NENAD BJELICA ZAPREPASTIO HRVATSKU: Nakon ispada na utakmici, priznao da je od krvi i mesa

Autor: J.V.H.

Do jučer hvaljeni strateg na klupi modrih, izvjesni Nenad Bjelica, dobrano je zatalasao domaću nogometnu javnost nepopularnim spominjanjem majke nogometnom sucu Mariju Zebecu koji je po mišljenju našeg stručnjaka arbitriranje utakmice Osijek – Dinamo odradio ispod nivoa.

Bjelicu je nakon jučerašnjeg poraza od Osijeka rezultatom 1:0 u Gradskom vrtu “prebacilo”, pa je imao potrebu iz bliza reći Zebecu što o njemu misli.

“Pi*** vam materina, je*** vam mater na vašem suđenju. Prepali ste se Osijeka, zato tako sudite”, zapisao je Zebec, koji je s Bjelicom imao i verbalni okršaj u tunelu nakon utakmice.

Nimalo gospodski? Neee, ovakva razina komuniciranja zapravo otkriva jezgro ličnosti koja nema veze sa stručnim i inim kompetencijama, reklo bi se, više govori o “duhovnoj” dubini osobe, al’ tko je bez grijeha nek’ baci kamen prvi, zar ne?

Danas su gotovo simultano procurile dvije vijesti, prvo smo saznali da će ovog tjedna disciplinski sudac Alan Klakočer odlučiti o kazni za Dinamovog trenera, a po propisima Bjelica bi trebao “odguliti” najmanje mjesec dana zabrane vođenja momčadi, a teoretski može dobiti i do šest mjeseci kazne.

Onda smo preko 24 sata saznali i da Bjelica poput svih nas.

“Čovjek sam od krvi i mesa. Vodio sam 59. utakmicu na klupi Dinama u HNL-u i prvi put sam isključen. Ispričavam se sucu Zebecu, javnosti i novinarima u Osijeku. Nisam reagirao onako kako sam trebao, nisam se ponio gospodski kako to treba napraviti trener Dinama. Pogriješio sam na travnjaku i poslije utakmice.”




Budući da se radi o pretedentu na izborničko postolje ovakav ispad mu još manje služi na čast, i sigurno je da će ostaviti mrlju u Bjeličinom CV-iju, bez obzira kojom ga kaznom disciplinski sudac odluči “okrpiti”, no opet, navikli smo da se u ovoj našoj stvarnosti paradoksi i šokovi isprepliću kao obiteljske veze u meksičkoj sapunici, stoga ništa ne bi čudilo.

Ne znam koliko je Bjeličina fascinacija ičijom majkom povezana s nogometnim suđenjem a koliko s odgođenom, do kraja neprocesuiranom utakmicom 4. kola Lige prvaka, ali znam da ne bi volio da pred međunarodnim auditorijem u finalu Svjetskog prvenstva dotični trener zasipa argentinskog suca Nestora Pitanu uvredama “Pi*** vam materina, je*** vam mater na vašem suđenju. Prepali ste se Francuske, zato tako sudite”.

Ugledni hrvatski psiholog Boris Petz objašnjava kako je je samokontrola preduvjet kontrole vanjskih čimbenika, a ako se trener ne može kontrolirati, kako da to očekuje od igrača?




Košarkaški mag Slavko Trninić kojeg će stariji odmah povezati sa slavnim danima košarke na ovim prostorima, podučavao je spremnosti na nepravdu ili pristrano suđenje kao integralni dio tehničko taktičke pripreme na koju se igrači moraju naučiti ako žele biti uspješni.

Iz svoje naivne, idealima obojene perspektive prvenstveno žalim Bjelicu jer je svojom reakcijom pokazao nemoć i razinu stresa kojoj je kao trener trenutno najboljeg hrvatskog kluba podložan. Žalim i zbog nesretnog ispadanja Dinama iz Lige prvaka, a onda žalim Zebeca i sve nas ostale, koji smo na ovaj ili onaj način morali ili trebali  odreagirati na vulgarizme kojima je zapljusnuto ovo i onako indisponirano i apatično društvo.

Autor:J.V.H.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.