Foto: Ante Cizmic / CROPIX

‘MODRIĆU PRIJETI BAŠ JEDNA VELIKA OPASNOST’: ‘Na ovo nije navikao, a Dalić je mudro iskoristio ovo pravilo koje postaje naše oružje’

Autor: Andrija Kačić Karlin

„Pazite, svaki trener nosi svoju odgovornost, pa tako i Zlatko Dalić sa svojim popisom za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Osobno, njegov popis je velikom većinom korektan, a ja mogu govoriti samo u osobno ime. Primjerice, zašto nema Ćalete-Cara ili Ivanušeca? Ali, isto tako, moje argumente lako može pobiti Zlatko Dalić. Prema tome, Dalić je preuzeo odgovornost, nije na meni da ga unaprijed češkam. Želim Hrvatskoj svu sreću”, govori nam najpoznatiji brk hrvatskog nogometa, živopisni trenerski veteran, Ilija Lončarević.

Ne damo se, pitamo Lončarevića stoji li teza da je ovaj recentni Dalićev popis kvalitetom čak opsežniji nego onaj iz Rusije prije četiri godine, kada je Hrvatska stigla do finala svjetske smotre…

„Iskreno da vam kažem, ta je teza točna. Prvo, ima više igrača, drugo, iskristalizirale su se mlade snage koje su odigrale već poprilično utakmica za prvu momčad. Za svaku poziciju Dalić ima i glavno i pričuvno rješenje. S time da pričuvno rješenje nije nužno slabije od glavnog rješenja. To nema puno reprezentacija. Isto vam mora biti jasno to što je sada kadar širi i možda bolji ne mora ništa značiti kod ostvarivanja rezultata. Ovo je nekako posebno prvenstvo, tu se bolje kloniti prognoza, objasniti ću vam zašto„…

Totalno drugačije prvenstvo

Što je prognoza toliki problem, pa tko su, primjerice, favoriti za naslov svjetskog prvaka?

”Nikad nisam bio bez favorita prije svjetske smotre, sada jesam. Ima puno nevjerojatno snažnih momčadi, a kako od njih desetak izdvojiti jednu ili dvije? To je nemoguće? Mislim da se treba pričekati prvo, pa i drugo kolo po skupinama da se vidi uopće u kakvom su stanju igrači iz najjačih momčadi. Isto je i sa Hrvatskom. Specifično je natjecanje, u dosad nikad igranom terminu.”, kaže i dodaje:

“Istina, igrači su usred sezone, ali ni ljetos nisu imali vremena za odmor, pa sjetite se ranih europskih kvalifikacija i reprezentativnih utakmica Lige nacija. Nisu igrači baš u punoj formi i odmorni. Jest polusezona, oni bi se sada u ovome terminu odmarali, sada će igrati najvažnije natjecanje u životu. Ima tu još stvari koje mogu biti uzroci rezultatskih šokova”.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Na što konkretno mislite?




”Igra se u relativno ranim terminima, biti će vruće, ne toliko kao ljeti, ali opet će biti toplo. Pritom, vlaga zna biti stopostotna, makar su današnji igrači gladijatori postoje granice fizičke izdržljivosti. Ovih dana svi mole da se glavnim igračima ne dogode ozljede, kako se nama već Gvardiol ozlijedio. No, znam da postoji velika mogućnost čestih ozljeda na samom prvenstvu. I zbog toga što su donekle umorni, ali i zbog toga što se ne smiju štedjeti. Vi se u klupskom prvenstvu uvijek možete nekako ‘prošvercati’, a gdje ćete se sakriti na utakmici Svjetskog prvenstva. Kada se ide punom snagom češće su i ozljede. Zato je dobro da mi imamo tako širok kvalitativan kadar”.

Svaka svjetska smotra je borba između Europe i Južne Amerike. Koji kontinent je sada u prednosti?

„Mislim da je Europa u maloj prednosti, iz jednostavnog razloga. Ima više reprezentacija koje su svjetski vrh. Iz Južne Amerike su perjanice samo Argentina i Brazil. Mene zanima kako će se na prvenstvu snaći igrači koji su pretrpjeli najveće napore u dosadašnjem dijelu sezone. Recimo, kao naš Modrić koji je u godinama. I u drugim reprezentacijama ima već starijih igrača, koji su glavne karike po klubovima. Kako će oni na toj vlažnosti i klimatskim u jetima reagirati? Razumijete me? Puno je već sad pitanja na kojih nema odgovora”.




Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Slažete li se s još jednom tezom, današnja mogućnost čak pet izmjena tijekom jedne utakmice nogomet je pretvorila u neki drugi sport, nasuprot onoga prije nekoliko godina kada se moglo zamijeniti dva ili tri igrača?

„Nogomet je odavno drugi sport, napose u fizičkom smislu. I pravilo o pet izmjena uvedeno je tijekom covid-pandemije. I to je ubrzalo nogomet, vi praktički u jednoj sekundi možete promijeniti pola sastava i izbezumiti suparnika. Neki treneri su se na to navikli, neki nisu. Imamo i domaćih primjera, tko se navikao, a tko nije. Ali, reći ću da Zlatko Dalić odlično okoristi to pravilo, fino on to promijeni, pojača napad, izrotira, već zna tko će izaći i ući ovisno o rezultatu.”, kaže i zaključuje:

“On to novo pravilo koristi kao našu strategijsku prednost. I opet dolazimo kako je dobro da imamo širok i dobar kadar. Tu baš dobro stojimo. A i većina igrača su nam u pristojnoj formi, igraju. Samo te ozljede, neka svi prežive ovo zadnje kolo, ali kažem vam, i u Kataru će biti naporno i biti će ozljeda. Na to treba računati i ne iščuđavati de kada se to dogodi”.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.