Foto:Gregorio Borgia/Guliverimage

MEĐUNARODNA ATLETSKA FEDERACIJA PRELOMILA! Zabranili natjecanje transrodnim osobama na ženskim natjecanjima

Autor: Dnevno.hr/G.I.Š

Međunarodna atletska federacija (World Athletic), zabranila je transrodnim osobama natjecanje u ženskim disciplinama ako su prošle kroz muški pubertet, priopćilo je u četvrtak Svjetsko atletsko vijeće.

Vijeće je glasovalo i za pooštravanje ograničenja za sportaše s razlikama u spolnom razvoju (DSD), smanjujući maksimalnu količinu testosterona na 2.5 nanomola po litri s pet.

Predsjednik Svjetske atletike Sebastian Coe rekao je na konferenciji za novinare kako je odluka o isključenju transrodnih žena utemeljena “na sveobuhvatnoj potrebi da se zaštiti ženska kategorija”.

“Odbor Svjetske atletike odlučio je isključiti transrodne sportaše i sportašice koji su doživjeli muški pubertet iz međunarodnih ženskih natjecanja,” objasnio je Coe.

Postoji mogućnost

“Ne kažemo zauvijek ne. Međutim, većina konzultiranih atletskih dionika vjerovala je da se transrodne sportašice ne bi trebale natjecati u ženskoj kategoriji”, naglasio je Coe i najavio kako će WA formirati radnu skupinu za proučavanje pitanja uključivanja transrodnih osoba kojom će predsjedati transrodni sportaš.

Dosadašnja pravila vezana za DSD sportaše zahtijevala su od transrodnih i interseksualnih sportaša koji žele sudjelovati u ženskoj kategoriji u disciplinama u rasponu od 400 metara do jedne milje da održavaju razinu testosterona ispod praga od pet nanomola po litri tijekom 12 mjeseci. Sada je granica s pet spuštena na 2.5 nanomola po litri.




Svjetsko atletsko vijeće je donijelo i odluku kojom je Ruskom atletskom savezu (RusAF) ukinuta višegodišnja suspenzija zbog dopinga. Suspenzija je ukinuta nakon više od sedam godina zbog sustavnog dopinga u ruskoj atletici. Međutim, ruski i bjeloruski sportaši i dužnosnici su i dalje isključeni iz svih natjecanja zbog ruske invazije na Ukrajinu.

 

Autor:Dnevno.hr/G.I.Š
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.