Photo: Robert Anic/PIXSELL/Petar Glebov/PIXSELL/ Igor Kralj/PIXSELL

(ANKETA) TKO ĆE POBIJEDITI NA IZBORIMA ZA PREDSJEDNIKA HNS-a?

Autor: Bruno Herljević

Kako god se okrene netko od spomenute trojice postat će ili ostati na čelu HNS-a, a što vi mislite tko bi mogao pobijediti?

Iako se mislilo kako ove godine neće biti izbora za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, šef Saveza Davor Šuker je na sjednici Izvršnog odbora održanoj u utorak, sazvao izbornu sjednicu Skupštine HNS-a koja će biti održana 22. prosinca.

Iznenadilo je to jer je prije samo nekoliko dana izvršni direktor HNS-a i predsjednik Zagrebačkog nogometnog saveza, Damir Vrbanović, kazao kako ove godine neće biti izbora za novog predsjednika HNS-a, već se se 19. prosinca održati redovita Skupština HNS-a. Ipak, dogodio se preokret, a doći ćemo i do vjerojatnog razloga zašto je došlo do promjene odluke. Šuker je izvijestio Izvršni odbor kako je sazvao izbornu sjednicu, a potom je Izvršni odbor sadašnjem predsjedniku pružio jednoglasnu podršku za kandidaturu za novi predsjednički mandat.

Šukerovi protukandidati posljednjih se dana spominju bivši reprezentativac, a danas presjednik Nogometnog sindikata, Dario Šimić i HDZ-ov zastupnik u Saboru, Marijan Kustić. Šimić je javno najavio kandidaturu, dok se Kustić za sada nije oglasio.

Ipak, kandidatirati se mogu samo dvojica. Naime, status HNS-a nalaže da predsjednički kandidat 15 dana prije Izborne skupštine mora predočiti potpise devet županijskih saveza koji stoje iza njih. S obzirom da Hrvatska ima 20 županija, plus Grad Zagreb, lako se dolazi do zaključka da se na Izbornoj skupštini mogu pojaviti samo dva kandidata. Inače, Skupština ima 59 članova, a za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebno je 30 glasova.

U Skupštini sjede predstavnici županijskih saveza (21), svaki klub Prve HNL daje po dva člana (20), svi klubovi Druge HNL daju zajedno dva člana, klubovi trećih liga daju tri člana, klubovi nižih liga deset, a po jedan član dolazi iz Sindikata igrača, udruženja trenera te jedan zastupnik ženskog nogometa.

“Na izbore sam spreman. Kandidaturu sam najavio, imam pripremljen program, imam pripremljen tim, imam podršku nogometne i šire javnosti,” kazao je Šimić.

“Ne mogu ni zamisliti da bi ljudi iz nogometa htjeli nastavak dosadašnje politike HNS-a. Hrvatski nogomet zaslužuje novi početak i potpunu depolitizaciju. Samo tako možemo vratiti povjerenje u hrvatski nogomet i krenuti naprijed,” kazao je bivši hrvatski reprezentativac.




Šimić je prvi nogometaš koji je odigrao stotinu utakmica u dresu hrvatske reprezentacije. Igrao je u Dinamu, a potom za Inter, Milan i Monaco, a trenutačno je predsjednik Hrvatske udruge Nogometni sindikat i član Skupštine HNS-a.

Uz Šimića i Davora Šukera, kao kandidat za predsjednika HNS-a spominje se i Marijan Kustić (42). Kustić je HDZ-ov saborski zastupnik, predsjednik Nogometnog saveza Ličko-senjske županije i dosadašnji član Izvršnog odbora HNS-a. Kustić je svoju funkciju u HNS-u stavio u mirovanje zbog odredbi Zakona o sportu, a koji se tiču preklapanja političkih i sportskih funkcija, odnosno sukoba interesa kao i nekolicina ostalih članova IO-a.

Što se tiče Kustića, za njega se govorilo kako je čovjek iz sjene koji će srušiti Šukera, no jednako se tako govorilo da će odustati od kandidature. Više o tome pročitajte na poveznici ispod.




ŠTO ĆE REĆI MAMIĆ I PLENKOVIĆ? Kustić nam otkrio odustaje li od utrke za šefa HNS-a!

Šukera ne treba posebno predstavljati. Nekada ikona hrvatskog nogometa, danas više nije na tako dobrom glasu. U razgovorima s nogometnim djelatnicima lako dođete do zaključaka “kako su ljuti zbog Šukerovog izbivanja 200 dana iz HNS-a”. Također, predbacuje mu se bahatost, nedodirljivost i manjak samokritičnosti te zaoštravanje odnosa između sjevera i juga, odnosno, izostanak dobrodošlice u Osijeku.

Kritika mu je upućena i zbog dogovaranja besmislenih prijateljskih utakmica izvan FIFA-inih termina, koje jesu donijele koji milijun eura u blagajnu saveza, ali su iscrpljivale igrače i zadavala izbornicima glavobolje. Sjetite se što je Čačić morao raditi uoči one utakmice s Meksikom u SAD-u kada je igrala C momčad pomiješana s D momčadi. Iako je u svijetu još uvijek veliki nogometni ‘brand’, kako je i samog sebe nazvao, kod navijača i struke pa čak i kod kolega, stvorio si je popriličan broj “neprijatelja”.

Kako god se okrene netko od spomenute trojice postat će ili ostati na čelu HNS-a, a što vi mislite tko bi mogao pobijediti?

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.