KULTNA PRIČA O ‘PLAVOM VALENTINOVU’: Tuđman na samrti vratio ime, Zajec je zagrmio i što smo dobili? | Dnevno.hr
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

KULTNA PRIČA O ‘PLAVOM VALENTINOVU’: Tuđman na samrti vratio ime, Zajec je zagrmio i što smo dobili?

Autor:

Prošlo je već 18 godina otkako su navijači Dinama izborili svoju, do tada, najveću bitku. “Imamo Dinamo”, uzviknula je legenda kluba, Velimir Zajec, tamo još davne 2000. godine. Bilo je to baš na Valetninovo, eto nekako simbolično i romantično, baš na dan zaljubljenih navijačima se vratila najveća ljubav, to ‘sveto ime Dinamo’.

Na današnji dan organizirana je povijesna skupština kluba i na tajnom glasanju 43 od 44 osobe založile su se za vraćanje imena Dinamo. Zlatko Canjuga, tadašnji predjsednik Croatije, kazao je kako mu je Tuđman na samrti rekao, “Vrati djeci ime Dinamo”.

Dugo je ta borba za ime trajala. Dinamo je ime “Croatia” nosio od 1993. godine, a bio je to potez kojim se tadašnji hrvatski politički vrh, predvođen predsjednikom Franjom Tuđmanom, želio distancirati od komunističke prošlosti i naziva kluba. Tuđman je novim imenom želio promovirati Hrvatsku, ali je time donio i neviđenu represiju nad navijačima.

Silna se stigma nadvila nad tim slovom “D”, navijačima su se oduzimali rekviziti sa simbolima Dinama, navijači su dobivali batine jer su podržavali klub, to jest, zabranjeno ime kluba, ali onoga trenutka kada je Zajec izašao sa sastanka s Upravom i kazao kako je ime vraćeno, uslijedila je erupcija emocija. Kordon podno zapadne tribine Maksimira je popustio, a pjesma BBB-a ponovo se zaorila.

Nakon povratka imena stigla je i nova era, era Zdravka Mamića. Da skratimo malo priču i ne prepričavamo po stoti put što je sve Mamić radio za vrijeme svoje vladavine i daje na koncu uspio otjerati navijače s tribine, to jest, natjerati ih na višegodišnji bojkot, odrvtijet ćemo film godinama unaprijed. Mamić više nije funkcioner Dinama, danas je ‘tek’ savjetnik. Navijači su ponovo na tribinama, ali u izrazito malom broju. No, tu su BBB-ovci i dalje i još uvijek vode svoju bitku protiv sustava i uzvikuju da žele svoj Dinamo nazad.

Mamić se vucara po sudovima zbog svojeg sumnjivog poslovanja, u Dinamu stasaju neka nova imena, maksimirsko zdanje i dalje je oronulo i samo površinski, kozmetički uređeno, ali glavno je da je ime i dalje tu. Dolazit će i odlaziti novi mamići, canjuge i tko zna kakvi još moćnici, ali dok je imena ‘Dinamo’ bit će i navijača pa makar i u ovako skromnom broju. Borba za Dinamo vjerojatno nikada neće presstati, ali jedno je sigurno, Valentinovo će BBB-ovci uvijek slaviti na svoj način, sa svojim klubom.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.