‘Mandžo i Jelavić su pit bull terijeri, prvo tučemo Talijane, a onda idemo do kraja’

Autor: Goran Roknić

U razgovoru za portal Dnevno Branko Ivanković i Robert Jarni seciraju slijedećeg hrvatskog protivnika - Italiju, te upozoravaju 'Biliću budi oprezan, Prandellijeve 'Azzurre' ne zanima katanac, oni žele napadačkom igrom doći do pobjede'.

Uvodnim slavljem protiv Iraca na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini riječi Slavena Bilića da ova momčad može otići do kraja dobile su dodatnu težinu, a eventualnom pobjedom nad Talijanima u četvrtak u Poznanju takav bi scenarij postao realnost. Tako, barem, razmišljaju bivši trener Dinama Branko Ivanković i jedan od ključnih igrača originalnih ‘vatrenih’ Robert Jarni. U razgovoru za portal Dnevno ‘Tanac’ i Jarni seciraju slijedećeg hrvatskog protivnika Italiju, te upozoravaju ‘Biliću budi oprezan, Prandellijeve ‘Azzurre’ ne zanima katanac, oni žele napadačkom igrom doći do pobjede’.

‘Bilić je bio u pravu, ova momčad može pobijediti svakoga’

– Očekujem pobjedu protiv Italije. Nadam se pobjedi i veliki sam optimist. Nakon uvodnog slavlja nad Ircima momci Slavena Bilića razoružali su sve skeptike i pokazali da izbornik ne priča uludo kada kaže ‘ova momčad može pobijediti svakoga’ – u uvodu nam govori Branko Ivanković koji smatra da Bilićeva izjava ‘možemo do kraja’ ima itekakvu težinu.

– Jedno je sigurno, protiv Talijana će biti teško. Očekujemo vrlo neugodnu utakmicu u kojoj će odlučivati možda jedan ili dva poteza, ali vjerujem kako će Modrić i društvo biti ti koji će na kraju slaviti. Talijani ne spadaju u najuži krug favorita ovog Eura, ali nakon utakmice sa Španjolcima oni su za mene najugodnije iznenađenje prvog kruga. Oni su znali od početka da im je utakmica sa Hrvatskom ključ prolaska u eliminacijski dio turnira i stoga će u četvrtak ‘poginuti’ na travnjaku Gradskog stadiona u Poznanju. Svejedno, mi ćemo to pobijediti i taj scenarij nije uopće nadrealan – izjavio je jedan od najcjenjenijih hrvatskih trenera.

‘Ne mijenjaš konja koji pobjeđuje’

Tradicija je, dakako, na strani Hrvatske. Talijani nas, podsjećamo, nisu pobijedili punih 70 godina od prijateljske utakmice u Genovi 1942. godine, kada su slavili s visokih 4-0. Premda se Bilić s njima nije susreo u službenim utakmicama, rado se svi prisjećamo slavlja u Livornu 2006. godine. Bila je to utakmica kojom je počela era Slavena Bilića i u kojoj je, između ostalih, debitirao današnji stup obrane Vedran Ćorluka. Talijani su tada bili aktualni svjetski prvaci, a premda se radilo o prijateljskoj utakmici Bilić je izborio prvu pobjedu u velikom nizu u kojemu će kasnije padati Englezi, Nijemci i Turci.

– Istina je da Talijani nemaju neke lijepe uspomene iz susreta s Hrvatskom, ali to u četvrtak neće igrati veliku ulogu. Ovo je Italija koja igra drugačije od svih prijašnjih generacija, a taktikom protiv Španjolaca s trojicom u zadnjoj liniji i s dva špica odudarala je od svega što smo na ovom prvenstvu imali prilike vidjeti. Dakako, imaju oni i slabe točke, a to je, ironično, njihova zadnja linija. De Rossi je za mene najbolji zadnji vezni Europe i u klubu mu nije strano spustiti se na poziciju libera, ali ipak je on vezni igrač. Što zbog ozljeda, što zbog ovih skandala talijanska je obrana, inače uvijek jedna od najboljih na svijetu, postala njihova Ahilova peta – mišljenja je Ivanković koji smatra da se Bilić Prandelliju treba suprotstaviti s istom postavom kao protiv Iraca.




