Barcelona osvojila šesti trofej sezone

Autor: dnevno.hr

Pred nezaustavljivim strojem trenera Josepa Guardiole, padali su redom europski i svjetski nogometni velikani.

Španjolski nogometni gigant, ekipa Barcelone, osvojila je Svjetsko nogometno prvenstvo klubova u Abu Dhabiju, pobijedivši u finalu momčad Estudiantesa rezultatom 2-1. Argentinski predstavnik poveo je golom Maura Bosellija u 37. minuti, te je prednost čuvao sve do 89. minute, kada Pedro Rodriguez poravnava rezultat. Španjolac je tako postao jedini nogometaš u povijesti koji je zabijao golove u šest različitih natjecanja u jednoj godini. U produžecima se nastavila dominacija Barcelone, koja je okrunjena pobjedničkim pogotkom Lea Messija u 110. minuti.

Bila je to šesta titula Barcelone u jednoj godini. Igrači trenera Josepa Pepa Guardiole, ranije ove godine, osvojili su španjolsko nogometno prvenstvo, Kup kralja, Ligu prvaka, te španjolski i europski Superkup. Time su postali jedini klub u povijesti nogometa kojemu je pošlo za nogom slaviti u čak šest različitih natjecanja u jednoj sezoni. No krenimo redom…

Španjolsko nogometno prvenstvo

Nakon dvije sušne godine u španjolskoj prvoj ligi, Barcelona je prošle godine uspjela osvojiti naslov prvaka. Na kraju sezone uz Barcino ime stajalo je 87 osvojenih bodova, dok je drugoplasirani bio Real Madrid s devet bodova manje. Do 18. naslova prvaka Barcelonu je predvodio čudesni trojac Eto’o – Messi – Henry, koji je u prvenstvu parao suparničku mrežu čak 72 puta. Kamerunac Samuel Eto’o bio je strijelac 30 prvenstvenih golova, dok su Argentinac Lionel Messi i Francuz Thierry Henry postigli 23 odnosno 19 pogodaka. Barcelona je imala loš početak i kraj sezone, ali su u sredini napravili dva veličanstvena niza od deset odnosno devet pobjeda. Sve dvojbe po pitanju prvaka riješene su u 34. kolu, u ‘ljepotici prvenstva’, kada su nogometaši Barcelone na Santiago Bernabéu porazili vječnog rivala, momčad Real Madrida, s ponižavajućih 2-6. Iako u zadnja četiri kola nisu upisali pobjedu (dva remija i dva poraza) imali su dovoljnu prednost za osvajanje naslova prvaka.

Kup kralja

Španjolskom prvenstvu Barcelona je dodala i Kup kralja, pobijedivši u finalu Athletic Bilbao rezultatom 4-1. Do titule španjolskog kupa nogometaši Pepa Guardiola došli su u prvom redu zahvaljujući golovima Lea Messija i Bojana Krkića, koji su zabili šest odnosno pet golova u natjecanju. Svoj put prema finalu Kupa kralja Barcelona je počela svladavši drugoligaša Benidorm s dva puta po 1-0, nakon čega su redom padali Atletico Madrid (3-1, 2-1), Espanyol (0-0, 3-2) i Mallorca (2-0, 1-1). Pobijedivši Athletic u finalu, Barcelona je 25. put u povijesti podigla pehar Kupa kralja.

Liga prvaka




Do trećeg naslova Lige prvaka, Barcelona je došla pobijedivši Manchester United na Olimpicu u Rimu, rezultatom 2-0. Golove su postigli Samuel Eto’o i Lionel Messi, koji je ujedno proglašen i najboljim igračem prošlogodišnjeg natjecanja. Barcelona je natjecanje po skupinama završila na prvom mjestu s 13 osvojenih bodova. Dalje je prošao i Sporting iz Lisabona, dok se Šahtar našeg Darija Srne kao trećeplasirani nastavio natjecati u Uefa ligi koju je kasnije i osvojio. Sa samo jednim remijem iz šest utakmica, od natjecanja se oprostio švicarski Basel. Osmina finala Barci je donijela okršaj s francuskim Lyonom i gostujućim rezultatom 1-1. U uzvratu su se nogometaši Barcelone raspucali i s visokih 5-2 prošli u četvrtfinale. Ogled s njemačkim Bayernom donosi sličan scenarij. Opet gostujućih 1-1 i opet visoka (4-1) pobjeda na Camp Nou. Najzanimljiviji sraz dogodio se u polufinalu, kada su Barcelona i Chelsea odigrali dva puta bez pobjednika. U prvoj utakmici kao domaćin Barcelona je promašila veliki broj prilika i tako s nepovoljnih 0-0 otišla na Stamford Bridge. Druga utakmica Barcelone i Chelsea završila je 1-1 i tako Barcu lansirala u finale. Glavno ime tog susreta bio je norveški sudac Tom Henning Øvrebø koji je u devedeset minuta uspio previdjeti čak tri jedanaesterca za domaćina.

U Rimu na Olimpijskom stadionu igralo se 54. finale u povijesti ovog natjecanja, a u njemu su se našli branitelj naslova Manchester United i Barcelona. Iako je susret dviju najatraktivnijih momčadi prošlogodišnje Lige prvaka obećavao puno, spektakl je izostao. Razlog tomu je izuzetno slaba igra Manchestera koji, s izuzetkom prvih deset minuta, nije ozbiljnije zaprijetio vratima Victora Valdesa. Obrana katalonskog kluba u potpunosti je neutralizirala Waynea Rooneya i Cristiana Ronalda, dok je napad na čelu s Eto’om i Messijem dva puta matirao Edwina van der Sara.

Superkupovi




Svoju nogometnu superiornost Barcelona je opet demonstrirala u španjolskom Superkupu pobijedivši u dvije utakmice Athletic Bilbao ukupnim rezultatom 5-1. U prvom susretu u Bilbau, katalonski je klub pobijedio s 2-1, dok je tjedan dana kasnije na Camp Nou slavio s velikih 3-0. Slavlje se na ulicama Barcelone nije pošteno ni stišalo, a igrači su u svoj grad donijeli još jedan trofej. Ovog puta radilo se o europskom Superkupu, a nova žrtva bio je ukrajinski Šahtar. Iako su se Srna i suigrači uspješno branili i uspjeli izvući produžetke, nadu da će dogurati do penala uništio im je mladi Pedro Rodriguez pogotkom u 115. minuti. Barcelona se ovim pothvatom izjednačila s Ajaxom i Liverpoolom, koji također imaju tri europska Superkupa.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.