Foto/ Facebook / Foto: Damir Krajac / CROPIX

SKINULI SMO MASKU SDP-ovki KOJU HVALI CIJELA DRŽAVA! Što je zapravo učinila sukobivši se s Torcidom?

Autor:

Hrvatska se već dva dana, najblaže rečeno, zgraža nad incidentom koji se dogodio u nedjelju u Supetru na Braču. Skupina od 15-ak huligana napala je četvero sezonskih radnika među kojima se našla i jedna djevojka te jedan vatrogasac koji ih je polušao obraniti od udaranja i cipelarenja.

Incident se zbio u nedjelju popodne nakon nogometnog turnira Torcida kup u Supetru, kada je nekoliko osoba napalo sezonce, trojicu mladića iz Slavonije i djevojku iz Varaždina koje je od razularene mase štitio vatrogasac zadobivši u tom metežu višestruku frakturu nosne kosti te je hospitaliziran u splitskoj bolnici. Povod za napad je bila nacionalna netrpeljivost jer je netko iz skupine napadača tražio “gdje su Srbi”?

Policija je uspjela uhvatiti dvoje napadača, a sve što su dobili jest prijava za kršenje javnog reda i mira, dok je jedan dobio zabranu prilaska vatrogascu na 150 metara. Pogađate, obojica su već na slobodi. O hrvatskom pravosuđu nećemo, iako bi se dalo diskutirati o tome je li ovdje riječ o kršenju javnog reda i mira ili o napadu. No, pozabavit ćemo se nešto drugačijim posljedicama ovog nasilnog ispada.

Kakve veze Torcida ima s incidentom?

Naime, potez gradonačelnice Supetra Ivane Marković, nakon incidenta je naišao na veliko odobravanje gotovo svih medija i hrvatske javnosti. SDP-ova gradonačelnica postala je pravi hit jer je zabranila održavanje Torcida kupa.


Pravo je pitanje. Kakve veze Torcida kup ima s ovim incidentom? Ne, ne želimo umanjiti težinu napada, štoviše, oštro osuđujemo svaki oblik nasilja i smatramo da su kazne za nacionalističke, rasističke, seksističke, homofobne, ispade, kao i one koji uključuju fizičko nasilje, preblage. Ali opet, pitamo se čemu ukidanje financiranja Torcida kupa? Zamislite da netko zabrani koncert, primjerice Miroslavu Škori, jer je netko satima nakon njegova koncerta pretukao nekoga. Nema smisla zar ne?

Iz našeg kuta gledišta, nema smisla ni potez Ivane Marković, koja je prestala financirati Torcida kup, pazite sada, prije dvije godine, a ne sada kako tvrdi. Nema smisla još više, ako spomenemo kako je Torcida kup humanitarno natjecanje koje sve prihode donira.

“Osjećamo potrebu izvijestiti javnost da je takvo kolektiviziranje krivnje, prije bilo kakvog zakonitog utvrđivanja činjenica, usmjerene na Torcidu Brač nedopustivo i zlonamjerno, te isključivo usmjereno na prikupljanje jeftinih političkih bodova. Torcida Brač je dana 8. 6. 2019. (subota) organizirala 6. izdanje malonogometnog turnira Torcida Brač kup koji se odvijao od 18 do 22 sata, bez ijednog incidenta, dok je karakter turnira, kao i svake godine, bio humanitaran.

Ono što se dogodilo u kasne noćne sate nakon turnira nije i ne može biti pod kontrolom Torcide Brač, niti mi kao organizacija možemo snositi sankcije za takva nedjela. Međutim, lokalnim političarima na vlasti u Supetru to nikako nije jasno, pa primjenjuju metodu kolektivne krivnje uz najavu ”vječne zabrane” korištenja betonskog nogometnog igrališta i ukidanja novčane potpore Torcida kupu, čime se stvara dojam da je taj turnir egzistirao na grbači gradskog proračuna, što nije istina.

Nepobitna je činjenica da je gradonačelnica Supetra tu, inače simboličnu financijsku potporu, ukinula još prije dvije godine, kao što nam je uskratila i dozvolu za izradu grafita posvećenog stradanju Vukovara u Domovinskom ratu. Na kraju želimo istaknuti da je ovaj turnir prepoznatljiv upravo iz svog humanitarnog karaktera, a koji se sada želi zabraniti radi izoliranog incidenta, te da se cjeloukupni novac koji se stekao održavanjem turnira svake godine proslijedio u humanitarne svrhe, bilo da se radi o pomoći potrebitim ljudima s Brača ili ljudima iz drugih dijelova RH, obnovi vukovarskog vodotornja, poplavljenim područjima ili bivšim igračima Hajduka, stoga ne dopuštamo i odbijamo da se na takav način blati naša udruga i svi članovi Torcide Brač!”, poručili su to torcidaši gradonačelnici.

Besmislica i jeftini poeni

Činjenica je. Torcida ne može odgovarati za ovaj incident jer se nije dogodio tijekom turnira, štoviše dogodio se šest sati nakon i to na sasvim drugoj lokaciji. Čak je i sama gradonačelnica rekla kako pripadnici Torcide Brač nisu sudjelovali u napadu, a svejedno im neće dopustiti korištenje igrališta u buduće. Zamislite sada da se, recimo, hipotetski, Prljavom kazalištu zabrane svi koncerti u Hrvatskoj jer je šest sati nakon koncerta netko sudjelovao u tučnjavi. Besmislica.

Međutim, riječ je o Torcidi, a dobro znamo da je navijačka skupina Hajduka indirektno kriva svaki put kada padne neka tučnjava u Dalmaciji. Hrvatski su političari uvelike pridonijeli da se Torcidu dodatno stigmatizira, kako kroz HNS koji, tako i kroz bombastične izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o ‘orjunašima’ te brojnih izjava ostalih joj stranačkih pa i nestranačkih kolega političara. Kolinda je postala nacionalni heroj za većinu medija kada je Torcidu zbog par ubačenih baklji na Euru proglasila državnim neprijateljima. Isto su radili i brojni drugi ministri, na tome jeftine poene skupljaju i lokalni lideri, na tome poene skuplja i Hrvatski nogometni savez. Torcidu se više ništa niti ne pita, persumpcije nevinosti nema.

Posljedica? Torcida je kroz posljednjih nekoliko godina postala glavni krivac za gotovo sve incidente. Dobro je da ‘Daruvarca’ nisu prioglasili torcidašem jer, eto, živi u Dalmaciji. Što želimo reći na koncu? Nisu te nesretne srpske sezonce prebili torcidaši, prebili su ih nasilnici, prebili su ih nacionalisti i ksenofobi, a gradonačelnica Supetra je, iz našeg kuta gledišta, iskoristila situaciju i ukrala pokoji politički poen. Jeftino.

Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.