Na čelu s ‘Malim generalom’ Zbornaja komanda jedan je od pritajenih favorita

Autor: dnevno.hr

Europska prvenstva bila su plodno tlo za Ruse. Osvojili su prvi Euro 1960. godine, kada su se igrale ukupno četiri utakmice, a još su tri puta, doduše kao Sovjetski savez, gubili finale europske smotre. Na prošlom Euru u Austriji i Švicarskoj stigli su do polufinala gdje ih je nadjačala Španjolska.

Sastav

Vratari: Igor Akinfejev (CSKA M.), Vjačeslav Malafejev (Zenit), Anton Šunin (Dinamo M.)

Braniči: Aleksandr Anjukov (Zenit), Aleksej Berezucki (CSKA M.), Sergej Ignaševič (CSKA M.), Vladimir Granat (Dinamo M.), Jurij Žirkov (Anži), Dmitrij Kombarov (Spartak M.), Roman Šaronov (Rubin), Kiril Nababkin (CSKA M.)

Vezni igrači: Igor Denisov (Zenit), Konstantin Zirjanov (Zenit), Roman Širokov (Zenit), Denis Glušakov (Lokomotiv M.), Igor Semšov (Dinamo M.), Marat Izmailov (Sporting), Alan Džagojev (CSKA M.)

Napadači: Andrej Aršavin (Zenit), Aleksandr Keržakov (Zenit), Aleksandr Kokorin (Dinamo M.), Roman Pavljučenko (Lokomotiv M.), Pavel Pogrebnjak (Fulham)

Kako igraju

Dick Advocaat nije previše eksperimentirao sa svojim igračima, uglavnom se držao onih najboljih i najpoznatijih. Što se tiče igre, Rusi će vjerojatno igrati sa Aleksandrom Kerzhakovom naprijed, uz podršku Andreya Arshavina i Alana Dzagoeva, dok će Yuri Zhirkov napadati preko bokova. Uzdaju se i u svoje izvođače slobodnih udaraca, koji nerijetko zabijaju, Sergeja Ignashevicha i Arshavina. Moguće je i da će Advocaat pozvati Pavela Pogrebnyaka i Artjoma Dzyubaua ili Romana Pavljučenka i prijeći na standardni 4-4-2, s Aleksandom Kerzhakovom koji će podupirati jednog od ovih visokih napadača s puno križanja u kaznenom prostoru.




Moguća postava: 4-3-2-1

Moguća jedanaestorica: Igor Akinfeev, Aleksandr Anyukov, Vasili Berezutski, Sergei Ignashevich, Yuri Zhirkov, Roman Shirokov, Konstantin Zyryanov, Igor Denisov, Alan Dzagoev, Andrey Arshavin, Aleksandr Kerzhakov.

Zvijezda momčadi




Roman Pavljučenko preselio je u Tottenham za 13,8 milijuna funti iz Spartaka nedugo nakon impresivnog nastupa na Europskom prvenstvu 2008. godine, kada su Rusi dogurali do polufinala gdje je postigao tri pogotka i imenovan je u UEFA-inoj momčadi turnira. Iako nikada nije bio sto posto siguran u prvoj jedanaestorici Tottenhama, njegova popularnost je sve veća.

Igrač koji bi mogao iznenaditi

Alan Dzagoev imenovan je najboljim mladim igračem u ruskoj Premier ligi igrajući za CSKA. U manje od sto utakmica postigao je 25 golova kojima je pridodao četiri reprezentativna koja je postigao u kvalifikacijama za EURO.

Put kroz kvalifikacije

Nakon šokantnog poraza kod kuće protiv Slovačke u drugom krugu kvalifikacija, Rusija je krenula na put prema osveti u hladnu Žilinu. Dobili su i osvetili se za poraz. Ne samo da im je ta pobjeda donijela jedno od dva mjesta koje vode prema EURU, već ih je odvela do osvajanja skupine i automatske kvalifikacije. Jedini uvjet je bio da moraju uzeti minimalno bod iz utakmice protiv Andore koju su oni lagano pobijedili 6-0. Dzagoevljev gol bio je vrijedan pobjede u ključnom susretu.

Trener momčadi

Nizozemac Dick Advocaat prvi je stranac koji je vodio Glasgow Rangers. Dobro je poznat nogometnim navijačima. Unatoč tome što je preuzeo reprezentaciju Nizozemske na Svjetskom prvenstvu 1994. godine i odveo je do četvrtfinala, te tomu što je deset godina kasnije na Europskom prvenstvu došao do posljednja četiri, ‘Mali general’ nije bio pretjerano popularan u domovini. Zato je uspio u drugim zemljama, poput Južne Koreje, UAE i Belgije, a zasjao je u Rusiji kada je 2008. godine osvojio Kup Uefa sa Zenitom.

Rusija na Europskim prvenstvima

Europska prvenstva bila su plodno tlo za Ruse. Osvojili su prvo Europsko natjecanje 1960. godine, kada su se igrale ukupno četiri utakmice. U četvrtfinalu turnira, Španjolci su odbili putovati u Sovjetski savez i time su predali naslov Rusima. Tri je puta Sovjetski savez gubio finale europske smotre, 1964., 1972., i 1988. godine, a zadnji put su ispali u polufinalu baš od Španjolske.

Nadimci: Zbornaja komanda

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.