Foto: Tom Dubravec/CROPIX

(VIDEO) HRVATSKI NAVIJAČI NESTALI USRED PRIJENOSA: Potez je mnoge iznenadio, evo zašto su to napravili

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Svjetsko prvenstvo u Katru je u središtu pozornosti sportskih zaljubljenika, a puno interesa izaziva i u zemljama koje nisu sudionice SP-a. Mnogi prate što se događa na velikom turniru, a među njima, za SP je zagrijano i veliko svjetsko tržište, ono kinesko, a novinari koji prate zbivanja u toj zemlji približili su i jednu neobičnu situaciju.

Dok traju oštre mjere protiv koronavirusa u Kini, s odlukom tamošnje komunističke partije da se na taj način suzbije širenje zaraze, izbili su prosvjedi protiv takvog poteza vladajućih. Vlast na to odgovara na različite načine, a jedan od njih odnosi se na SP. U toj priči, izvjestitelji koji borave u Kini upozoravaju na to da se ondje događa cenzura.

Kako to izgleda? U praksi, sve je približio Mark Dreyer, pratitelj sportskih zbivanja u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, a to je dočarao na primjeru hrvatskih i kanadskih navijača na tribinama za vrijeme jučerašnje utakmice na stadionu Khalifa International u Dohi.

Umjesto tribina – pogled prema klupi

Kako je na Twitteru objavio pratitelj sportskih zbivanja u Kini, tu su dvije različite snimke. Jedna koju je Dreyer objavio bila je ona iz programa BBC-ja, gdje se vide i navijači na tribinama, a u tom trenutku, kineski CCTV je tu snimku izbjegao. Umjesto tribina, pokazan je kanadski izbornik John Herdman na klupi, piše Mark Dreyer.




Stiglo je i objašnjenje za ovakav potez, neslužbeno, jer službenog nema – s obzirom na to da kineska vlast ovakvu cenzuru ipak neće priznati javno.

U fokusu je pogled na navijače na tribinama koji su ondje bez zaštitnih maski, a takvo okupljanje bez maski u Kini ne žele prikazivati, upozoravaju tamošnji izvjestitelji. Neredi traju, a s njima, traju i reakcije kineske komunističke partije koja nastoji umiriti prosvjede…




Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.