Foto: Jakov Prkic / CROPIX

Bivšem Vatrenom bolest je baš skoro sve uzela, danas ga nikako nećete moći prepoznati

Autor: Ivor Krapac

Mnogim hrvatskim sportskim zvijezdama s terena su karijere obilježile ozljede koje su ih usporavale ili potpuno zaustavile, ali u jednoj drugoj bolnoj priči, u prvi plan izbila je bolest koja ga je ‘udarila’ dok je bio u naponu snage, u bolnoj priči u kojoj su posljedice ostavile trag. Junak ove naše priče je Ivan Klasnić, nekadašnji napadački as u dresu hrvatske reprezentacije, rođen u Njemačkoj, ali jedan od brojnih uspješnih primjera Vatrenih iz hrvatske dijaspore.

U Klasnićevom slučaju, u prvi plan izbila je njegova borba s bolešću bubrega usred karijere, rano u 2007., dok je ‘na leđima’ imao 27 godina i gradio je svoj put u klupskoj karijeri u dresu Werdera iz Bremena. Do tada je već bio i hrvatski reprezentativac s lijepim iskustvom, nakon ubilježenog prvog nastupa 2004. godine, a umjesto kluba i reprezentacije, tada je u prvi plan izbila borba za zdravlje.


Na terenu je bio moćan, no najednom, Klasnić se zbog bolesti suočio s opasnošću da može izgubiti sve. Slijedila je teška borba koja je trajala baš dugo, razvukla se na više od 10 godina, a okončana je u razdoblju dok bivši hrvatski reprezentativac više nije igrao nogomet.

Tri puta išao na transplantaciju

Nakon što su se pojavili problemi s bubregom, Klasnić je išao na jednu transplantaciju, primio je bubreg koji mu je dala majka, a nakon što je organizam odbacio taj bubreg, slijedio je novi pokušaj s očevim. Tu je djelovalo da je sve prošlo u redu. Napadač Vatrenih se nakon duge pauze čak uspio vratiti nogometu, iako je njegova situacija sugerirala da s time treba biti oprezan, no ustrajao se, borio se, prvo na terenu, kasnije i u nastavku života, prije nego su se tijekom jeseni 2016. pojavili novi problemi.

Došle su zabrinjavajuće vijesti da bubreg otkazuje, da se Klasnić bori za život, a u nastavku drame s bolešću, nije bilo druge nego da se traži novi donor koji bi mogao donijeti spas.

Čekanje pritom zna biti baš dugo, u Njemačkoj osobito, a zbog kraćeg razdoblja u Hrvatskoj, Klasnić je na koncu rješenje tražio i dobio u Zagrebu, gdje je obavio ukupno treću transplantaciju, ovog puta s donorom izvan kruga njegove obitelji, kako je tada govorila neslužbena informacija.
Operacija u glavnom hrvatskom gradu dogodila se u listopadu 2017., bilo je to četiri godine nakon što je Klasnić imao svoju posljednju klupsku epizodu u dresu Mainza, a iza karijere u nogometu, u prvom planu tada je bio samo normalan nastavak života.

Nanovo rođen

Koliko Klasniću znači treća transplantacija nakon koje je nastavio živjeti što normalnije se može s obzirom na sve nedaće koje je prošao? To govori njegova nedavna objava na Instagramu, kada se obratio riječima koje ukazuju da je bio nanovo rođen.

“17. listopada 2017., to je moj drugi rođendan. Sretan sam da mogu nastaviti s normalnim životom i da mogu uopće ovo doživjeti. Hvala svim ljudima koji su mi uvijek davali snagu i mislili na mene. Sve vas volim”, napisao je Klasnić.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 
Objavu dijeli Ivan Klasnic (@ivanklasnic17)

Trebalo je snage za izvlačenje iz ozbiljnih problema sa zdravljem, ali i za jednu drugu priču, izvan terena i izvan bolnica, a u njoj je Klasnić, na neki način, uspio pobijediti sistem.

Tužba urodila plodom

Borba koju je vodio nekadašnji hrvatski reprezentativac odvijala se na sudu. Trajala je puno desetljeće, a Klasnić je na koncu dobio zadovoljštinu nakon što je tužio Werder iz Bremena, u kojem je igrao u najvećem dijelu svoje klupske karijere, od 2001. do ’08.

Predmet tužbe bio je u klupskom davanju tableta protiv boli, što je, kako je Klasnićeva strana argumentirala u tužbi, utjecalo na loše stanje bubrega, a na koncu, pri kraju 2020. objavljeno je da je sudski spor završen odlukom da bivšem hrvatskom reprezentativcu pripada odšteta od 4,12 milijuna eura.

Bila je to velika i teška borba. Klasnić se morao ‘naoružati’ strpljenjem da je dobije, a nakon što je uspio, njegov odvjetnik Matthias Teichner rekao je koliko to znači.

“Nema novca na svijetu koji može nadoknaditi znatnu i trajnu štetu za zdravlje mojeg klijenta, ali ovo je primjereno da se može stvoriti osjećaj zadovoljenja pravde”, istaknuo je odvjetnik.

“Barem su liječnici sada bili spremni izraziti svoje žaljenje zbog onog što se dogodilo. Po mojem mišljenju, bilo je krajnje vrijeme da se to dogodi”, pričao je Klasnićev pravni zastupnik.

Igrao i zabijao nakon transplantacija

Koliko je uporan bio Ivan Klasnić u svojoj želji da se vrati igranju poslije prve dvije transplantacije bubrega?

U klupskoj karijeri, to je pokazao igrajući u Nantesu, Bolton Wanderersima i Mainzu, na tri svoje postaje nakon što je napustio Werder. U reprezentaciji je nastavio svoju priču nakon prisilne stanke zbog bolesti. Karijera među Vatrenima potrajala je do 2011., u njoj je sveukupno bio 41 nastup s 12 golova, a najviše se pamti kako je zabijao 2008. na Euru održanom u Austriji i Švicarskoj.

Na tom velikom turniru bio je strijelac dva puta, s jednim golom u bolnoj utakmici za Hrvatsku, u četvrtfinalnom ispadanju od Turaka nakon raspucavanja s 11 metara.

Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

Prije tužnog kraja za Hrvatsku, Klasnić je u 119. minuti bio strijelac za 1:0 za Vatrene koje je tada s klupe vodio Slaven Bilić, a slijedio je gol Semiha Senturka za Turke za 1:1 u sudačkoj nadoknadi, što hrvatskoj reprezentaciji ostaje bolna uspomena.

“Sigurno je radost bila velika, mi smo to morali dobiti. Rekao sam, a i sada ću reći, da smo mi svi bacili dresove u tom trenutku, sudac bi svirao kraj. To je jedino što smo mogli, pogriješili smo na toj utakmici”, govorio je Klasnić puno godina kasnije, u razgovoru za Sportske novosti.

Bio je veliki borac i tada, tražio je pravi put, a borba je za danas 43-godišnjeg bivšeg Vatrenog trajala i izvan terena, dok je tražio najbolje rješenje za oporavak i što normalnije kretanje dalje u životu.

Nakon što se nedavno javio riječima prisjećanja na svoj drugi rođendan, brojni ‘fanovi’ stali su uz Klasnića, ostao je veliki trag iz karijere na terenu…

Hrvatska je mogla izbjeći katastrofu pod Bilićem, nesuđeni junak imao ideju

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.