Foto: Marko Lukunic/Pixsell/Vecernji list

MAMIĆ TRENERE DOVEDE I POTJERA, ALI NISU ONI SAD KRIVCI! Nešto sasvim drugo baca u očaj sve navijače Dinama!

Autor: Andrija Kačić Karlin

Dinamovi navijači su očajni, a njihov očaj lako je objasniti. U zadnje dvije sezone Dinamo je podigao ljestvicu očekivanja do silno visoke razine, zaredala su europska proljeća, kupovi, naslovi… Dinamo je zaista u te dvije i nešto godine imao zapanjujuće dobrih, pa i antologijskih partija. Uz suverenost i dominantnost u domaćem prvenstvu europski travnjaci nudili su sliku Dinama o kojoj se maštalo pedesetak godina. Da, Dinamo je postao europska vrijednost!

A gle sada! Dinamo ima probleme i u domaćem prvenstvu, još se crvene obrazi od pljuske u Tiraspolu protiv Sheriffa, Rijeka ga je na Maksimiru izbacila iz Kupa, a Hajduk je isprašio zagrebačku momčad u dvoboju koji bi mogao i determinirati buduća zbivanja u hrvatskom prvenstvu. Na štetu Dinama i neposrednu korist Hajduka, te posrednu za Rijeku i Osijek.

U tom četverolistu klubova koji se bore za naslov Dinamo ima šanse baš kao i svaki preostali klub od tri spomenuta. Pitanje jest, je li Dinamo više uopće favorit za osvajanje naslova? Da, tako sada izgleda situacija u kojoj se našla modra družina.
I tko je krivac? Jedan je već stradao, a pitanje stoji – je li neopravdano osuđeni čovjek i neopravdano kažnjen. Da, trener Damir Krznar je sam dao ostavku nakon što je s Dinamom ispao iz Kupa. A tako je jasno da bi bio istjeran na zadnja vrata da to nije učinio. Kritike koje su ga stizale iz medija i navijačkih krugova bile su nezadrživo neizdržive.

Nisu samo treneri krivi

No, svima je jasno da Krznar nije jedini, kamoli isključivi krivac. Hijerarhija kluba ipak je, prisilnom selidbom sive klupske eminencije Zdravka Mamića u Bosnu i Hercegovinu, ne samo narušena, nego i podijeljena. Zasad tiho, potajno, no što će vrijeme više prolaziti to ćemo svjedočiti sve većem raskolu. Tako to uvijek ide kad mačke nema, zna se što onda miševi rade.

Opet, utjecaj Zdravka Mamića na klub još uvijek je moćan, on još uvijek i odredi i zaredi i podredi svakog trenera. Dovede ga i potjera. Ne mislite valjda da to čine zagrebačke klupske strukture? Čak i nebitno za cijelu priču…

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Kada bi se Zdravka Mamića moglo upitati zašto je tako naglo došlo do rasprodaje najboljih igrača prije i tijekom sezone onda bismo možda dobili netočan odgovor iz kojeg bi se mogli izvući točni razlozi zašto je to ispalo tako.
Dinamo je igrački okrnjen, kud i kamo slabiji nego lani, nedostaju mu bitne karike, a ono što se trgovalo da se zamijene odlični tipovi ispalo je nedolično.

Jasno je da se prodavati mora, svi naši klubovi žive od toga. Tako jest i zauvijek će biti. To je naša nogometna sudbina. Ali, prodati u jednom navratu gotovo sve što vrijedi a dovesti neafirmirane i uplašene igrače, što je Dinamo i napravio, svojevrsni je sportski – harakiri!
Hajde, Gvardiol je bio zakaparen u Leipzigu odavno, lani je igrao kao posuđen igrač. Prodaja Gavranovića sve je iznenadila a sada se tek vidi da Dinamo ima problem u vrhu napada. Početničkih promašaja u stopostotnim prigodama u zadnjih nekoliko utakmica bilo je nekoliko desetaka, čak se nije ni toliko loše igralo koliko sd promašivalo. Jedino se protiv Hajduka nije promašivalo jer se šanse nisu ni stvarale.




Pa je onda transferiran i odličan Jakić, a još je ostao fenomenalni Lovro Majer (pa, u Francuskoj igra kao svojevremeno Michel Platini). I baš je Majer vukao Dinamo po Hrvatskoj i Europi, sve i dok on nije utržen. Možda se s njegovom prodajom moglo malo i pričekati, čak i kasnije nešto više zaraditi, a momčad s njima ostaviti na onoj razini na kojoj je bila na početku sezone. Da, na dobroj razini.

Ne, nestrpljenje i motiv za zaradom bio je jači, Majer je odlepršao a s time i Dinamove ambicije, izgleda…

Ne treba biti isuviše mudar i pametan pa tvrditi kako Dinamovoj momčadi treba remont. No, remont je još uvijek na čekanju. Jer, ako je suditi po angažmanu trenera koji je zamijenio Krznra u Dinamu nemaju baš nekog konkretnog rješenja. Kopić zacijelo jest zanimljiv trener, no već je utakmica s Hajdukom pokazala da je on u Dinamo došao poprilično neiskusan, makar je vodio gotovo 150 prvoligaških utakmica.




Radio je on u Dinamovoj akademiji, vodio Slaven Belupo, pa i Hajduk, ali Dinamo je godinama i dekadama za nekoliko kopalja bio bolji klub od spominjanih, s većim ambicijama i zahtjevima, ma i imperativima. Kopiću će to biti preteško breme.
Oni koji su upućeni u događaje u utrobi Dinamovog stadiona tvrde da je Kopić samo prijelazno rješenje, da su i u klubu svjesni da su njegovi kapaciteti možda upitni. On će ostati samo ako zareda s veličanstvenom rezultatskom serijom, a ona je trebala početi baš u ovome derbiju s Hajdukom. Koji je tako neslavno završio po Dinamo.

I tu je Kopić pomalo već sam sebi otvorio izlazna vrata…

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

No, postoji jedna šansa koja bi Kopiću ovako uspuhanom i nervoznom mogla dati novu priliku, malo kisika u pluća. I ona dolazi već za tri dana, u četvrtak u Londonu. Izvuče li Dinamo bod u srazu s West Hamom i plasira se u nastavak Europske lige to će donijeti novac (a Dinamu je to očito najvažnije), Kopiću dati vremena, a upravi motivaciju da osnaži momčad. Opet, možda se dogodi čudo, ako se čuda ipak dosađuju, pa Genk ne dobije Rapid pa Dinamo prođe na sreću.
Ni to nije njvažnije… Ni za Kopića ni za Dinamo. Najvažnije je domaće prvenstvo.

Jer, Dinamu za izlazak iz krize može pomoći samo ponovno osvajanje naslova prvaka. Jer, dogodine samo hrvatski prvak ide u kvalifikacije za Ligu prvaka iz koje se može u gorem slučaju i do Europske lige. Svi ostali, drugoplasirani i trećeplasirani, idu u ono europsko natjecanje za siromašne, u Konferencijsku ligu. Tu Dinamo nema što zaraditi, to bi bilo u promilima u odnosu koliko je dosad zarađivao u Europi.
Može li to Dinamo s Kopićem i ovim igračkim kadrom. U kojem se, eto, već pomalo gube i velemjstori kakvi su Petković i Oršić.

Uglavnom, u Dinamu je alarm za uzbunu. Pucaju bubnjići, a ideje nema! Dinamo više nije favorit za naslov prvaka?

Autor:Andrija Kačić Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.