Britanska Vlada: Vratit ćemo nogometne klubove navijačima

Autor: dnevno.hr

Ove ideje, koje će biti uvrštene u manifest laburista, daju navijačkom glasu težinu kada se odlučuje o upravljanju klubom.

Vlada u Engleskoj odlučila je skinuti veo tajne i otkriti pomalo radikalne prijedloge koji bi dali mogućnost navijačima nogometnih klubova da kupe svoj omiljeni klub, ukoliko se isti prodaje. U Guardianu navode kako je jedan od prijedloga da svaki klub navijačima da udio od 25 posto vlasništva.

Ove ideje, koje će biti uvrštene u manifest laburista, daju navijačkom glasu težinu kada se odlučuje o upravljanju klubom. Jedan od razloga za ovakve mjere je i sve češće propadanje klubova s bogatim stranim vlasnicima. Najsvježiji primjer takvog poslovanja je bivši klub našeg Nike Kranjčara, Portsmouth, koji je nedavno otišao u stečaj, unatoč tomu što mu je na čelu sjedi šeik. No da dugove nemaju samo ‘mali’, pokazuje i primjer nogometnih giganata poput Manchester Uniteda i Livepoola, čiji zajednički dug premašuje jednu milijardu funti.


Neke od glavnih točaka plana:

– uprava klubova mora dati 25 posto vlasništva navijačima

– promijeniti kontrolu nad klubovima, kako bi navijači mogli kupiti svoj klub, ako se isti prodaje

– postaviti ultimatum nadležnim nogometnim organizacijama da moraju napraviti reformu nogometnog saveza i zabraniti da na čelu klubova sjede razne interesne grupe

– predstaviti jedinstveni sustav upravljanja, koji će koordinirati vlasništvo nad klubom i razvoj mladih potencijala

Ovi planovi vjerojatno će prisiliti britanskog premijera Gordona Browna na mnoge kompromise s Premier ligom koja će zasigurno svim silama braniti svoje pravo na slobodno tržište.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.