MIRALEM PJANIĆ U BARCELONI: Katalonci šalju ‘radnika’ Mela prema Torinu

Autor: Josip Valjan - Harambašić

Barcelona je prema pisanju katalonskog “Sporta” na korak do dovođenja bosanskohercegovačkog reprezentativca Miralema Pjanića (30) u svoje redove. Današnja naslovnica tog lista posvećena je razmjeni Barce i Juventusa u koju je uključen i brazilski nogometaš Arthur Melo (23), a dogovor je potvrdio i Fabrizio Romano, poznati novinar u svijetu transfera.

Aktualni nogometaš Juventusa u katalonskom bi klubu trebao zarađivati 7,5 milijuna eura po sezoni, a ugovor će potpisati na četiri godine.  S druge strane Arthurov bi bankovni račun dolaskom u Italiju trebao biti podebljan s 5,5 milijuna eura po sezoni, a suradnju sa Starom damom potpisat će na sljedećih pet godina.

Španjolski novinar Rafael Hernández smatra da takva trampa za Barcelonu nije rješenje.

“Čestitke Juventusu koji dobija veznog igrača za narednih deset godina. Barcelona dobija igrača od 30 godina koji ima užasnu sezonu. Sviđa mi se Pjanić naravno, ali još jedan vezni igrač na kraju svoje karijere, zbog čega? Možda dvije ili tri dobre godine. U najboljem slučaju”, izrazio je svoje nezadovoljstvo novinar koji u svemu vidi isključivo ekonomski interes.




“Juventus će utrostručiti svoje plaće od poreznih prednosti u Italiji. Oba kluba trebaju izbalansirati svoje knjige kako ne bi imali problema kada se njihovi financijski obračuni zatvore, ova operacija je sto posto financijskog motiva. Ništa nema sportskog u tome. Računovodstvo će biti pozitivno, oba kluba će prijaviti profit od 60 milijuna funti. Nije u pitanju razmjena igrača, već dvije odvojene prodaje. Ista odvratna operacija kao Cillessen-Neto prošle godine”, oštar je bio novinar. 

“Rac1” navodi da je transferu Arthura kumovao bivši Barcin igrač Dani Alves, koji je sudjelovao u pregovorima između Juventusa i svog sunarodnjaka. Isti izvor prenosi da je Arthur već započeo s traženjem kuće u Torinu, a za potvrdu razmjene još se samo čeka službena potvrda.




Razmjenu je kratko prokomentirao i trener Valladolida Eusebio Sacristán.

”Moguće je kako će talent Riquija Puiga eruptirati u bliskoj budućnosti. Da sam ja trener Barcelone, ne bi doveo Pjanića u Barcelonu pored Puiga.”

OVAKO RAZMIŠLJA ODGOVORAN RODITELJ: ‘Dug je put da bi se naučio boriti s morskim psima’

Barcelona koja je u zadnjoj utakmici na terenu imala prosječnu “starost” momčadi iznad 30 godina, svoju budućnost prema mnogima treba graditi na leđima Riquia Puiga i Ansu Fatija, mladaca koji su u utakmici protiv Atletic Bilbaoa (1:0) svojim ulaskom promijenili ritam utakmice, no za dugoročan projekt potrebno je renomirano ime na klupi Blaugrane i vizija koja ne bi bitno odstupala od dosadašnje, bazirane na omladinskom pogonu.

“Jako sam sretan što trener vjeruje u mene. Čudno je bilo igrati na stadionu bez publike, a uz poveću buku. Ostvarili smo odličan rezultat i ne mogu se žaliti na išta”, komentirao je ukazano povjerenje Riqui Puigi kojem je katalonski “Sport” za nešto više od trideset minuta provedenih na terenu dodijelio osmicu. Rakitić i Messi su za svoju izvedbu ocijenjeni sedmicom.

Na koncu ostaje otvoreno pitanje treba li ovakvoj Barceloni tridesetogodišnji nogometaš, ili još bolje, kako će se i hoće li se uklopiti u postojeći koncept u kojem dirigentskom palicom upravlja isključivo Messi, ne prepuštajući ulogu glavnog kreativca ni svjetskom prvaku Griezmannu kamo li mladom de Jongu koji se poput Rakitića ipak bolje prilagodio postojećem konceptu od Francuza naviklog da u reprezentaciji i Atletico Madridu drži konce u svojim rukama.

 

Iz rasporeda snaga današnjeg Juventusa i Barcelone vidljivo je da Pjanić pozicijom konkurira Busquetsu koji na poziciji centralnog veznog igrača u pravilu ima prednost pred suigračima, dok Arthuru odgovara desna pozicija u veznom redu pa je akvizicija Barce u ionako pretrpan vezni red blago rečeno upitna.

Busquets je na posljednjoj utakmici španjolskog prvenstva ostvario visoku točnost dodavanja dok je Pjanić protiv Bologne bio prilično zamozatajan.

Sve u svemu Barcelona se u nekoliko zadnjih pokušaja dovođenja pojačanja nije pokazala uspješnom. Prvo su pustili Neymara kojeg su kasnije pokušali vratiti no PSG je zaključao zlatni kavez s unutarnje strane. Katalonci su navodno pokušali sve ne bi li zadovoljili Argentinca dovođenjem pojačanja po njegovom ukusu pa su pokucali i na vrata Intera gdje igra vrući Messijev sunarodnjak Lautaro Martinez no i ta su vrata kako se čini čvrsto zapečačena.

Znači li dovođenje pojačanja koje ne odgovara visokim ambicijama navijača mahanje bijelom zastavicom, ili u klubu imaju plan koji na prvu ne djeluje kompatibilno s postojećim sistemom pokazat će vrijeme. U posljednje vrijeme u klubu dosta toga izgleda stihijski, reaktivno i bez ideje osim one koji najbolji igrač na svijetu ima u glavi tijekom utakmice. Možda je donedavna svjetlosna eksplozija najkreativnijeg nogometa kojeg smo posljednjih dekada gledali bila naznaka erupcije zvijezde u samu sebe.

Messi se potukao sa svojim suigračem, zvijezda Barcelone napušta Nou Camp?

Autor:Josip Valjan - Harambašić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.