fbpx
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

NEPRAVDA JE TO VELIKA, ALI TU SE NIŠTA NE MOŽE: Jedan Srbin će biti milijarder i osiguran za stotine života, a drugi životare

Autor: Andrija Kačić Karlin

„Ni med cvetjem nema pravice„. Znana poetska izreka književnog genija Miroslava Krleže zorno je opisala i povijest ljudskog roda, ali napose i sadašnjost. Držeći se sporta možda ta sjajna rečenice o nepravdi dobija još više na vrijednosti.

U nekim sportovima se vrti toliki novac da konkurira najprofitabilnijim, legalnim ili ilegalnim, djelatnostima. Danas se u nekim sportovima vrti novac kao u farmaceutskoj ili računalnoj indistriji, ili kao u narko-biznisu, prostituciji ili proizvodnji i prodaji oružja. Na stotine milijuna svakodnevno kolaju najpopularnijim sportovima, a pojedini sportaši postaju milijarderi, pa nam se ponekad sve čini tako nadrealno, da nam je mučno i čitati o svotama koje zarađuju na tjednoj bazi…

Neki nogometaši, košarkaši, golferi, boksači…


Novac sve do neba

Ali, medalja ima dvije strane. Uzmimo za početak primjer košarkaša iz Srbije, Nikole Jokića. Taj sjajan igrač ispod obruča zarađuje golem novac, a uskoro će ga zarađivati još i više. Za njega se priprema uskoro ugovor od, zamislite, 250 milijuna dolara. U prijevodu, nekih dvije milijarde kuna.

Kolikogod je to teško za shvatiti podatak je egzaktan i točan. Mnogi će reći da je tome krivo ili zaslužno tržište. U NBA ligi se vrti silan novac i unatoč tih isplaćenih 250 milijuna dolara za Jokića još će pritom na njemu mnogi zaraditi, od kluba, sponzora i tko još ne. Zacijelo je to i istina, jer da NBA liga nije tako dobro pokrivena silnom sponzorskim ugovorima, od televizijskih prava, kladionica, prodaje sportske opreme – ne bi bilo ni toliko novaca za Jokića.

Druga strana medalje jesu svi oni sportaši raštrkani po cijelom svijetu koji se bave sportovima koji nisu toliko interesantni ni široj publici, ni televiziji, ili kladionicama. I publike im nedostaje. Oni svoj sportski život trpe ponizno, smjerno, hrabro, s malo novaca, gotovo zanemarivom ili nikakvom zaradom. Kako ne mogu svi biti ni olimpijski pobjednici ili svjetski prvaci mnogi ostanu i bez tih simboličkih nagrada koje im dodjeljuju vlade njihovih domovina.

Foto: GuliverImage

Veslači, hrvači, streličari, gimnastičari, njihove su karijere obilježene najčešće skromnošću, da ne velimo baš oštro – neimaštinom. Međutim, ni to ih nije odagnalo da svoje mlade živote sportovima koje vole i žive za njih. A ne od njih.

Uzmite na jednu stranu spomenutog Nikolu Jokića i naše svjetske veličine, veslačku braću Sinković. Dok prvi živi u izobilju, drugi se bore za sponzore u našem društvo gdje je sponzora i pokrovitelja teže naći od djeteline s četiri lista. S time da Sinkovići imaju i olimpijska i svjetska odličja – Jokić nema ništa. Nije čak htio nastupati za reprezentaciju Srbije na olimpijskim igrama. Pod izgovorom da se mora odmoriti, oporaviti od navodne ozljede i pripremiti za novu sezonu.

Nepravda je to velika, silna, golema. Ali, takav je svijet u kojem živimo. I takav je vjerojatno uvijek bio. I nema nam pomoći. Možemo samo razmišljati, filozofirati, ali ne možemo djelovati.
Jokić je osiguran za stotinu života, a ne samo Sinkovići i tisuću ostalih sretni su ako ih se nakon karijere sjeti matični savez i da im posao za minimalnu plaću. Nadalje, neke države su izdašnije u pomoći takvim sportašima, neke su posve neosjetljive.

Izvor: Screenshot/Instagram

Eto, nakon što smo spominjali sirote velike sportaše poigrajmo se malo s brojkama, svotama sportaša koji su najviše novaca zaradili u svijetu sporta. košarkaš Michael Jordan zaradio je skoro tri milijarde dolara, golfer Tiger Woods dvije milijarde, Cristiano Ronaldo skoro milijardu i pol… Boksač Floyd Mayweather više od milijardu, baš kao i košarkaš LeBron James, a tu je negdje i nogometaš Lionel Messi. Pa, to su kao proračuni nekih manjih država ili gradova.

Krupni kapitalisti uvijek će se zaklinjati na zakone tržišta, skeptici će govoriti da sve ovo nema smisla. A istina nije na sredini. Istina izgleda jest samo jedna jedina. Kad je, ponovimo, o sportu riječ
Davno ju je izgovorio naš tenisač Goran Ivanišević:

Bolje se roditi bez one stvari nego bez sreće. Jer, ako imaš sreće i ona stvar će ti izrasti„!

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.