno, u ljeto sljedeće godine za vrijeme SP-a u Rusiji”, poručio je Vrbanović i najavio skupištinu HNS-a do kraja godine.




Ćiro je potom zagrmio… “Dobili ste puno telegrama i komplimenata. Je li vas netko pohvalio i vama ih dao? Zaslužujete li te komplimente, mislite li da ste dali sve ono što je trebalo rezultirati ovako famoznom rezultatu ili ste sve pokvarili? Ovaj podatak da ste vi u ovako kratkom periodu napravili, pa to nije ni Koreja napravila”, zajapurio se Blažević.

Vrbanović se upustio u polemiku. “Naravno da su pohvale išle našim reprezentativcima, nisam ja igrao niti itko u savezu. Pohvale će doći ili neće od onih koji će ocijeniti naš rad. Gospodin Blažević trebao bi vrlo dobro znati da promjenu trenera ne determinira ima li netko veće ili manje simpatije prema nekom treneru, nego nužna sila. Pogledajte ovaj primjer s gospodinom Dalićem, bilo je jasno da nešto ne štima. HNS je reagirao odgovorno i, da nije uspio, bilo bi strašne kritike. Ispalo je sjajno, navijači su to pozdravili. Nije to savez radio na bazi hira, nego na bazi rezultata”, veli Vrbanović.

Čačić je progovorio i o tome je li bilo bojkota u posljedjnim utakmicama njegova mandata unutar same reprezentacije




“To me strašno boli i čudi. Zar stvarno mislite da postoji bilo koji igrač koji ne dolazi s ljubavlju i strašću napraviti što je moguće bolji rezultat sa svojom reprezentacijom i otići na Svjetsko prvenstvo? Postoji li ijedan razlog zbog kojeg on ne bi dao sebe? Da nismo primili gol u zadnjoj minuti protiv Finske, danas ne bismo tako razgovarali. Svi ste bili vjerni pratitelji hrvatske reprezentacije… Ne želim da se ikad više dogodi ono što se dogodilo kad sam ja bio izbornik i u jednom dijelu mandata mog prethodnika Nike Kovača, da je ova generacija igrala godinu i pol dana kući bez gledatelja. Ja sam kao izbornik igrao tek protiv Ukrajine kući s gledateljima, gdje je isto bila jako dobra atmosfera. Bojkot ne postoji, to vrijeđa naše igrače”, izjavio je Čačić.

Naglasio je potom kako mu se baš nitko nije miješao u posao.

“Nikad nitko! Imam 64 godine, rođen sam u ovom gradu i zna me jako puno ljudi. Imam svoj prkos, inat i razmišljanje, na tržištu sam od svoje 25. godine. Zaista nitko nikad. Nijedan izbornik ni igrač nisu ispred interesa hrvatske reprezentacije. Da se Niki Kovaču dogodilo ovo što se dogodilo meni, ni ja ne bih bio izbornik. Mislim da su se ovakvi potezi pokazali opravdanim, tu moramo stati u obranu saveza, odnosno Šukera, koji je donio odluku da se napravi smjena”, zaključio je bivši izbornik.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.