FOTO: Facebook/ zdravko Mamić

200 MILIJUNA RAZLOGA ZA OSUDU: Evo kada je početak izručenja Mamića Hrvatskoj

Autor: Dnevno

Procedura za izručenje Zdravka Mamića iz BiH pokrenut će se, najvjerojatnije, u ponedjeljak. Rješenje o istražnom zatvoru, potvrđena druga optužnica protiv Mamića i zahtjev za izručenje bit će tada poslani sa Županijskog suda u Osijeku u Ministarstva pravosuđa RH, koje će na temelju tih papira potom tražiti njegovo izručenje od BiH.

Naime, BiH ima sklopljen bilateralni ugovor s RH u kojemu stoji:

 

UGOVOR IZMEĐU REPUBLIKE HRVATSKE I BOSNE I HERCEGOVINE O IZRUČENJU

 

Optužnica i sve nedavne odluke optužnog vijeća jučer su, naime, poslani na adrese stranaka, piše Večernji.

Od trenutka kada ih zaprimi, obrani počinje teći rok od tri dana za žalbu na istražni zatvor, no ona ne odgađa izvršenje . Vrhovni će sud o njoj odlučivati tek kada Mamić bude iza rešetaka osječkog zatvora. Poznato je od jučer i ime suca pred kojega će stati Zdravko Mamić, sin mu Mario i brat Zoran, zatim Damir Vrbanović, Nikky Arthur Vuksan, Igor Krota i Sandro Stipančić, optuženi za izvlačenje 200 milijuna kuna iz Dinama. Sudit će im 54-godišnja Azra Salitrežić, javlja Večernji.

Rođena je Osječanka, a uz njezino se ime ne vežu nikakve kontroverze ili skandali. – Odličan je sudac, kvalitetna i iskusna, zaista zna svoj posao. Na pravome je mjestu – ocjenjuju njezine kolege. Suđenje braći Mamić bit će joj dosad najveći izazov u karijeri. Riječ je, naime, o kompleksnom i ogromnom predmetu za čije je spise, doznajemo, oslobođena cijela jedna sudnica na drugome katu osječke palače pravde – i popunjena je. Sutkinja ima rok od dva mjeseca da zakaže pripremno ročište.




Podsjetimo, Zdravko Mamić, njegov brat Zoran Mamić, Damir Vrbanović i  Milan Pernar na Županijskom sudu u Osijeku proglašeni su krivim za organizirani kriminal i izvlačenje više stotina milijuna iz Dinama čime je oštećen i državni proračun, prenosi Dnevnik.hr, dok se DORH izjasnio i o tome da nije mogao utjecati na njegov odlazak u BiH gdje je Mamić i saslušao presudu. Ipak, upravo ono za što ih se tereti u nepravomoćnoj presudi – organizirani kriminal – omogućuje RH da joj BiH izruči svoga državljanina prema čl. 7. gore navedenoga Ugovora.

 

čl 7-Ugovor o izručivanju BiH – RH-NN-1-2014




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.