NAJBOLJI KADA JE NAJPOTREBNIJE: Usporedba učinka Domagoja Duvnjaka i Sander Sagosena

Autor: Josip Valjan - Harambašić

Norveško čudo od rukometaša i član Paris Saint – Germaina po učinku je najbolji rukometaš turnira i vjerojatno će tako ostati do kraja.

Sagosen je odigrao 7 utakmica na prvenstvu, dvoboj zadnjeg kola Glavne runde je preskočio kako bi što spremniji ušao u dvoboj polufinala. Ispod 60% učinka išao je samo u utakmici protiv Švedske kada je pogađao 8/14 (57%). Ukupno je postigao 61 gol iz 92 udarca što je visokih 66% učinkovitosti. Prvi je strijelac turnira i tako će ostati do kraja jer u konkurenciji više nisu Nikita Vailupau iz Bjelorusije (47) i Nikola Bylik iz Austrije (46). Tek je još u konkurenciji Jura Dolenc iz Slovenije ali je malo vjerojatno da će s 39 postignutih pogodaka prestići Sagosena u utakmici za 3. mjesto, osim ako mu se svaki pogodak bude množio s tri. Pa ni tada.

Najviše je pogodaka postigao s 9 metara, njih ukupno 26, sa 7 metara je postigao 13 a sa 6 metara 9 pogodaka. U gađanju vratarevog gornjeg lijevog i donjeg desnog kuta bio je nepogrešiv. Čovjek naprosto voli čistit paučinu..

Sagosen je i najbolji asistent dosadašnjeg dijela turnira a kao i u rubrici pogodaka, tako će i u asistencijama ostati najbolji do kraja turnira jer brojku od 46 dodavanja teško da će u zadnjoj utakmici dostići Alex Dujshebaev koji je na trećem mjestu u poretku s 30 asistencija. Nikola Bylik iz Austije je s 35 asistencija van konkurencije.

Na četvrtom je mjestu po ukupnom broju dodanih lopti, dobacio ih je 1087, on je dakle mozak i duša ove Norveške momčadi. Igor Karačić je u ovoj rubrici na drugom mjestu u poretku sa 1147 dodavanja, prvi je Šveđanin Jim Gottfridsson s nestvarnih 1414 dodavanja.

Domagoj Duvnjak je postigao upola manje golova od Sagosena (31) ali je i manje puta pokušavao pucati prema golu (45) pa je iz toga razloga za 3% precizniji. Igor Karačić je postigao jednako golova kao i Duvnjak (31) pa su s istim brojem zauzeli 12. mjesto u poretku liste strijelaca. Iza njih je Norvežanin Magnus Joandal s 28 golova, a onda je Luka Stepančić na 18. mjestu s 28 golova. Između nema Norvežana što je pokazatelj kvalitativne širine koja je ipak otišla i našu korist.

Duvnjak ima tek 11 asistencija naspram Sagosenovih 46. Više imaju Karačić (16) i Cindrić (20) koji igraju na istoj poziciji kao i Duvnjak, odnosno Sagosen, pa kumulativno imaju 47 asistencija, jednu više od Norvežanina.

Sagosen je izravno “kriv” za 107 pogodaka (asistencije i postignuti golovi), dok je Duvnjak izravno uključen u 47 pogotka. Naš srednji vanjski je blokirao 2 udarca u 8 utakmica a 7 lopti je presjekao što ga stavlja u sam vrh igrača koji anticipiraju igru, odnosno predviđaju ono što će se dogoditi! Više presječenih lopti ima jedino Španjolac Dujshebaev ali on nema niti jedan blokiran udarac, što Duvnjaka čini kompletnijim obrambenim igračem od Španjolca, i kompletnijim igračem općenito od Sagosena!

S 2 blokirana udarca i 7 presječenih lopti u 8 utakmica Domagoj je na koeficijentu 1.1 ((2+7) /8), a EHF ne uvrštava u statistike igrače ispod koeficijenta 1.

Naš najbolji srednji vanjski igrač prototip je polivalentnog rukometaša, ili multipraktičnog, kako kome milo. 

Duvnjak je sušta suprotnost Sagosenu i po kutevima koje voli pogađati. Svaki udarac koji je uputio prema donjem lijevom i gornjem desnom vratarevom kutu bio je nepogrešiv. Norvežanin voli opaliti sa pozicije lijevog vanjskog (9/13), dok je Duvnjak orjentiran isključivo okomito ali je Hrvat nepogrešiv sa 6 metara (6/6) dok je Sagosenu na toj poziciji ruka nemirnija (13/18).

Pravu sliku igračke superiornosti Domagoja Duvnjaka otkriva spoj igre u obrani u kojoj je na višoj razini od Sagosena, i voljni moment igre u napadu, odnosno prelazak na najvišu razinu igre u napadu kada je to potrebno, i tada je Duvnjak na istoj ako ne i na višoj razini igre od Norvežanina u napadu!

 

U izravnom dvoboju dvojice najboljih igrača prvenstva Domagoj je postigao tek pogodak, odnosno dva manje, ovisno čiju statistiku gledate (na jednom mjestu pokraj Norvežanina stoji 9, na drugome 10 pogodaka), s tom razlikom da je Sagosen pucao sedmerac više, dok je Duvnjakov u pogodak pretvorio sudbonosan penal nakon isteka vremena za ostanak u polufinalu.

 

Naš rukometaš je dodao više lopti čime je igru učinio protočnijom ili što bi se reklo, manje je “carinio” a više pridonosio razigravanju čitave momčadi dok je Sagosen češće tražio konkretne situacije i realizaciju putem asistencije ili individualnog poteza.

Ukupno gledajući može se učiniti da je igrač PSG-a bolji ali to je zato što se u prikazu nalaze nebitni parametri poput najbržeg šuta i šprinta te najvišeg, čije su latentne varijable zapravo motoričke sposobnosti a ne tehničko taktičke vještine igre u obrani, koje su u prikazu zanemarene (presječene lopte+blok= anticipacija).

Dok je naš igrač pokazao u izravnom dvoboju da može parirati Norvežaninu u njegovom elementu, Sagosen je ipak skromniji pred vlastitom golom. Zbog toga Duvnjak po mome mišljenju spada u klasu nešto korisnijeg rukometaša koji može odigrati vrhunski u fazi obrane, baš kao i Nikola Karabatić koji je još dodatno agresivniji prema naprijed i natrag.

Sagosenov je pak učinak pred protivničkim golom toliko brutalan i učinkovit, te iz utakmice u utakmicu na istoj razini, da se opredjeljenje za jednoga ili drugoga može svesti na subjektivan dojam, što bi bilo potpuno pogrešno. Na koncu konca Duvnjak se može osloniti i na kvalitetu Cindrića i Karačića, a svoj potencijal po potrebi preusmjeriti na obrambene zadatke. U ostalom proglašen je igračem susreta.

 

Zbog svega će navedenoga biti zanimljivo saznati ime najkorisnijeg igrača turnira, čijim će se krunjenjem otkriti i kriteriji europske rukometne obitelji.

Autor:Josip Valjan - Harambašić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.