100 GODINA ZAGREBAČKOG NOGOMETNOG SAVEZA: Nekoć su pokrivali više od pola Hrvatske, ali i danas broje više od 15 tisuća igrača

Autor: N.T.

Zagrebački nogometni savez danas će središnjom proslavom obilježiti, ni manje ni više, nego sto godina postojanja. Tim povodom održat će slavljeničku sjednicu u zagrebačkoj Gradskoj vijećnici, kao i svečanu akademiju u prostorijama Hrvatskoga narodnog kazališta. Slavlje se nastavlja i sutra kada će amaterska selekcija ZNS-a odmjeriti snage s U-20 reprezentacijom Hrvatske.

ZNS je najveća sportska udruga u Hrvatskoj koja okuplja najveći broj mladih sportaša. Savez danas ima 116 klubova s više od 15 tisuća igrača, a te brojke uključuju i malonogometne, ženske i veteranske klubove.

Za točnu stotu obljetnicu morat ćemo ipak pričekati još nekoliko dana. ZNS je osnovan pod imenom ‘Zagrebački nogometni podsavez’ 8. rujna 1919. godine u kavani Medulić kao prvi i najveći nogometni podsavez tadašnje kraljevine SHS. Sjedište im je već tada bilo u Frankopanskoj 2, odakle se do dan-danas nisu odselili.

Tijekom 4o-tih i 50-tih godina prošlog stoljeća Savez je promijenio ‘mali milijun’ imena. ‘Zagrebački nogometni dosavez’, ‘Fiskulturni odbor Zagreba’ i ‘Oblasni nogometni odbor’ samo su neka koje je nosio dok mu 1953. godine nije vraćen izvorni naziv ‘Zagrebački nogometni podsavez’, a nekoliko godina kasnije dobija današnji naziv ‘Zagrebački nogometni savez’.

FOTO: GNK Dinamo

ZNS je pokrivao puno veći prostor od samog Zagreba kada je osnovan. Teritorij ZNS-a tada je bila čitava sjeverna i istočna Hrvatska, Lika te dio Bosne i Hercegovine. Osnivanjem ostalih regionalnih saveza postupno se smanjuje i 1945. godine ostaje samo na Zagrebu i okolici. Kada je 1994. godine osnovan Nogometni savez Zagrebačke županije, ZNS je ostao isključivo na gradu Zagrebu, što uz već spomenutih 116 klubova i nije mala stvar.

U vrijeme kada je nogomet još uvijek u potpunosti bio izraz lokalne kulture, a hrvatska samostalnost daleki san, ZNS je organizirao i Zagrebačku nogometnu reprezentaciju. Zagrebačka ‘repka’ svoju prvu utakmicu odigrala je 1. kolovoza 1920. godine kada su svladali reprezentaciju Beograda 1:0 na njihovom terenu. Od 1924. do 1926. godine reprezentacija je osvojila tri uzastopna Zlatna pehara kralja Aleksandra i dobila ga u trajno vlasništvo. Nastupali su i u prve tri sezone Kupa velesajamskih gradova.

Od svojih početaka savez organizira i Prvenstvo Zagrebačkog nogometnog podsasveza. Najviše naslova prvaka osvojili su zagrebački klubovi HAŠK i Građanski. Posljednje prvenstvo na kojem su nastupili najjači klubovi Podsaveza odigrano je 1946. godine kada je prvakom postao zagrebački Dinamo. Tada je osnovano Prvenstvo Jugoslavije i zagrebačko prvenstvo postaje nižerazredno regionalno natjecanje iz kojih se najbolje momčadi plasiraju u viši rang državnih natjecanja.




Dinamo 1946/47.
FOTO: GNK Dinamo

Od 116 klubova, ZNS je najaktivniji u djelovanju manjih, kvartovskih momčadi, no perjanica saveza uvijek je bio i bit će Dinamo. Maksimirski klub u Zagreb je donio 4 naslova prvaka Jugoslavije i čak 20 naslova hrvatskog prvaka, kao i 7 jugoslavenskih i 15 hrvatskih kupova. Dinamo je i jedini hrvatski klub koji je osvojio neki europski trofej kada su 1967. osvojili Kup velesajamskih gradova.

Bilo bi teško u jednom članku nabrojati sve legende koje su nosile modri dres. Mnogim navijačima u sjećanju će najbolje ostati čuvena generacija ’82. koja je nakon 24 godine vratila naslov prvaka Jugoslavije u Zagreb, predvođena Velimirom Zajecom, Zlatkom “Cicom” Kranjčarom, Markom Mlinarićem, Stjepanom Deverićem te golmanom Marijanom Vlakom.

Slavna generacija ’82
FOTO: GNK Dinamo

Iz Dinamove škole došli su i mnogi najbolji hrvatski reprezetativci. Od brončanih 1998. godine neki od najznačajnijih bili su Zvonimir Boban, Davor Šuker, Robert Prosinečki i Dražen Ladić. Među Dalićevim srebrnima iz Rusije tu su bili Luka Modrić, Mario Mandžukić, Vedran Ćorluka, Šime Vrsaljko, Dejan Lovren i još mnogi.




A da Modri nisu uvijek bili jedina uzdanica ZNS-a, pokazao je 2002. godine NK Zagreb, kada je pod trenerskom palicom Cice Kranjčara postao dotad jedini klub osim Hajduka i Dinama koji je osvojio naslov prvaka Hrvatske. Do danas je to uspjelo još samo Rijeci 2017. godine. Nažalost, Pjesnici iz Kranjčevićeve od tog su uspjeha samo padali i danas se nalaze u 3. ligi – zapad, uz vrlo neizvjesnu budućnost. Uz Dinamo, jedini zagrebački klub u 1. HNL danas je Lokomotiva.

‘Šampioni iz Kranjče’

Kako bi obilježili ovaj veliki trenutak, Zagrebački nogometni savez objavio je i monografiju 100 zlatnih godina Zagrebačkog nogometnog saveza. Predstavnici ZNS-a, predvođeni predsjednikom Tomislavom Svetinom, s programom proslave upoznali su i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te mu predstavili monografiju.

FOTO: Grad Zagreb

Autor:N.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.