fbpx
Instagram

BIVŠI SRPSKI NOGOMETAŠ SUDJELOVAO U AGRESIJI NA VUKOVAR ’91.! ‘To su bili sve sami pijanci! Pobunio sam se i doživio šok!’

Autor: P.V.

Jedna neobična nogometna priča, definitivno za filmsko platno. No osim nogometnog puta, tu je i ratna dimenzija, a to pogotovo je osjetljivo za sve građane Hrvatske, pogotovo ako se zna da je – sudjelovao u napadu na Vukovar…

Što napisati o Aleksandru Đuriću, rodom iz Doboja, a koji je bio velika zvijezda jedne reprezentacije ne toliko blizu ovim prostorima? Naime, zabio je 24 gola za Singapur, za tu je reprezentaciju skupio i 53 nastupa ukupno, a karijeru je završio 2014. godine kao igrač Tampines Roversa.

Malo ljudi zna za njega, a bio je jedan od najefikasnijih svjetskih nogometaša na početku 21. stoljeća. Kad netko zabije 303 gola u 496 utakmica, tad je to raritet!

Otac ga prekrižio, majku ubila granata

Već sami početak njegove priče je traumatičan. Otkriva to njegova knjiga, a postoji i dokumentarac koji je djelo čuvenog magazina Four Four Two!

Naime, sport ga je spasio od oca alkoholičara koji s njim zbog jedne odluke nije razgovarao do kraja života.

Idemo prvo od napada na Vukovar…

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 
Objavu dijeli Aleksandar Duric (@duric_9)

“Upravo su me te 1991. godine mobilizirali. Bio sam zapovjednik specijalne jedinice u Doboju, a zatim sam zaglavio u Vukovaru. Nisam tada vidio Šljivančanina, znam da je bio i on tamo. Krajem ’91. doveo sam svoje specijalce u Vukovar. Bio sam sportaš, naredba mi je bila održavati red.”.

Rekao je i ovo na tu temu.
 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Aleksandar Duric (@duric_9)

“Nisam se bojao smrti, ali došao sam s otvorenim očima. Imao sam mlade vojnike oko mene, shvatio sam da nije to rat koji ja mislim da bi trebalo biti. No, kada sam vidio sav taj nered i paravojne formacije u selima oko Vukovara, za mene je to bilo nenormalno.”, rekao je u jednom intervjuu za Blic.

Htio je braniti, a ne ubijati

“Htio sam braniti narod, a ne ubijati. Nije bilo dobro. Nisam dijelio narod po religiji. Pao sam na pogrešno mjesto u pogrešno vrijeme.”

Završio je u zatvoru jer je odbio zapovijed.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Aleksandar Duric (@duric_9)

“Jedne večeri sam kao zapovjednik jedinice pozvan na sastanak, trebalo je odraditi neku akciju. Te osobe su bile sve sami pijanci, nenormalne gluposti su pričali. Nisam volio ljude koji su agresivni, bahati, koji vjeruju da su nedodirljivi. Ustao sam sa stolice i rekao da neću dozvoliti svojim vojnicima da ubijaju civile, ili da pljačkaju. Da ću zatvarati sve koje vidim da to rade! Nije se tim glavonjama to svidjelo, dok sam došao do zapovjedništva bio sam uhićen. Uzeli su mi činove i strpali me u zatvor. Posle su odlučili da me odvedu u Doboj. Kad sam stigao, tata je rekao “sine, vrijeme je da ideš odavdje”.

Pobjegao je u Mađarsku, a onda je stigao poziv da nastupi za Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama i to ratne 1992. godine.

“Kakvu sam ja borbu vodio sam sa sobom. Ja sam Srbin, brat mi je Srbin bio u rovu, a otac isto na nekim borbenim linijama. Ali ja sam najbolje prijatelje imao u Bosni, kao braća su mi bili Muslimani i Hrvati.”

Kad je izabrao BIH, izgubio je oca.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Aleksandar Duric (@duric_9)

“Do samog kraja svog života nije razgovarao sa mnom. Zapravo, zadnja dva sata smo razgovarali. Brat mi je javio u Singapuru da je tata dobio rak i da me ipak želi vidjeti. Jetra su mu bila gotova od alkohola, a i pušio je dosta. Klub mi je dao dozvolu i ja sam se nakon 9 godina vratio u Bosnu. S tatom sam pričao dva sata, ujutro mu je pozlilo i umro je u kući.”

Niti majka mu nije živa.

“Majka je poginula u kolovozu 1993. godine. To je oca najviše pogodilo, a ja sam ispao krivac. Rekao je bratu tata da sam je ja zakopao jer sam nastupao pod krivom zastavom. I danas razmišljam o tome. Uvijek sam htio pomoći oboma, na kraju nisam nikome. Samo bratu. Majku je ubila granata i to u vrijeme nekog primirja u Doboju.”

Nevjerojatna priča, dostojna filmskog platna…

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Aleksandar Duric (@duric_9)

Autor:P.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.