SRPSKI ODVJETNICI: ‘Splitski huligani mogli bi uskoro na slobodu, evo i zašto’

Autor: Željka Orešković

Poljuljana je i sumnja da su Splićani sudjelovali u organizaciji tučnjave

Beogradski odjetnik otkrio je u kakvom su stanju splitski huligani koji su se mlatili na stadionu Partizana. Kako kaže, “živi su i zdravi, ako zanemarimo ozljede sa stadiona”. Za obranu Hrvata angažiran je odvjetnički ured Kalanj, a osim Dorđa Kalanja tu su još i odvjetnica Maja Trkulja i odvjetnik Predrag Marić.

Trojac iz Beograda zastupa Damira Tovarovića (37), Jakova Podruga (23), Hrvoja Bakovića (31) i Ante Firića (26).

“Posjetili smo svoje klijente u pritvoru u ponedjeljak te ponovo tamo idemo prije kraja tjedna. Anti Firiću se stanje poboljšalo te je s Vojnomedicinske akademije i on prebačen u pritvor. O samom slučaju u ovoj fazi neću govoriti. Slobodno napišite, ja bih volio da su oni došli u Beograd gledati kako igraju Hajduk i Partizan”, rekao je Kalanj za Slobodnu.

Osim toga dodao je i kako je uhićenog Damira Tovarovića posjetila supruga u beogradskom Alcatrazu. Ona je od samog početka angažirana oko pravnog statusa svog supruga, a odmahnakon njegovog uhićenja nazvala je hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu. O tome je progovorila nakon što su iz veleposlanstva kazali kako ih nitko nije kontaktirao u vezi pretućenih i uhićenih Splićanja koji su osumnjičeni kao jedini počinitelji sa stadiona Partizana.

Kalanj je potvrdio i da  Stjepan Mihovilović (30) i Ivan Mišković (18) imaju odvjetnike koje su im angažirale obitelji, a ne po službenoj dužnosti koje dodjeljuje sud. Srpski odvjetnici dobili su punomoć za zastupanje kao rezultat povezanosti splitskih i beogradskih odvjetnika. Naime, na Županijskom sudu u Splitu u tijeku su suđenja trima optuženicima za ratne zločine: Draganu Vasiljkoviću, Borislavu Đukiću i Pavlu Pantiću.

Njih formalno može zastupati samo odvjetnik s dozvolom za rad u Hrvatskoj, ali to ne spriječava poznata srpska odvjetnička imena da sudjeluju u postupcima kao savjetnici i da dolaze na glavne rasprave u Split. Baš zbog toga su z uhićene Splićane sa stadiona izabrani beogradski odvjetnici s iskustvom u kaznenom pravu.

Osim odvjetničkih, tu su i sportske veze, a jeda sugovornik slobodne Dalmacije uvjeren je da će cijeli slučaj uskoro poprimiti realne dimenzije:




“Nemojte sumnjati, Damir ima dobre kontakte u Beogradu i šire, a poznat je i priznat u sportskom svijetu. Ovdje se odvjetnici doslovno tuku da zastupaju vaše Hrvate. Osim medijske eksponiranosti slučaja, razlog tome je što nema pravih dokaza protiv Splićana. U spisu ne postoji nijedan svjedok, a istraga je u fazi da će snimke sukoba biti predane odvjetnicima koji zastupaju Hrvate. Kada raščlane što se na njima zapravo vidi, od ove moguće kazne od 12 godina, neće ostati gotovo ništa. Policija i tužiteljstvo biti će sretni ako im ostane optužba za sudjelovanje u tučnjavi, pogotovo jer su Hrvati najgore prošli, a još nitko nije prijavljen za nanošenje ozljeda njima”.

Čudni napisi i konstrukcije

“Nađeno pismo u kojem mladić piše djevojci da se ide tući uopće neću komentirati jer je to trenutno glavni razlog ismijavanja dokaza”, kaže isti izvor.




Sudjelovanje Splićana u organizaciji tučnjave dovodi se u pitanje zbog činjenice da su Damir Tovarović i Ivan Mišković napustili stadion kroz izlaz na tribinama. Uhićeni su naknadno, a ne kao ostali, koji su sa stadiona izbačeni krvavi, goli i opečeni.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.