Screenshot/Sport Inside

NIJEMCI SNIMILI PRILOG O MAMIĆIMA: Govorili o kriminalu u Dinamu, Kolindi, mutnim poslovima

Autor: DNEVNO.HR

Prilog je objavljen u emisiji WDR-a, Sport Inside, a napravio ga je Benjamin Best, koji je priči dao naslov: "Slučaj Mamić - Sumnjivi poslovi"

Njemačka televizija WDR objavila je prilog u kojem su objašnjavali situaciju koja trenutno potresa Dinamo, Zdravka Mamića i njegove partnere i HNS. Prilog je objavljen u emisiji WDR-a, Sport Inside, a napravio ga je Benjamin Best, koji je priči dao naslov: “Slučaj Mamić – Sumnjivi poslovi”. Novinar Best je ovom pričom valjda htio tamošnje gledatelje pobliže upoznati sa stanjem u hrvatskom nogometu, odnosno, s optužbama na račun Mamića i partnera.

“Ovo je priča o obitelji Mamić. Radi se o moći i pohlepi, o prljavoj strani milijardama teških poslova u nogometu. Ovo je priča o vezama s najvišim političkim krugovima sve do hrvatske predsjednice i o tome kako nogometni idoli upadaju u pogubne situacije ovisnosti”, stoji u uvodu priloga i potom se navodi kako hrvatskim nogometom upravlja nekolicina ljudi.

“Mamić slovi za najmoćniju osobu u hrvatskom nogometu, a zahvaljujući njegovoj podršci Šuker je postao predsjednik HNS-a, premda nije imao iskustva na sličnim dužnostima. Mamića se dugo smatralo nedodirljivim”, navodi u prilogu.

“Od travnja je na sudu zbog optužbi za utaju poreza i pranja novca. Tereti ga se da je novac od transfera igrača koji je trebao pripasti Dinamu završavao na računima njegove obitelji. Riječ je o svoti većoj od 15 milijuna eura”, naglašavaju i potom spominju kako je Mamić odbacio sve optužbe i kako je u kolovozu ustrijeljen u nogu.




Spominju i kako često koristi neprimjeren riječnik na suđenju te da smatra kako je to sve urota protiv njega.

U prilogu su Nijemci predstavili i slučaj s Lukom Modrićem koji se, kako navode, našao na suđenju zbog antidatiranog aneksa ugovora kojim je dobio polovicu odštete od transfera od Dinama, nakon čega je većinu predao Mamićima u gotovini.

“Modrić je u međuvremenu postao jedan od najboljih na svijetu i tijekom suđenja ničega se odjednom nije sjećao iako je prvo rekao da je aneks antidatiran. Tužiteljstvo je protiv njega otvorilo istragu zbog lažnog davanja iskaza”, navode u prilogu.




Novinari su obavili razgovor i sa švicarskom tužiteljicom Esther Omlin, koja je provjeravala sumnjive tokove novca vezane za tvrtku Rasport iza koje stoji Mario Mamić. Navela je kako su se preko te tvrtke odvijali “fingirani transferi igrača”. “Novac je odlazio u razne tvrtke po svijetu koje pripadaju Mamićima. Uvijek se radilo na isti način. Za mene je riječ o sistemu. Da, uvijek su profitirali Mamići”, tvrdi tužiteljica u izjavi za Sport Inside.

Navode kako se kraj suđenja očekuje sljedeće godine i kako sumnjaju da će Mamić dobiti tešku kaznu jer “nije umrežen i utjecajan samo u sportu” već da “ima veze i u samom političkom vrhu”. U prilogu je izjavu o Mamiću dao i Mostov Marko Sladoljev.

“Predsjednica je priznala da ju je Mamić financijski podržavao. Sad govori da nogomet ne pripada jednoj obitelji nego navijačima. Kao da želi smiriti narod. To su političke igrice. Mamić je prijatelj s jednim od najpoznatijih sudaca u našoj zemlji. Nameće se pitanje koliki je njegov utjecaj na pravosuđe, policiju i cijeli postupak”, rekao je Sladoljev. Napomenuo je kako je Mamićev utjecaj na hrvatsko nogomet vidljiv i sada. “Šuker bi 22. prosinca ponovno trebao biti izabran za predsjednika HNS-a”, kazao je.

U prilogu je gostovao i Dario Šimić. Šimić veli kako želi vratiti povjerenje ljudi u hrvatski nogometu. U prilogu se naglašava da Šimić ima podršku javnosti veću od 80 posto, ali da neće biti protukandidat Šukeru jer nema potporu županijskih saveza.

 

Autor:DNEVNO.HR
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.