BBB: Mamić ne mora otići, ali mora promijeniti svoje ponašanje

Autor: Goran Roknić

Dinamo ne može i ne smije biti privatna 'prćija' jedne osobe. Znači vi danas imate Dinamo u kojemu vlada jednoumlje, totalitarizam i bahato ponašanje. Mi na takav ustroj kluba više ne pristajemo, poručuju Bad Blue Boysi.

Dolazak Bad Blue Boysa na jučerašnji trening Dinama mnogi su okarakterizirali kao pomak u narušenim odnosima kluba i navijača. Međutim, da to nije slučaj potvrdio nam je predsjednik Kluba navijača Bad Blue Boysa Tomislav Glušić, koji kaže da o poboljšanju odnosa zasada nema ni govora.

‘Nikakav pomak. Ni slučajno. Naš dolazak na Dinamov trening bio je samo izraz naše podrške igračima i treneru uoči europskog dvoboja s Club Bruggeom. Našim dolaskom htjeli smo im dati do znanja da smo i dalje uz njih, pa makar nas fizički i nema na stadionu – kaže Glušić, te dodaje da će za pravi pomak u odnosima biti potrebno puno više’.

Inzistirate li i dalje na odlasku izvršnog dopredsjednika Dinama Zdravka Mamića?

‘Gledajte, nije sve tako crno i bijelo kako bi mediji to ponekad voljeli prikazati. Naš ultimativni zahtjev za odlaskom Mamića izvučen je iz konteksta. Nije realno očekivati da će on ikuda otići, ali mi bi se zadovoljili kada bi on korigirao svoje ponašanje. Zdravko Mamić mora shvatiti da je njegovo ponašanje, trganje košulja, vrijeđanje sugovornika i slične eskapade, za nas neprihvatljivo. On takvim ponašanjem šteti klubu koji je za nas svetinja’.

‘Znači uz određene pomake u ponašanju mi se zalažemo i za transparentno vođenje kluba. Dinamo ne može i ne smije biti privatna ‘prćija’ jedne osobe. Znači vi danas imate Dinamo u kojemu vlada jednoumlje, totalitarizam i bahato ponašanje. Mi želimo kontrolni mehanizam u klubu koji bi, između ostalog, kontrolirao i Zdravka Mamića. Toga danas nema, nema pomaka ka demokraciji u Dinamu. Klub je vođen gore nego u 90-ima, a znamo svi tko ga je tada vodio. Danas u Dinamu postoje Izvršni odbor i Skupština koji samo međusobno prebacuju lopticu odgovornosti, dok Zdravko Mamić radi što god poželi. Mi na takav ustroj kluba više ne pristajemo’.

Mnogi smatraju da su navijači postigli autogol. Dinamo pobjeđuje, nema nereda, stadion je pristojno popunjen, pa su se neki počeli pitati što će nam uopće ti Bad Blue Boysi?




‘Stadion da je pristojno popunjen??? Nemojte me nasmijavati. Jedina utakmica na kojoj je to izgledalo pristojno bila je ona protiv Villarreala. S tom činjenicom da je od 20 tisuća gledatelja čak 13 tisuća karata bilo podijeljeno. Ako baš želite usporedite to s prošlogodišnjom utakmicom s Heartsom. Tada je na stadionu bilo 25 tisuća gledatelja, karte su bile dvostruko skuplje, a niti jedna se nije besplatno dijelila. Pričekajte još neko vrijeme pa će vam sve biti jasno. Sada su već počele kiše, a uskoro će i snijeg. I tko će onda doći na Maksimir? Nitko’.

‘Pogledajte ovaj apsurd. Danas se ulaznice za Dinamovu utakmicu dijele na svakom koraku. Kupi kartu i dobiješ dvije, kupi suvenir i dobiješ kartu. To znači da se u klubu konačno počelo razmišljati, da marketing kluba nešto ipak radi. A upravo su to i bile naše inicijative. Čak i bojkotom smo pomogli klubu, jer da nije bilo tako ništa se ne bi pomaklo s mrtve točke. Pa i ovaj trener, kojeg svi sad hvale, doveden je u klub kao rezultat našeg nezadovoljstva’.




Postoji li pritisak iznutra, od samih navijača? Sigurno da vam gledanje utakmica u kinu ne predstavlja poseban užitak?

‘Pritiska nema. U ovome smo svi složni. Također smo svjesni da Upravi kluba odgovara da nas nema na stadionu. Oni ne žele čuti glas naroda. Ovih par tisuća ljudi koji sada dolaze na utakmice neće im ništa reći, niti će što zahtijevati. Kada smo na stadionu, mi predstavljamo i opoziciju, jer iste u klubu nema. Zar mislite da nam je lako? Pa mi smo ti koji crpe sve vlastite resurse i resurse naših obitelji kako bismo za taj Dinamo otišli i na kraj svijeta. Naravno da ne uživamo gledati utakmice u kinu i da nam ovakva situacija ne pada lako, ali bojkot ostaje na snazi’.

Postoje li ikakve naznake kada ćemo na Dinamovim utakmicama opet začuti pjesmu Bad Blue Boysa? Vahina momčad igra dobro, ali teško će bez svojih navijača prezimiti u Europi.

‘Neka se pokrene neka inicijativa u klubu. Neka pokažu dobro volju konkretnim potezom. Kroz nekih desetak dana izdati ćemo crno na bijelo naše zahtjeve. Tada ćete vidjeti da nije riječ o nekim nebulozama, već o realnim, normalnim i izvedivim zahtjevima. Kada se to dogodi klub će biti na potezu. Na njima je hoće li ispoštovati te zahtjeve? Ukoliko se pokažu razumnima, Bad Blue Boysi će se vratiti’.

Svi na trening!

Pozivamo sve navijače Dinama da nam se pridruže u utorak 19. listopada u 16.00 sati kod “Pimpeka”. S toga mjesta krenut ćemo na Dinamov trening koji počinje u 16.30 na Hitrec – Kacijanu. Pokažimo svima kakvu podršku zavrjeđuje nas Dinamo, transparentan i demokratičan Dinamo u kojem nema mjesta privatnim interesima. Pridružite nam se da zajedno navijamo za nas Dinamo, za onakav Dinamo kakav želimo da bude. Budimo posljednji romantici u gradu i navijajmo za nas san. Također pozivamo sve navijače da ponesu svijeće koje ćemo upaliti kod spomenika Dinamovim navijačima koji su svoj život položili na oltar Domovine, kao i da ponesu što više Dinamovih navijačkih obilježja. Ujedno pozivamo na pozitivno i uljuđeno ponašanje.

Autor:Goran Roknić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.