– Ne mijenjaš konja koji pobjeđuje – smije se Tanac.

‘Moramo zaustaviti Pirla, talijanski forte je srednji red’

Robert Jarni bio je ponajbolji lijevi bočni Europe, a sam je sudjelovao u tri okršaja s Talijanima iz kojih je, dakako, izašao neporažen. U povijesnoj pobjedi Hrvatske nad Italijom 1994. godine u Palermu Jarni je zaradio žuti karton, baš kao i Štimac i Boban, a ‘vatrene’ je do slavlja dvama pogocima odveo Davor Šuker. Legenda talijanskog nogometa Roberto Baggio donekle je ublažio poraz kasnim golom u 90. minuti susreta. Pet godina kasnije odmjerili smo s Talijanima snage u prijateljskom susretu na Maksimiru, a taj je dvoboj završio bez golova. Potom stižemo do 2002. godine i, kao i danas, druge utakmice u skupini s Talijanima. Nakon uvodnog poraza od Meksika malo tko se nadao da ćemo slaviti protiv moćne Italije i tadašnjeg izbornika Giovannija Trapattonija. Jarni je dao svoj obol i toj pobjedi do koje su nas golovima u nastavku utakmice vodili 22-godišnji Ivica Olić (73.), odnosno Miki Rapaić (76.). Talijani su poveli golom Bobe Vierija u 55. minuti susreta, a premda su do kraja susreta još dva puta tresli Pletinu mrežu, arbitar Graham Poll oba je pogotka poništio.




Za nekoga tko je tri puta izašao neporažen iz susreta s četverostrukim prvacima svijeta može se reći da je stručnjak za tematiku. Dakle Roberte, što kažete na Prandellijeve Talijane i njihov prvi susret sa Španjolcima?

– Navodno su Talijani protiv Španjolaca mnoge pozitivno iznenadili. Ja nisam jedan od tih, jer već duže vrijeme tvrdim da je ovo jedna nova, potpuno atipična Italija. Prandelli ima momčad u kojoj nema megazvijezda već dva ili tri iznimna talenta i pregršt radnika. Ovi današnji Talijani su takoreći skromni i radišni, a upravo ih to čini i izuzetno opasnima. Mišljenja sam da im je, ipak, bilo donekle lakše protiv Španjolaca, odnosno da im više paše taktička postavka Vincentea del Bosquea nego li ona Slavena Bilića. Španjolci su igrali svoj standardni 4-3-3, a obzirom da se Prandelli odlučio na 3-5-2, s dva beka postavljena dosta široko, Talijani su se relativno lako nosili sa španjolskom tiqui-taka igrom, koja i nije tako brza kao ona u Barcelone – pojašnjava nam Jarni, te nastavlja s analizom prognozirajući potpuno drugačiju situaciju u susretu s Hrvatskom.

– Mi igramo 4-4-2 s dupliranim bokovima i to neće toliko odgovarati Talijanima. Mislim da je to naša prednost i da nema potrebe takve postavke mijenjati. Također, morate imati na umu da su Španjolci igrali bez napadača, a da ćemo mi Prandellijevu zadnju liniju napadati s ona dva terijera, Mandžukićem i Jelavićem. Bit će interesantno vidjeti kako će protiv njih reagirati ionako oslabljena zadnja linija Talijana – sa smiješkom će Jarni.

Imaju i oni svojih aduta. Na što treba pripaziti?

– Njihov forte je vezni red, u sredini su najjači. Posebno moramo paziti na Pirla koji ima ‘loptu s očima’, njega treba jedan naš veznjak odmah ukrotiti, ne dati mu disati. Pritiskom Pirla zaustaviti u startu, tako da uopće ne dođe u situaciju kao protiv Španjolaca kada ga Xavi nije dobro pokrio na sredini terena, a ovaj je nakon toga povukao 20-ak metara i u prostor proigrao Di Natalea za vodeći talijanski gol. Upravo to nam se ne smije događati – upozorava Jarni.

