Screenshot/YouTube

Nemiri u Hercegovini ne staju: Podijeljeni grad živi u strahu od sukoba

Autor: GIŠ

Posljedice rata na području bivše Jugoslavije, a posebice rat u Bosni i Hercegovini još dugo će utjecati na svakodnevicu građana države u našem susjedstvu, gdje se već godinama uz pomoć međunarodne zajednice pokušava uspostaviti cjelovita država, no sam proces nikako nije zaživio među sva tri entiteta koja nastanjuju to područje. Srpski entitet na čelu s Miloradom Dodikom vodi svoju politiku, a Federalna vlada sastoji se zapravo od Bošnjaka i Hrvata, koji nikako da nađu zajednički jezik.

Naravno takav scenarij prenosi se na građane i mladost u Bosni i Hercegovini, koja kao i svugdje drugdje u Europi i svijetu prati nogomet i formira navijačke skupine, koje slijede obrasce ponašanja i što se tiče huliganizma. No postoji jedan grad u Hercegovini koji je odskače od svih drugih, a to je podijeljeni grad na Neretvi Mostar, koji s jedne strane rijeke nastanjuju Hrvati, dok su na drugoj obali Bošnjaci, a most koji ih je nekad povezivao srušen je u ratu između sadašnjih sugrađana.

Most na Neretvi, po kojem je Mostar poznat diljem svijeta je obnovljen, vratili su se i skokovi s novog/starog mosta, ali odnosi u gradu između dvije obale nikada više se nisu vratili na staro, što se najbolje očituje u odnosu između navijača dva kluba iz podijeljenog grada, hrvatskog Zrinjskog i bošnjačkog Veleža, i navijačkih skupina pod nazivima ‘Ultras’ i ‘Red Army’.

Rat navijača
Urbani sukob između dvije navijačke skupine u Mostaru skoro da i ne prestaje, svako malo mogu se pročitati vijesti o nekoj novoj sačekuši ili sukobu navijača na ulicama grada, a zadnjih dana došlo je do velikih akcija jedne i druge skupine, koji su dosta šokirali javnost u Bosni i Hercegovini, ali i šire. U navijačkom miljeu transparenti imaju ekvivalent zastave na bojnom polju, a čuvanje istih jedna je od najbitnijih stvari za svaku navijačku skupinu.

Naravno otuđivanje transparenata smatra se porazom skupine čiji su transparenti oduzeti, a baš iz tog razloga netrpeljivost između Ultrasa i Red Army u Mostaru je na točci usijanja. Navijači Veleža Red Army negdje prije mjesec, u su zasjedi pričekali navijače Zrinjskog, te im oteli čak devet transparenata, koje su nakon toga stavili na svoju tribinu kao ‘ratni plijen’.

Na odgvor navijača Zrinjskog Ultrasa nije trebalo dugo čekati, koji su organizirali pod okriljem noći i kako su izvjestili mediji iz BiH, pod prijetnjom oružjem, neki spominju pištolje, a neki hladno oružje, oteli čak 50 navijačkih obiježja od suparničkih im Red Armyja i tom akcijom odmah su se pohvalili na duštvenim mrežama. Red Army dosta je stoički podnio gubitak njihovih glavnih obilježja i cijelu situaciju su porokomentirali: “Čega se navijači stide, ljudi od puta se ponose”.
Povijest nasilja

Nažalost povijest nasilja između Red Armyja i Ultrasa ima dugačku povijest pa su se tako primjerice navijači ta dva kluba sukobili na magistralnoj cesti u mjestu Drežnica zaustavilo nekoliko vozila te su se potukli navijači dva kluba. Prema navodima lokalnih medija, pri tome su koristili palice, kamenice, a imali su i izravni obračun. Iz policije nisu mogli potvrditi koliko je osoba ozlijeđeno osim da su navijači iz oba kluba zatražili pomoć u medicinskim ustanovama.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Balkanski Navijaci (@balkanskinavijaci)

Jedan od većih incidenata zadnjih desetak godina u samom Mostaru dogodila se u studenom 2021. godine, kada je izbio pravi mali građanski rat zbog jednog grafita koji je osvanuo u gradu, a na zidu su bili ispisani grafiti uvredljivog sadržaja prema Hrvatima. Kako su tada pričali očevici među porukama koje su osvanule bile su i neke ispisane na ekavici, poput “bežite ustaše”.

Uvredljive grafite je tada netko precrtao, da bi pripadnici Red Armyja na istom mjestu napravili svoj navijački mural. Nakon što su oni otišli pojavili su se pripadnici Ulrasa, koji su preko murala Red Armyja napravili svoj mural, da bi se navijači Veleža vratili s istom namjerom i onda je krenuo pravi rat. “Sve je trajalo 10-ak minuta. Policija je pucala u zrak, ali to nije pretjerano zaplašilo sudinike tučnjave. Letjelo je na sve strane, kamenje, rakete, palice… Najmanje jedan momak je teško stradao”, ispričali su tada očevici. No kako se čini odnosi Red Armyja i Ultrasa trenutno su vjerojatno na najnižoj razini ikad i ova zadnja događanja samo su nova potencijalna eksplozivna situacija, što je najmanje što treba gradu na hladnoj Neretvi.

Puno košta, ali se Dinamu isplatio svaki cent: ‘Majstor je spreman za Dalića’

Autor:GIŠ
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.