Misterij engleske svlačionice i nesebične Crne zvijezde

Autor: Aljoša Asanović

Suvremeni nogomet sve je više nalik tenisu. Ne iskoristiš svoju break-loptu, protivnik ti uzme servis i razvali te. Upravo su to napravili i Nijemci kad su onih petnaestak minuta engleske potrage za izjednačenjem izdržali pritisak

Gana je eliminirala SAD, Urugvaj se obračunao s Južnom Korejom, a Nijemci su rastavili Engleze u mozaik. Moram primijetiti kako utakmice u kup sustavu nude puno bolji nogomet, iako su i tu prisutne kalkulacija. Međutim, sada je stvar drugačija. Dok u skupini mahom još imate vremena za ispraviti pogreške, ovdje se to kažnjava ispadanjem.

Nesebičnost se isplatila

Utakmica između Crnih zvijezda i američkih lavova odigrala se u suton jučerašnjeg rasporeda južnoafričkog mundijala, a imali smo priliku gledati energičan nogomet. U dva navrata Gana je probila američku obranu koja je sada već očigledno najveća momčadska boljka. Makar, ni američki napad baš nije oduševio na ovom prvenstvu, čega je svjestan i njihov trener Bradley. Budući da napad počinje od obrane, a obrana od napada, Gana je zasluženo prošla dalje. Jednostavno rečeno, bila je organiziranija i vješto je ujednačila obranu i napad.

Od afričkih momčadi Gana je u Južnoj Africi pružila najbolje partije. Makar je imala i dosta sreće, kao primjerice protiv Australije kada su s igračem više bili nadigrani. No, ne može se i bez sreće, to je jasno. Oduvijek su me kod afričkih momčadi čudili brojni pojedinci koji su se odlikovali sebičnošću. Valjda je to bio način dokazivanja, jer previše je bilo nepotrebnih solo prodora, a premalo dobrih dodavanja u šansi. Svatko sam želi zabiti gol, a prigode su tako rijetke na svakoj utakmici. Gana je od svih afričkih momčadi najmanje bila sebična i potom najdalje i otišla.

Englezi- misterij ovog prvenstva

I Urugvaj zasluženo ide dalje. Kolikogod Francuzi bili slabi nije ih bilo lako izbaciti. S ovakvim nizom izvrsnih nastupa Urugvajci, predvođeni tandemom napadača Suarez – Forlan, postaju favoriti za odlazak daleko u završnici mundijala. Urugvaj svakome može zabiti, a tako rijetko prima. Gol u pobjedi protiv Južne Koreje bio im je prvi koji su ovdje primili.

U klasičnom europskom derbiju između Engleske i Njemačke, rezultat govori sve. Uvjerljivih 4-1 Nijemaca protiv Engleza pokazuje koja je trenutna razlika između njihovog reprezentativnog nogometa. Iako, da je sudac priznao gol Lamparda, kad je lopta debelo prešla gol crtu, ili da je Lampardov slobodan udarac ušao u gol, a ne u stativu, vjerojatno bi ishod bio drugačiji. Ali i bez pomoći suca, Nijemci su održali lekciju lavovima s Otoka.




Suvremeni nogomet sve je više nalik tenisu. Ne iskoristiš svoju break-loptu, protivnik ti uzme servis i razvali te. Upravo su to napravili i Nijemci kad su onih petnaestak minuta engleske potrage za izjednačenjem izdržali pritisak. Poslije je sve bilo stvar rutine jedne sjajno pripremljene i vođene momčadi. Njemačka je s Engleskom često imala neugodna iskustva, a sad je na ovakav blistav način sve frustracije naplatila.

Englezi su ostali misterija ovog prvenstva. Nisu odigrali niti jedno dobro poluvrijeme. S ovakvim igračima, vodstvom, logistikom, morali su puno bolje. Nešto se kod njih događalo u svlačionici, Ne znam što, ali siguran sam da će detalje otkriti engleski novinari.




Autor:Aljoša Asanović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.