Photo: Igor Soban/PIXSELL

MAMIĆEVO REMEK-DJELO! Uzeo je sve i legendi ‘opalio pljusku’ kakvu su mu rijetki dali!

Autor: Andrija Kačić Karlin

Dinamo je u Rotterdamu bio, zašto biti skroman kad je riječ o sveukupno velikom rezultatu, fenomenalan. U utakmici godine, koja nosi puno, zagrebačka momčad postavila se nadasve hrabro, mudro, strategijski je bila odlično posložena, pa se slobodno može zaključiti da Feyenoord nije imao šansu. Za Dinamo 2:0, ma sjajno!

A kad se donese takav zaključak onda je jasno da za takvu partiju zasluge snosi i trener. Ako će se Zoran Mamić negdje prodavati slobodno može podastrijeti snimku s ove utakmice. U nadmetanju s trenerskim veteranom Dick Advocaatom Zoran Mamić je uzeo sve. A Advocaatu nije puno trenera lupilo takvu pljusku.

No, da bi trener i ostvario svoje zamisli mora imati dobre igrače. Dinamo ih ima, na svim pozicijama, u brojnim duelima u ovoj utakmici vidjelo se gdje preteže kvaliteta. U nogometu kvaliteta ne donosi redovito uspjeh, zato je nogomet najpopularnija igra na svijetu. No, simbioza trenera i igrača koji su sposobni izvršiti zamišljeno bila je odlučujuća u ovoj utakmici.

Dinamo se postavio s početka utakmice kao pravi gazda. Nije postavi Zorana Mamića bilo do obrane nego do napada. Iznenađujuće u gostima Dinamo je krenuo otvorenog garda, jest to ostavilo prostora i nizozemskoj momčadi za napad, ali hrabrost modre momčadi bila je za svaku pohvalu.

Imponirala je Dinamova kontrola lopte na natopljenom terenu. Kombinatorika i pokretnost je baš pokazivala da je Dinamo kvalitetnija momčad. Bilo je pitanje samo kako sad to konkretizirati. Dakako, pritom se moralo paziti na obranu koja je bila na pristojnoj granici usredotočenosti, pa se Feyenoord poprilično tražio u napadu. Vidjevši da je Dinamo i dobar i mudar i nizozemski sastav počeo se postavljati opreznije.

Ovako dobar i zreo Dinamo nagrađen je jedanaestercom u zadnjoj minuti prvog dijela, a hladnokrvni realizator bio je Bruno Petković. Najstroža kazna protiv Feyenoorda uslijedila je jer je Kökcü u srcu kaznenog prostora neporezno srušio Kastratija. Dinamo je došao do prednosti jer se nije branio, jer je tražio prigodu, nije kalkulirao, bio hrabar i požrtvovan. Dinamo je baš znao što hoće ali i što neće. Feyenoord u prvih 45 minuta nije postojao.

U nastavku Feyenoord nije imao izbora, podigao je linije prema naprijed. Eh, a što se dogodilo u 52. minuti, Petković je proigrao Ademija koji se probio prema golu, bio je opkoljen sa svih strana i lukavo, nesebično k tome, je loptu podvalio Majeru, a sva sila Nizozemaca se stvorila ispred njega. No, Majer je lukavu napravio dribling i zviznuo prema golu, bilo je to 2:0 za Dinamo. Iako su suci čak i pričekali s priznanjem gola, jer je bilo Dinamovih igrača na liniji, postavilo se pitanje zaleđa. No, nisu utjecali na igru što su suci shvatili i priznali pogodak. Sjajan Dinamov nastup bio je zaokružen velikom prednošću.




Feyenoord je sad očajnički krenuo prema gore, hitno mu je trebao pogodak da se uopće postavi konkurentno… Osim nekih gužvi pred vratima mirnog Livakovića Feyenoord nije uspio „zakuhati” utakmicu.

Bilo je to zaista malo remek-djelo Dinama, zašto to ne reći? U najvažnijoj utakmici u gostima protiv renomiranog suparnika dobiti 2:0. I osigurati europsko proljeće u ova hladna vremena!




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.