Grafika: Dnevno

Na današnji dan sve je počelo: Odigrana prva utakmica ‘Vječnog derbija’ Sjevera i Juga

Autor: Edwin Džemidžić

Prije 74 godine na današnji dan Hajduk i Dinamo odigrali su prvu utakmicu Vječnog derbija na Starom placu. Ovaj datum se uzima kao prvi susret mrskih rivala jer je nogometni klub Dinamo službeno osnovan kao klub 9. lipnja 1945. godine iako Modri uzimaju datum svog osnutka 26. travnja 1911. jer se smatraju nasljednici NK Građanskog.

Hajduk je tu utakmicu pobijedio rezultatom 2-0.

Od te prve utakmice do dana današnjeg odigrana su 223 susreta u kojima je Dinamo kudikamo bolji, slavio je u čak 96 utakmica, Hajduk je slavio u njih 69 dok je 58 utakmica završilo neodlučeno.

Otkad je Hrvatska samostalno i osnovana Prva Hrvatska nogometna liga, Dinamo i Hajduk odigrali su 90 službenih utakmica u kojima je Dinamo slavio 42 puta, Hajduk 25 i neriješenih ishoda je bilo 23 puta. Dinamo je postigao 125 pogodaka, a Hajduk 89.

Najveću pobjedu ostvario je splitski Hajduk 6-0 na gostovanju 3. travnja 1955. godine. Tu pobjedu Dinamo nikada nije dostigao iako su bili blizu u sezoni 2013./2014. kada su ova dva kluba igrala četvrtfinale Kupa gdje su Modri slavili s 5-0.

Uz Vječni hrvatski nogometni derbi vezane su mnoge zanimljivosti: 

Najbrži postignuti pogodak dao je Milan Rapaić.




Najbrži crveni karton u derbiju dobio je Dinamov Anderson Costa, točno 10 sekundi nakon što je ušao u igru.

Najviše prvenstvenih derbija između ova dva kluba odigrao je Edin Mujčin – 24 utakmice.

Najviše žutih kartona imaju Jasmin Agić i Mario Carević – obojica po 9 žutih kartona.




Željko Širić sudio je najviše derbija – čak 11 utakmica.

Prvi hat-trick u derbijima ostvario je Eduardo da Silva 2007.godine.

Najviše navijača bio je na derbiju 1982. godine na Poljudu – po nekim procjenama bilo je čak 65 tisuća navijača.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.