Photo: Davor Javorovic/PIXSELL/Facebook

(FOTO) RAT HRVATSKIH I SRPSKIH NAVIJAČA ZBOG TRANSPARENTA: ‘Objasnit ću vam odakle Delijama Torcidina krpa’

Autor: Bruno Herljević

“Cijeli život si posvetio tom idealu, toj zastavi, tom gradu, tom klubu. Zastava koja je prošla sito i rešeto završi ovako da se smradovi s njom cijenkaju na internetu i prodaju je po par tisuća eura.
Žalost i tuga, a najveca tuga je onih koji su tu krpu nosili i branili je svojim pesnicama, tijelom i nogama kroz desetke godina. Momci, aposlutno sve hrvatske grupe vas podrzavaju u ovome i ako ovi klaunovi i gorštaci ne skupe toliko morala i navijačke časti i vrate transparent, a znamo da će se to teško dogoditi, napravite novi isti. Vaš obraz je čist, ovo je još jedan njihov poraz, a vaša pobjeda. Navijači, a ne agenti”, stoji na jednoj navijačkoj Facebook-stranici nakon što je u javnost dospjela slika na kojoj srpski navijač drži zaplijenen transparent Torcide.

Podsjetimo, navijači Hajduka uhićeni su po povratku iz Bugarske gdje su bili prošloga tjednana gostovanju Europske lige protiv sofijske Slavije. Njih 27 završilo je na beogradskom sudu zbog pljačke i crtanja ustaških simbola po jednoj benzinskoj pumpi nedaleko od Beograda. Dio ih je dobio zatvor u trajanju od 15 dana, a dok su ostali nekoliko dana zadržani u pritvoru i onda pušteni na slobodu uz uvjetnu kaznu i zabranu ulaska u Srbiju.

Prilikom uhićenja Torcidi su oduzeti i transparenti i to bezrazložno jer policija im nije imala pravo oduzeti transparente. No, onda se dogodilo nešto još nevjerojatnije. Naime, ti se transparenti sada šetaju uokolo. Odnosno, netko se s njima slika i prodaje ih na internetu za nekoliko tisuća eura. Nitko pojma nema kako su ti transparenti završili u rukama čovjeka koji se s njima fotografirao.

Zanimljivi komentari i objašnjenja

Na jednoj navijačkoj Facebook-stranici pojavilo se objašnjenje. Naime, netko iz Torcide javio im se i potvrdio da je to jedan od glavnih transparenata za gostovanja i da ga je oduzela srpska policija, ali da se sada iznenada našao u rukama Delija, navijača Zvezde. Međutim, na istoj Facebook-stranici Delije tvrde kako transparent nije kod njih i kako se s njim slikao netko iz policije.

Malo je reći da su reakcije na ovaj potez iz Srbije burne. Uglavnom navijači na društvenim mrežama tvrde kako je ovo velika sramota, a izdvojili smo još neke zanimljive komentare.

“A ja se kladim da taj transparent niti na jednom stadionu u Srbiji neće biti obješen. Čak sam sigurn da će ga i vratit Splićanima. Pa nisu Delije i Grobari pičkice da vješaju transparent za koji se zna da ga je murija uzela. I uopće mi nije jasno zašto murija transparente uzima”, rekao je jedan navijač ispod objave.




“Ako će poštivati kodekse neće je iznijeti na Sever ako je uopće imaju”, veli jedan navijač.

“Srpska navijačka tribina je zanimljiva pojava. Kao u Gvatemali ili Brazilu. Za Europu nepojmljiva. Samo u Srbiji policija upravlja tribinom, tribina policijom, a vlada strepi što će se i protiv koga pjevati, pa šalju vreće novaca navijačkim vođama. Da, sa sjeverne tribine Marakane se, eto, više ne ori “Vučiću pederu!”.

Na mnogim tribinama Europe vođe navijača su i vođe gangova, ali samo u Srbiji su navijači i menađeri igračima. Vođe najljučih suparnika se kupuju novcem. Možete li zamisliti kako npr. prva ekipa BBB kupuje nekog iz prve ekipe Torcide, koji im ubrzo vodi i navijanje. Pitajte Delije i Grobare da li je to moguće. U mnogim zemljama navijači rade za policiju. U Srbiji policija radi za njih. Dapače, nekim vođama su policajci plaćeni tjelohranitelji.




Stoga se ne treba čuditi da je Torcidin transparent, koji je srpska policija oduzela pri povratku iz Bugarske, završio u “navijačkim” rukama. U “normalnom navijačkom svijetu” taj trofej ne bi imao nikakvu težinu, dapače, bio bi bruka za onog tko ju je primio od policajske ruke. E sad, da je nepisanog navijačkog kodeksa, transparent bi bio uredno složen i vraćen u Split. Ali da, to je srpska tribina”, dao si je truda jedan od navijača.

Dakako, ima tu još vrlo ružnih komentara i uvreda na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, ali njih nećemo prenositi, no možete ih pogledati ispod neke od objava koje smo naveli.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.