REUTERS/Marko Djurica/Guliver Image/Ilustracija

‘SRBIJA DO TOKIJA’, ‘KOSOVO JE SRCE SRBIJE’ ‘Ostao sam u šoku, vikali su da nas se ubije!’

Autor: Dnevno.hr/I.K.

Utakmica Srbije i Švicarske na Svjetskom prvenstvu u Katru izazvala je puno tenzija zbog borbe za nastup u osmini finala, ali i zbog Granita Xhake i Xherdana Shaqirija u dresu švicarske reprezentacije. Zbog Xhake i Shaqirija u susretu sa srpskom momčadi bilo je napeto na terenu, a odjeknula su i zbivanja na tribinama, između ostalog, i u jednoj priči koju je donio The Guardian, ugledni britanski list.

Izvjestitelj iz Katra donio je svjedočanstvo koje približava Hasan Rrahmani, navijač albanske nacionalnosti, koji je na stadion htio s nacionalnim simbolima Albanije, ogrnut zastavom, ali kaže da mu to nije bilo dozvoljeno. Nakon što je ušao, ondje je vidio da su razne druge poruke prošle, kako je istaknuo.

“Srbija do Tokija” – pisalo je na nekim majicama, kako je navijač albanske krvi opisao u svojoj priči. Dodao je da su se mogle čuti i poruke o Kosovu i Srbima. “Kosovo je srce Srbije”, bilo je među uzvicima koji su odjekivali na tribinama.

‘Bio sam šokiran, apsolutno nevjerojatno’

“Bio sam u šoku zbog toliko mržnje, to je bilo apsolutno nevjerojatno”, kazao je Hasan Rrahmani za The Guardian, dodajući da su se mogle čuti i rasističke uvrede, ali i druge stvari.

“Vikali su da se ubije Albance”, dodao je navijač, spominjući da su njega gurali i napadali riječima: “Od*ebi, Šiptaru”.

Marcio Machado/Guliver Image/srpski navijači u Dohi, ilustracija

“Nevjerojatno mi je da je bilo toliko poruka u kojima se veličao fašizam, s majicama i sloganima”, istaknuo je navijač.

“U jednom trenutku su krenuli za mnom, bilo ih je sedam ili osam nakon što sam otišao sa stadiona, tražio sam pomoć policije, ali nije bilo reakcije. Sve što se događalo te večeri bilo je zastrašujuće. Ono što sam htio da bude lijepa večer pretvorilo se u vraćanje nekih starih sjećanja za koje sam se nadao da su prošlost”, rekao je Rrahmani, aludirajući na tenzije između Srba i kosovskih Albanaca.




Navijač za sve dijelom okrivljava i Fifu, krovnu svjetsku nogometnu organizaciju, s riječima da ne razumije kako se može dogoditi ono što je doživio. “Kako se dozvoljava da se u 2022. na stadionu viče da će se ubiti pripadnike drugog naroda? Osjećao sam se marginalizirano, kao da me Fifa ne želi”, zaključio je Rrahmani.

Autor:Dnevno.hr/I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.