YouTube/Screenshot

NIJE SE ODVAJAO OD ALKOHOLA, BOCA GA JE STAJALA ŽIVOTA! ‘Umro je zbog tuge, zbog Jugoslavije!’

Autor: Dnevno.hr/GIŠ

Veliki šampioni zauvijek ostaju u srcima onih koji su imali priliku ih vidjeti u akciji na terenu, ali ponekada njihove životne priče imaju puno tamniju i tužniju stranu od one koja je okićena lovorikama uspjeha u sportu.

Jedna takva priča je ona o jednom od najboljih europskih košarkaša svih vremena po FIBA-i, Mirza Delibašić, koji je obilježio košarku u Jugoslaviji i Sarajevu 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Umro je na današnji dan i tim povodom prisjećamo se legende…

Mirza je rođen u Tuzli 1954. godine i kao dijete trenirao je uspješno tenis, osvojio je pionirsko prvenstvo BiH, da bi se potom zaljubio u košarku i 1968. godine postao je igrač tuzlanske Slobode.

Rođeni pobjednik

Delibašić je već 1971. godine s kadetskom reprezentacijom Jugoslavije osvojio titulu Europskog prvaka, da bi samo godinu kasnije ta generacija osvojila i svjetsko zlato.

Mirza je odmah privukao veliku pažnju brojnih klubova, a najviše su ga željeli Partizan i Bosna. Bio je kratko u Beogradu, ali se ipak odlučio za Sarajevo i prihvatio je ponudu Bosne.

S Bosnom je Mirza dva puta osvojio titulu prvaka bivše države, jednom Kup tadašnje Jugoslavije, a 1979. godine u Grenobleu, pobjedom u finalu protiv talijanskog Emersona, i titulu prvaka Europe.




Sezona života

I onda je došla ponuda života, Kraljevski klub iz Madrida je želio je Mirzu, i 1980. počela je najbolja sezona njegovog života. Osvojio je zlato na Olimpijskim igrama u Moskvi s reprezentacijom Jugoslavije, a iduće godine je osvojio španjolsko prvenstvo s Realom i Svjetski kup, a igrali su i u finalu Kupa pobjednika kupova.




“To je bila moja zlatna godina. Lopta nije htjela nigdje sem u koš”, govorio je Delibašić, o toj sezoni, ali tada počinju problemi, koji će ga na kraju koštati života.

Naime Delibašić je doživio krah u obitelji, napustila ga je supruga sa sinom, a on je obećao uzdržavanje bivše supruge i sina Darija, no isto se odao i alkoholu, zbog kojeg nije više bio “onaj stari” na terenu, što ga je na kraju koštalo odlaska iz Madrida.

Prekid karijere

Mirza je nakon Reala otišao u Italiju u Indesit iz Caserte kod svog prijatelja i mentora Bogdana Tanjevića, ali tada počinju njegovi ozbiljni problemi sa zdravljem. Delibašić je doživio moždani udar 1983. godine i završio je na Vojnoj medicinskoj akademiji u Beogradu, i njegova košarkaška karijere je tada bila gotova.

Nije mogao hodati niti govoriti, a oporavak je trajao jako dugo, no niti ta situacija ga nije spriječila da pije, te je još jednom završio u bolnici, klinički mrtav, ali su ga uspjeli vratiti među žive.

Mirza se ponovo oženio. Vjenčao se s najboljom košarkašicom Željezničara iz Sarajeva, Srpkinjom Slavicom Šukom, i s njom je dobio sina Danka.

Tužan kraj

Iako je imao puno problema, košarkaški svijet ga nije zaboravio, te ga je 1991. godine FIBA proglasila za jednog od najboljih europskih igrača. Kada se raspala Jugoslavija imenovan je na mjesto izbornika Bosne i Hercegovine, ali je zbog sukoba s ljudima iz Saveza napustio tu funkciju.

Zadnje godine života Delibašić je proveo u jednom kafiću, a alkoholizam ga je na kraju došao života.

Njegov veliki prijatelj i mentor Bogdan Tanjević u jednom intervjuu o Delibašiću je rekao:

“Kada sam ga, pet mjeseci prije smrti vidio zadnji put, to više nije bio Mirza Delibašić. Smanjio se, jedva da ste ga mogli pronaći u tom velikom krevetu. Izmoren, očajan… Polumrtav. Ali je i dalje pušio kao Turčin. Umro je od bolesti koja se zove tuga. Zove se rat. Zove se Jugoslavija”.

Mirza Delibašić preminuo je na današnji dan 2001. godine u 47. godini života u Sarajevu.

 

Autor:Dnevno.hr/GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.