Koliku težinu ima ta priča o tradiciji. Znači li Talijanima nešto podatak da nas nisu pobijedili 70 godina?

– Tradicija je važna, ali kao što sam rekao ovo je neka nova Italija. Kod Prandellija nema katanca, nema bunkera, oni igrom žele doći do pobjede. Ne radi se tu samo o novim imenima, već o potpuno izmijenjenoj filozofiji nogometa.

U Hrvatskoj se mnogi sa sjetom prisjećaju strašnog lijevog boka na kojemu je igrao Robert Jarni. Danas nam je to Ahilova peta. Što vi kažete na Ivana Strinića i njegov nastup protiv Irske?

– Meni je Strinić djelovao dosta ugašeno, ali srećom imao je naprijed Perišića koji je sjajno odradio i obrambene zadatke. Sjećam se mladog Strinića iz Hajduka koji je probijao stranu kako je i kad htio. Ne znam što mu se u međuvremenu dogodilo, ali danas više nije tako opasan prema naprijed. Što se tiče obrambenih zadaća tu je bio neprolazan i to je dobro. Vjerujem da Ivan može bolje od ovoga što je pokazao protiv Iraca i očekujem da to i učini – zaključio je Jarni.

Hrvatska nikada nije izgubila drugu utakmicu
Iz mora statističkih podataka izvukli smo i onaj o nepobjedivosti hrvatske reprezentacija na velikim natjecanjima (Svjetsko i Europsko prvenstvo) u drugim utakmicama skupine. Zanimljivo, Hrvatska ima odlična iskustva u drugim okršajima skupina u kojima je upisala četiri pobjede i dva remija. No, krenimo redom…
1. HRVATSKA – DANSKA 3:0, Sheffield 1996.
Nakon uvodne pobjede nad Turcima izabranici Miroslava Blaževića maestralnom su partijom do nogu potukli tada aktualne prvake Europe Dance. S dva gola Šukera i jednim kapetana Bobana, legendarni Peter Schmeichel bačen je u očaj.
2. HRVATSKA – JAPAN 1:0, Nantes 1998.
Nakon rovovske bitke sa žilavim Japancima pobjedu ‘vatrenima’ golom u 77. minuti donio je, a tko drugi, nego Davor Šuker. Partija u kojoj nismo briljirali, ali smo uzeli puni plijen.
3. HRVATSKA – ITALIJA 2:1, Ibaraki 2002.
Nakon užasavajućeg uvodnog poraza od Meksika, izabranici Mirka Jozića smogli su snage i svladali favorizirane Talijane koje je u 55. minuti u vodstvo doveo Cristian ‘Bobo’ Vieri. Preokret su režirali Ivica Olić i Milan Rapaić.
4. HRVATSKA – FRANCUSKA 2:2, Leirija 2004.
Nakon uvodnog remija sa Švicarskom (0:0), izabranici Otta Barića podijelili su bodove i sa Francuzima. Rapaić i Pršo pogađali su za nas, dok su mrežu Tome Butine tresli nesretni Igor Tudor i David Trezeguet.
5. HRVATSKA – JAPAN 0:0, Nurnberg 2006.
Ovoga puta nismo se provukli pored opet žilavih Japanaca. Bili smo, doduše, blizu pobjedi, ali Darijo Srna promašio je kazneni udarac i utakmica je završila bez golova.
6. HRVATSKA – NJEMAČKA 2:1, Klagenfurt 2008.
U jednoj od najvećih pobjeda hrvatske nogometne povijesti u strijelce su se upisali Darijo Srna i Ivica Olić. Lukas Podolski tek je pred kraj utakmice postigao počasni pogodak za Elf.

Autor:Goran Roknić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.