Screenshot/YouTube

‘MA SJEDI, PI**A TI MATERINA’! Ovaj komentator najviše je psovao u bivšoj Jugoslaviji!

Autor: Andrija Kačić Karlin

Bio je zagrebački student, a rodom je iz Tuzle. Sportski, radijski komentator Mirko Kamenjašević (1921 – 2003) bio je iznimno popularan zbog svog temperamentnog prenošenja sportskih događaja, a kako se nerijetko nije znao svladati nekad bi tijekom prijenosa i masno opsovao. Da, bio je veoma uzbuđen kada je prenosio utakmice, ali slušatelji su to voljeli. I on je tema našeg feljtona o komentatorskim legendama ovih prostora…

Mirko Kamenjašević rodio se u Tuzli, kao sin poznatog soljanskog hrvatskog dužnosnika, HSS-ovca, poduzetnika i odbornika ZAVNOBiHa Ante Kamenjaševića. Tu je završio osnovnu školu, potom i srednju, pa se uputio u Zagreb na studije.

Tijekom studija bio je član atletske sekcije HAŠK-a. Bavio se raznim športovima. Poslije rata bio uspješan u šprinterskim atletskim disciplinama, u kojima je bio prvak Bosnei Hercegovine i jugoslavenski reprezentativac.


Bio je uspješan sportaš

Bio je uspješan i u rukometu i u košarci, nastupao je i za republičku reprezentaciju s velikim uspjehom. Štoviše, bio je član momčadi Milicionara (poslije zvan Bosna) u velikom rukometu koja je 1952. bila europski klupski prvak. Veliki rukomet se u Jugoslaviji igrao do 1960. godine, a RK Milicionar iz Sarajeva je osvojio nekoliko naslova prvaka Jugoslavije.

Poslije sportske karijere okrenuo se sportskom novinarstvu. Više od 40 godina bio je sportski izvjestitelj Radio Sarajeva. Pratio brojna svjetska sportska natjecanja. Velikog znanja i prepoznatljiva temperamenta u sportskim prijenosima, osobito kao komentiranja nogometnih utakmica plijenio je pritom i uzbudljivim dosjetkama.

Spontane Kamenjaševićeve reakcije stekle su simpatije športske javnosti. Bio na čelu bosanskohercegovačkih novinara. Za vrijeme velikosrpske agresije na BiH izbjegao je u Španjolsku, u kojoj je živio do smrti.

Neke njegove rečenice iz radijskih prijenosa su antologijeske. Pa, prisjetimo ih se:

„U Sarajevu su takvi vremenski uvjeti da bi mnogi zimski sportovi bili otkazani, a kamoli ne nogomet. No, lopta je kod Predraga Pašića koji u stilu Bojana Križaja prolazi protivničke igrače”.
A gdje su to psovke. Evo što je Mirku Kamenjašević znalo izletiti u eter, a slušali su milijuni:

“Gol, gol! K**** gol, stativa”!

Znao je biti toliko uzbuđen da bi zaboravio kako ga sluša cijela bivša država:
“Slobodan udarac s nekih 35 metara izvodi Bukal… Topovski udarac i gol… K**** gol, prečka… Sjedi mali p**** ti materina, ništa ne vidim.”
Vele da je zbog ovog ispada dobio šest mjeseci suspenzije. I jest, ali se suspenzija skratila na samo dva tjedna.

Nije prošlo dugo kad evo ti ga opet. Veseli Mirko Kamenjašević u zanosu je izrekao:

„Vahidin Musemić u izglednoj šansi i ništaaa… Ali, opet Musemić dolazi do lopte, udarac i golman brani, lopta se odbija do Musemica koji upućuje snazan udarac lijevom nogom… Vratnica, Musemic je pucao ovaj put glavom i opet je promasio j*** mu ja mater smotanu”!
Sad su u Radio Sarajevu predložili da ga se suspendira na dvije godine.

No, suspenzije je potrajala tek mjesec dana.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.